Kan bli ekstremvær og 10 meter høye bølger 2.juledag

Meldinger om sterk vind juledagene gjør at Meteorologisk institutt har økt beredskapen, det gjør også Lyse. Ekstremværet kan komme 2.juledag.

 • Tove M. E. Bjørnå
  Journalist
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fem år gammel

Fredag ettermiddag går meteorologene ut med det som kalles et A-varsel for alle fylker sør for Trøndelag. Det betyr at man følger uværet tettere enn vanlig og bemanner opp.

Mandag ettermiddag er ekstra kritisk, da kan bølgene på kysten komme opp mot 10 meter i Rogaland.

– Da er det ventet vestlig, senere nordvestlig sterk storm. Det blir vindkast opp mot 30 til 40 meter per sekund, sier vakthavende meteorolog Steinar Skare til Aftenbladet på julaften.

Følger nøye med

Det kraftig lavtrykket har ført til at Meteorologisk institutt har sendt ut obs-varsel. Dette for å advare samfunnet, fylkesmenn og andre som har beredskapsfunksjon om høy vannstand, vind og vanskelige kjøreforhold.

 • Torsdag måtte ferjene over Boknafjorden gå til Mekjarvik. Det førte til lange køer. En vindfull jul kan gi mer ferjetrøbbel de neste dagene.

– Det er mandag vi virkelig følger med. Vi har gått ut med fase A, som vil si at vi har økt overvåkning, sier meteorolog Skare.

Kraftige vindkast

– Akkurat nå ser det ut som om lavtrykket at den sterkeste vinden kommer lenger nord på Vestlandet, men vi har gått bredt ut, sier Nese.

Vinden er vestlig og det kan komme vindkast innover land som kan gjøre stor skade, sier hun og oppfordrer folk til å sikre løse gjenstander.

– Det blåser godt nå, men vinden vil bli betydelig sterkere på mandag.

Da kan bølgene som treffer Boknafjorden og vil ramme ferjesambandet Mortavik - Arsvågen komme opp mot 10 meter høye, ifølge meteorologene.

Høye bølger mot land

Også vannstanden er høy.

– Høy vannstand, masse bølger og en vindretning som transporterer inn mot kysten, kan bølgene kan slå langt innover land, advarer Nese. Også i fjordene vil vannet bli presset høyt opp. Hun anbefaler ingen å gå ut for å se på været bølgene slik været er nå.

– Det er tryggere inne, sier hun.

Meteorologen vil søndag vurdere om ekstremværet skal få navn. Det gjør det først når det klassifiseres som et B-varsel, ekstremvær. Et eventuelt ekstremvær vil få et damenavn på U.

Lyse trapper opp beredskap

Lyse følger med på utviklingen av været og har allerede økt beredskapen gjennom hele julehelgen.

– Vi følger med varselet for å se hvordan det utvikler seg har oversikt over hvem som er tilgjengelige. Vi forventer at det dårligste været vil komme 2.juledag, sier Ingvild Ween, kommunikasjonssjef i Lyse.

Hun skryter av Lyses montører som selv følger med på varselet og melder seg når de mener de trengs på jobb.

– Det opplevde vi sist, sier Ween og legger til at de har julehøytiden i bakhodet. Det er en spesiell tid når folk skal hygge seg og lage god mat. Da trenger man strøm.

Hun oppfordrer folk til å tenke egenberedskap, som for eksempel at man har lommelykter klare, og når vindstyrken øker bør folk sikre løse gjenstander slik at vi slipper få det opp i linje.

Publisert:
 1. Vær
 2. Lyse
 3. Meteorologisk institutt

Mest lest akkurat nå

 1. – Hvis man kan holde seg innendørs frem til søndag formiddag er det best

 2. Ståle Kyllingstad tar nytt grep, nå i fabrikken på Jæren som blant annet laget utemøbler for New York

 3. Regjeringen går bort fra råd om jevnlig testing

 4. Slått i ansiktet på spisested i Sandnes

 5. Fukt- og råteskader på boliger bygget i 2012. Nå går huseierne til sak mot Jadarhus

 6. – Det blir litt mykje, NRK. Litt nærsynt