5 råd til foreldre til evnerike barn

— Samarbeid med lærerne, unngå konfrontasjon, er blant rådene Ella Idsøe gir foreldre til evnerike barn.

Publisert: Publisert:

Det er viktig at skolen får informasjon om hva barnet ditt kan når det begynner i 1. klasse slik at læreren kan la eleven begynne å jobbe fra sitt nivå allerede i første klasse, sier førsteamanuensis Ella Idsøe ved UiS. Foto: Fredrik Refvem

  • Margunn Ueland
    Journalist
iconDenne artikkelen er over syv år gammel

1. Observer og noter småbarnets utvikling:

- Skriv ned når barnet krabber, går og andre motoriske milepæler. Skriv ned hva barnet kan på ulike alderstrinn: Ordforråd som 1-åring for eksempel, når kan barnet snakke i hele setninger, telle til 10 osv, når kan det lese, skrive.

Les også

Stor fare for at de smarte blir skoletapere

Evnerike barn kan gjerne gå når de er ni måneder, sier de første ordene når de er seks måneder, den første setningen når de er 12 måneder. Videre kan de ved 18 — 24 måneders alder begynne å holde enkle samtaler. De lærer å lese i 3-årsalderen og begynner på samme tid å skrive ord med store bokstaver. Når de er to og et halvt år kan de telle til 10, når de er fem kan de lære seg klokken. 2. Be om samtale med lærer før skolestart:

- Da kan du vise fram det du har skrevet ned og fortelle om hva barnet er interessert i og hvordan det lærer best. Hensikten er å gi lærer informasjon slik at lærer kan la eleven begynne å jobbe fra sitt nivå allerede i første klasse. Dette er også et viktig råd til læreren: Ikke la barnet begynne på et for lavt nivå. La de slippe å holde på i dagevis med noe de kan fra før. De mister bare motivasjonen til å lære og kjeder seg sterkt.

3. Samarbeid med lærer. Unngå konfrontasjon:

Les også

- Kartlegg alle barn tidlig

— Følg med hvordan det går med barnet ditt. Elsk og aksepter det. Støtt det og kompenser for det skolen ikke gjør. Samarbeid med lærerne. Husk de gjør så godt de kan. Ikke bli sint og kom med anklager. Vær ydmyk, spill på lag. Del informasjon om barnet ditt. Kom med forslag. 4. Skaff deg informasjon:

Les boka "Våre evnerike barn. En utfordring på skolen". Ta kontakt med foreningen Lykkelige Barn som er et nettverk for foreldre med høyt begavede barn (http://www.lykkeligebarn.no/)

5. Se opp for perfeksjonisme:

- Begavede barn er ofte perfeksjonister og kan være tilbakeholdne med å forsøke utfordrende aktiviteter av frykt for å mislykkes. Det er derfor svært viktig at foreldrene oppmuntrer sine begavede barn til å ta risiko og forsikre dem om at å feile er en viktig del av læringen.

Publisert:

Mest lest akkurat nå

  1. Barnehagebarn og ferjemannskap smittet

  2. Scoret igjen: Dette har ingen gjort før Haaland i Champions League

  3. Forsvaret vil ikke ha innsyn fra nabolaget

  4. – Det er fantastisk å se rikinger gå i oppløsning

  5. 95-åringene Harry og Klara Marie kan bli tvunget til å flytte: – Forferdelig

  6. Har ristet av seg koronasjokket – inntektene i bomringen er på sitt høyeste nivå siden januar

  1. Stavanger