Her forsvinner lensmannen

Ti lensmannskontorer i Rogaland politidistrikt ligger an til å bli nedlagt.

Publisert: Publisert:

Time-lensmann Arild Oftedal, til venstre, Hå-lensmann Oddvar Tengesdal og Klepp-lensmann Hans Kyllingstad blir trolig de siste lensmenne i hver sin kommune. På sikt kan det bli kun ett lensmannskontor på Jæren. Foto: Cornelius Munkvik

  • Odd Kristian Stokka
iconDenne artikkelen er over seks år gammel

Dagens lensmannkontorer i Gjesdal, Klepp, Hå, Bjerkreim, Finnøy, Hjelmeland, Lund, Rennesøy og Kvitsøy, Sirdal, Strand og Forsand er alle blant de 162 polititjenestesteder er foreslått nedlagt, skriverVG.

I den såkalte politianalysten, som er overlevert avtroppende justis— beredskapsminister Grete Faremo og som politidirektør Odd Reider Humlegård svært langt på vei er enig i, er antall lensmannskontorer og politistasjoner foreslått redusert og sentralisert fra dagens 354 til 203 tjenestesteder.

Les også

Politidirektøren vil ha seks politidistrikter

— I dag går politiet hjem når de kriminelle går på jobb. Slik kan vi ikke lenger ha det, sier politidirektør Humlegård til VG.

Lensmann Ingrid Eik mener politiarbeidet i kommunen kan gjøres like bra, selv om lensmannskontoret på Ålgård skulle bli nedlagt.

— Det ligger an til en helt ny politistruktur. Jeg ser positivt på endringer og tror for eksempel på at det forebyggende arbeidet vil kunne tjene på større politienheter med et større fagmiljø, sier Eik.

Les også

Tre lensmenn kan bli til én

Må til Sandnes

Allerede i dag må folk i Gjesdal til Sandnes om de vil ha nytt pass. I utlendingssaker må du til Stavanger. Ved lensmannskontoret på Ålgård jobber det i dag to sivilt ansatte og fem polititjenestekvinner og -menn. I år skrev politiet under på en femårskontrakt for fortsatt leie av lokaler i Skogveien på Ålgård.

— Å samle flere politifolk på en plass er mer effektivt. Samtidig har lensmannskontorene god lokalkunnskap og kjenner godt både geografi og folk i sitt område. Og folk kjenner oss. Men vi ser positivt på endringer. Spesielt hvis det er til det bedre, sier lensmann Ingrid Eik.

Les også

Ønsker ikke Vestlands-sammenslåing av politidistriktene

Samles på Bryne

Politiet på Jæren samarbeider allerede tett, men har lensmannskontorer både i Time, Klepp og Hå. I framtiden blir det trolig kun ett, felles lensmannskontor på Jæren. På Bryne.

— Signalene som kommer både fra politisk hold og i denne utredningen går på mer og mer samhandling og samarbeid. På Jæren jobber vi allerede tett, og vi har hatt felles vaktordning i mange år. Jeg ser at kontorene på Jæren ligger ganske nær hverandre, og jeg tror det tvinger seg fram en sammenslåing. Det vil gjøre oss til en større enhet med bedre kompetanse. Ulempen er at folk ikke har et lokalt kontor de kan henvende seg til, men det er korte avstander, og de fleste er mobile, har Klepp-lensmann Hans Kyllingstad tidligere sagt til Aftenbladet.

Gjesdallensmann Ingrid Eik er forberedt på endringer. Foto: Jonas Haarr Friestad

Publisert:

Mest lest akkurat nå

  1. 18-åring mistet lappen etter å ha kjørt i 131 km/t på Motorveien

  2. Vil kaste Bandidos ut fra hus i Hillevåg

  3. Kjørelærer: – Mange må vente for lenge på å få kjørt opp. Nye bestillingsregler bidrar til kaos

  4. Turistforeningen fra­råder populær tur ved Lysefjorden

  5. Sjekk denne perlen fra Viking-spilleren: – Jeg bare la den i hjørnet

  6. Med to ord fikk han en samlet norsk samfunns­elite til å innse korona-alvoret

  1. Sandnes