Elferje sluker strømkapasiteten

– Lyse er helt på nett med kommunene i denne saken. Forsyningssituasjonen i Ryfylket er krevende, og kommer som følge av at elektrisitetsbehovet har økt dramatisk, kommenterer Lyse.

Publisert: Publisert:

Norled bygger en hydrogen-elektrisk ferje og en elektrisk ferje som skal inn på Hjelmelandssambandet fra 2021. Dette prosjektet er sikret strøm. Flere andre investeringer er avhengig av at strømforsyningen blir bedre. Foto: LMG Marin/Norled

 • Tor Inge Jøssang
  Journalist
iconDenne artikkelen er over ett år gammel

- Ingen hadde forutsett en slik enorm vekst som vi opplever nå. Da hadde nok kommunene vært på oss tidligere. Lyse er for tiden i gang med flere store prosjekter for å møte framtidige behov for elektrisitet i Ryfylke og i andre områder, kommenterer kommunikasjonssjef Peter Schwarz i Lyse og viser til elferjene i Hjelmeland.

Les også

LES OGSÅ: Strømkrise i Ryfylke kan stoppe milliardinvestering

Strømnettet i regionen er bygget slik at det er kapasitet til generell befolkningsvekst, inkludert nyetablering av bedrifter med normalt effektbehov. Her bruker Lyse blant annet SSB sine scenario om folketallsvekst for å prognosere utviklingen i strømbehov.

– For å ta Hjelmeland som eksempel så har det her vært stabilt strømuttak i hele kommunen over mange år. I 2014 byttet vi transformator fra 6MW til 10 MW, noe som var en økning på 66 prosent. Vi trodde da at behovet var dekket i mange år fremover. I januar 2017 fikk vi søknad på tilknytning av ferje på 17 MW som utgangspunkt (hvorav 2MW i 2021). Det er omtrent det dobbelte av strømforbruket til hele Hjelmeland kommune. For å eksemplifisere 1 MW tilsvarer 25.000 lyspærer med 40 Watt, opplyser Schwarz.

I dette tilfellet må det reinvesteres i overordnet distribusjonsnett, med ny kraftlinje til Hjelmeland inkludert ny transformatorstasjon. For å få tillatelse til å bygge nytt strømnett på dette nivået må Lyse søke Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) om konsesjon. Lengden på kraftlinjen gjør også at Lyse må sende melding med forslag til utredningsprogram før det søkes om konsesjon.

Bedrifter og nye boliger i Ryfylke vil fortsatt kunne forvente å få den strømmen de trenger. Men for virksomheter som har behov for mye effekt, for eksempel 1 MW eller mer, kan det ta tid før de kan knytte seg til.

– Ved behov for å søke om konsesjon hos NVE, kan en slik prosess raskt ta 2-4 år. Her er det utrolig viktig at kommuner og bedrifter er i tett dialog med oss, slik at vi kan starte prosessene så raskt som mulig. I Lyse er spiller vi på lag med både kommunene og bedriftene. Vi er også lydhøre for andre løsninger på utfordringene. Når det gjelder å frigjøre kapasitet tilbyr vi allerede fleksibel overføring, med utkobling når vi har behov, for næringskunder som ønsker det, opplyser Schwarz.

Publisert:

Mest lest akkurat nå

 1. Flere tidligere toppolitikere kjemper om samme lederjobb i Stavanger

 2. Vgs-elever kan få utsatt skoledag for å unngå rush på kollektivtrafikken

 3. To til sykehus etter trafikkulykke på Buevegen

 4. Anders Opedal er rett mann til jobben som konsernsjef, men neste gang må Equinor-styret finne en kvinne

 5. Tre statsråder informerer om skolestart

 6. Blir stengt helt fram til jul

 1. Ryfylke
 2. Hjelmeland
 3. Hydrogen
 4. Lyse