Elferje sluker strømkapasiteten

– Lyse er helt på nett med kommunene i denne saken. Forsyningssituasjonen i Ryfylket er krevende, og kommer som følge av at elektrisitetsbehovet har økt dramatisk, kommenterer Lyse.

Publisert: Publisert:

Norled bygger en hydrogen-elektrisk ferje og en elektrisk ferje som skal inn på Hjelmelandssambandet fra 2021. Dette prosjektet er sikret strøm. Flere andre investeringer er avhengig av at strømforsyningen blir bedre. Foto: LMG Marin/Norled

 • Tor Inge Jøssang
  Journalist
iconDenne artikkelen er over ett år gammel

- Ingen hadde forutsett en slik enorm vekst som vi opplever nå. Da hadde nok kommunene vært på oss tidligere. Lyse er for tiden i gang med flere store prosjekter for å møte framtidige behov for elektrisitet i Ryfylke og i andre områder, kommenterer kommunikasjonssjef Peter Schwarz i Lyse og viser til elferjene i Hjelmeland.

Les også

LES OGSÅ: Strømkrise i Ryfylke kan stoppe milliardinvestering

Strømnettet i regionen er bygget slik at det er kapasitet til generell befolkningsvekst, inkludert nyetablering av bedrifter med normalt effektbehov. Her bruker Lyse blant annet SSB sine scenario om folketallsvekst for å prognosere utviklingen i strømbehov.

– For å ta Hjelmeland som eksempel så har det her vært stabilt strømuttak i hele kommunen over mange år. I 2014 byttet vi transformator fra 6MW til 10 MW, noe som var en økning på 66 prosent. Vi trodde da at behovet var dekket i mange år fremover. I januar 2017 fikk vi søknad på tilknytning av ferje på 17 MW som utgangspunkt (hvorav 2MW i 2021). Det er omtrent det dobbelte av strømforbruket til hele Hjelmeland kommune. For å eksemplifisere 1 MW tilsvarer 25.000 lyspærer med 40 Watt, opplyser Schwarz.

I dette tilfellet må det reinvesteres i overordnet distribusjonsnett, med ny kraftlinje til Hjelmeland inkludert ny transformatorstasjon. For å få tillatelse til å bygge nytt strømnett på dette nivået må Lyse søke Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) om konsesjon. Lengden på kraftlinjen gjør også at Lyse må sende melding med forslag til utredningsprogram før det søkes om konsesjon.

Bedrifter og nye boliger i Ryfylke vil fortsatt kunne forvente å få den strømmen de trenger. Men for virksomheter som har behov for mye effekt, for eksempel 1 MW eller mer, kan det ta tid før de kan knytte seg til.

– Ved behov for å søke om konsesjon hos NVE, kan en slik prosess raskt ta 2-4 år. Her er det utrolig viktig at kommuner og bedrifter er i tett dialog med oss, slik at vi kan starte prosessene så raskt som mulig. I Lyse er spiller vi på lag med både kommunene og bedriftene. Vi er også lydhøre for andre løsninger på utfordringene. Når det gjelder å frigjøre kapasitet tilbyr vi allerede fleksibel overføring, med utkobling når vi har behov, for næringskunder som ønsker det, opplyser Schwarz.

Publisert:

Mest lest akkurat nå

 1. Gjestfriheten overfor bobilturister varierer, men et sted skiller seg ut som klart best

 2. Dagen før dette bildet ble tatt, fikk Anne Marit og Terje dødsdommen

 3. Kafé i Sirdal legger ned driften

 4. Stupeulykken i Godalen ble filmet

 5. Skulle landet på Sola forrige uke: Nå har New York times skrevet om nordmannens spesielle reise

 6. «Donald Trump nekter å bli med i en eksklusiv klubb som vil ha ham som medlem»

 1. Ryfylke
 2. Hjelmeland
 3. Hydrogen
 4. Lyse