Første gang med vanningsforbud

IVAR har aldri tidligere bedt folk om å la være å vanne i hagen.

VANNSTOPP: Nå kan du ikke vanne hageblomster med vannslange. Forbudet begrenser derimot ikke bruk av vannkanne.
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

Tirsdag ble det innført forbud mot hagevanning for privatpersoner i 11 kommuner. Det er IVAR som har satt frem forbudet.

IVARs driftsjef for vann, Leif Terje Øvernes, forteller at bakgrunnen til forbudet er en føre-var-holdning:

– Vannstanden er nokså lik som tidligere, men vi vil være føre var og anbefaler at alle kommunene går inn for å begrense vannforbruket, sier han.

Føre var

De skal sikre vannforsyning til alle som får vann fra Langevatn. På grunn av lite nedbør, mindre vann i vannkildene og høyt vannforbruk, vil de derfor være på den sikre siden.

– Vi vil passe på at vi ikke tapper kildene. Vi vet ikke hvordan høsten og vinteren blir, og vil forsikre oss om at vi har nok vann til da.

Oppfordrer til mindre bruk

Dette er første gang IVAR innfører vanningsforbud i området.

– De ulike kommunene kan ved ulike anledninger ha innført forbud. For oss var 2010 siste gang det var lavt med vann, men da valgte vi å ikke innføre forbud, sier Øvernes.

Forbudet spesifiserer nå kun hagevanning, dette vil si for eksempel bruk av vannslange og spreder ved vanning av plen. Det står ingenting om bruk av vannslange til andre formål, som vasking av bil, hus eller vinduer.

Driftsjef Øvernes vil likevel oppfordre alle til å ikke ta i bruk vannslangen i det hele tatt. Spesielt ikke til aktiviteter som tar mye vann.

Forbudet gjelder til nytt varsel blir gitt.

Publisert: