Boligbrann på Storhaug ble oppdaget av varmesøkende kamera

Det begynte å brenne i øverste etasje i en flermannsbolig i Opheimsgata på Storhaug i Stavanger natt til fredag. Brannen ble fanget opp av et varmesøkende kamera.

Det kom åpne flammer fra taket på bolighuset. Naboer ble vekket og forberedt på evakuering.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over fire år gammel

Meldingen om brannen kom klokken 02.30.

– Det er fire leiligheter fordelt på tre etasjer i huset. Brannen startet i den øverste etasjen. Beboerne som bor her her kom seg ut ved egen hjelp, opplyser operasjonsleder Kurt Løklingholm ved Sør-Vest politidistrikt.

Vekket naboer

Husene i området ligger tett, og det kom åpne flammer fra taket på huset. Brannvesenet fryktet at brannen skulle spre seg, og beboerne i naboleilighetene ble derfor vekket og forberedt på evakuering.

Alle nødetater rykket ut da meldingen om brannen kom med 02.30-tiden.

– Men det ble ikke nødvendig med evakuering. Brannvesenet har kontroll på brannen nå, og det er ikke lenger fare for spredning, sier Løklingholm til Aftenbladet klokken 03.00.

Oppdaget med kamera

– Brannen ble oppdaget av et varmesøkende kamera. Det gjorde at vi var veldig tidlig på stedet - vi var allerede på vei da de første 110-meldingene kom inn, sier Stein Arild Egeland, vaktleder ved Rogaland brann og redning.

Dette varmesøkende kameraet gjorde at brannvesenet kom raskt til stedet.

I Stavanger er det satt opp varmesøkende kamera to steder i byen: På blokka i Pedersgata og på kommunens bygg i Løkkeveien. Disse kan oppdage flammer på lang avstand, og dersom dette skjer, varsles brannvesenet automatisk. Det var altså det som skjedde natt til fredag. Huset det brant i er cirka 370 meter i luftlinje fra kameraet.

Kameraet på høyblokka i Pedersgata ble satt i drift tidligere i år og ifølge Egeland er det første gang det varsler dem om brann før brannvesenet har fått andre meldinger om det.

– Hvor mange minutter gikk det fra dere fanget opp brannen på kameraet til de første meldingene til 110-sentralen kom?

– Det gikk 4–5 minutter og da er det de tidskritiske minuttene vi snakker om. Dette viser nytteverdien av kameraene, sier Egeland.

Brannen i Opheimsgata ble oppdaget av ett av Stavangers to varmesøkende kamera.

– Siden vi kom så tidlig til stedet, var det aldri reell fare for at brannen skulle spre seg til nabohusene. Brannen er nå slukket, og vi driver riving og etterslukking for å sikre oss at det ikke ligger noen glør et sted, sier Egeland klokken 03.30.

Selv om brannen var slukket ved 03.15-tiden, er brannvesenet fortsatt på stedet fredag morgen.

– Vi har vakthold på stedet i seks timer etter at brannen er slukket, noe som er vanlig ved husbranner, forklarer Egeland.

Saken oppdateres.

Publisert: