Frykter at Stavanger-organisasjon smuglet iransk agent til Norge

I februar 2014 ble en iransk statsborger innvilget oppholdstillatelse i Norge fordi han skulle jobbe for en menneskerettighetsorganisasjon i Stavanger. Nå er mannen forsvunnet. Norske myndigheter mener han kan ha vært en iransk agent.

Menneskerettsorganisasjonen Global Network for Rights and Development (GNRD) i Stavanger har i flere sammenhenger blitt knyttet til internasjonal etterretningsvirksomhet. Nå stilles det spørsmål ved hvem den iransk statsborger som sommeren 2014 dukket opp i kontorlokalene i Hillevåg virkelig var.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over fire år gammel

Mandag starter rettssaken mot tidligere president Loai Deeb i Global Network for Rights and Development (GNRD) i Stavanger tingrett. Den 43 år gamle Sola-mannen er tiltalt for flere økonomiske forbrytelser og dokumentforfalskninger.

I tillegg er GNRD-presidenten tiltalt for menneskesmugling av den iranske statsborgeren Seyed Raed Mousavi. Økokrim mener Deeb i februar 2014 bidro til å smugle iraneren inn i Norge - og dermed hele Schengen-området - ved å dikte opp en fiktiv arbeidsavtale for ham i GNRD.

Mousavi hadde blitt ansatt i Deebs organisasjon fordi han angivelig var spesialist på menneskerettigheter. Slik skal han ifølge Økokrim ha lurt Utlendingsdirektoratet (UDI) til å innvilge den iranske statsborgeren arbeids- og oppholdstillatelse.

Loai Deeb (t.v) nekter for at han har gjort noe straffbart. Hverken han eller hans forsvarer Kjell Brygfjeld ønsker å gi intervjuer før rettssaken mot den tidligere presidenten i GNRD starter i Stavanger tingrett mandag.

Sporløst borte

En sentral myndighetskilde sier til Aftenbladet at Seyed Raed Mousavi trolig var en iransk agent som brukte en menneskerettighetsorganisasjonen i Norge for å komme seg inn i Schengen-området. Han er fortsatt sporløst borte.

– Det er ikke blitt startet en parallell etterforskning av PST i tilknytning til denne saken. Det betyr imidlertid ikke at det ikke finnes informasjon i saken som kan være relevant for PST, sier informasjonssjef Martin Bernsen i Politiets Sikkerhetstjeneste (PST) til Aftenbladet.

Han opplyser at PST ikke ønsker å utdype dette nærmere.

– Vi henviser eventuelle slike saker til andre myndighetsorganer som har ansvaret for kontraspionasje, sier kommunikasjonssjef Frode O. Andersen i Utenriksdepartementet til Aftenbladet.

– Vi kan av prinsipp ikke besvare slike spørsmål , sier kommunikasjonssjef Kim Gulbrandsen i Etterretningstjenesten.

Loai Deebs advokat, Kjell Brygfjeld, avviser også å svare på spørsmål knyttet til den iranske statsborgeren.

– Vi ønsker ikke å kommentere saken nå. Vi venter med å prosedere til vi kommer i retten, sier Brygfjeld.

Finansiert fra Midtøsten

Loai Deebs menneskerettighetsorganisasjon mottok i løpet av et par år over hundre millioner kroner gjennom banker i De forente arabiske emirater. Ukjente bakmenn gikk inn i banker i Gulf-staten og satte inn kontanter eller bankremisser på kontoene til det Økokrim mener var stråselskaper som skulle skjule pengenes egentlige opphav.

Pengestrømmen startet for fullt i 2013 - samme år som Loai Deeb startet arbeidet med å få den iranske statsborgeren til Norge.

Allerede 4. januar 2013 sendte han inn søknad om arbeids- og oppholdstillatelse for iraneren. Der oppga Deeb at Seyed Ravi Mousavi var tiltenkt jobben som leder for GNRD i Norge. På dette tidspunktet hadde menneskerettighetsorganisasjonen ingen faste ansatte.

Først mer enn et år senere ble oppholdstillatelsen i Norge innvilget. Det skjedde etter at Deebs advokater hadde bedt Sivilombudsmannen om å vurdere hvordan UDI kunne bruke så lang tid på å avklare Mousavis søknad.

Bostedadresse hos GNRD-sjefen

Da norsk politi i mai 2015 aksjonerte mot Global Networks for Rights and Developments lokaler i Hillevåg, var Seyed Raed Mousavi borte. Knapt noen av de nye medarbeiderne i menneskerettighetsorganisasjonen, som da hadde vokst til godt over 40 medarbeidere bare på hovedkontoret i Stavanger, hadde noen gang sett den iranske statsborgeren. De fleste av dem Aftenbladet har pratet med har ikke en gang hørt navnet hans. De som hadde observert ham, så imidlertid aldri at han gjorde arbeid for organisasjonen.

Iraneren var registrert med telefon og bostedsadresse i boligen til Loai Deeb på Sola, men GNRD-presidenten har ikke ønsket å gi detaljer om menneskerettighetseksperten han ansatte i 2014.

Samarbeid i Genéve

Seyed Raed Mousavi var i mars 2010 med på å opprette menneskerettighetsorganisasjonen International Institute for Peace, Justice and Human Rights (IIPJHR) i Genéve.

Tre uker etter at Mousavi fikk innvilget arbeidstillatelse for GNRD i Norge, overtok Loai Deeb hele IIPJHR. Han ble selv generalsekretær i organisasjonen, og fikk følge av sin ektefelle og flere andre fra GNRD-systemet i styret.

Ikke lenge etter flyttet både GNRD og Scandinavian Institute for Human Rights (SIHR), som Loai Deeb drev sammen med den prominente syriske aktivisten og fredsforhandleren Haytham Manna, inn i den syv etasjer høye kontorblokken der IIPJHR holdt til - like ved FN-bygningen i Genéve.

Penger fra GNRD betalte også regningene til IIPJHR. Deeb har tidligere fortalt Aftenbladet at de samme sponsorene som støttet organisasjonen, også støttet SIHR finansielt.

Denne kontorblokken, få minutters gange fra FN-bygningen i Genéve, var base for tre menneskerettighetsorganisasjoner som alle var tilknyttet Loai Deeb.

Palestinsk etterretning

GNRD har helt siden Økokrim-aksjonen i mai 2015 vært innhyllet i mystikk. Norsk politi ga opp å finne ut hvem som egentlig står bak de store pengeoverføringene fra Emiratene.

Lekkasjer i arabiske og israelske medier i 2012 påstod at menneskerettighetsorganisasjonen i realiteten var underlagt den palestinske etterretningstjenesten. Deeb har hele tiden benektet dette.

Så sent som i forrige uke hevdet NRK at en palestinsk sikkerhetskilde overfor statskanalen bekreftet at organisasjonen skulle brukes av selvstyremyndighetenes etterretningstjeneste. En tidligere GNRD-medarbeider bekreftet overfor NRK at det i 2011 ble overført rundt 800 000 kroner fra “en palestinsk myndighet” til avdelingen i Sveits. I tillegg fremgikk at Loai Deeb selv hadde fått diplomatpass gjennom sitt samarbeid med palestinsk etterretningstjeneste.

Loai Deebs forsvarer, advokat Kjell Brygfjeld, sendte etter NRK-reportasjen ut en pressemelding der det fremgikk at klienten avviser beskyldningene. Den tiltalte Sola-mannen nekter straffskyld etter anklagene om økonomisk kriminalitet, dokumentforfalskning og menneskesmugling.

Les også

Stavanger-organisasjon etterforsket i seks land

Les også

Han er nevnt som mulig statsminister i Syria - etter razzia på Sola er han under etterforskning i Sveits

Les også

NRK-profil og rutinert reporter utsatt for hetsekampanje

Publisert: