Bjerkreimsmarken uten idrettshall

BJERKREIM: For aller første gang ble Bjerkreimsmarken arrangert uten idrettshallen som brant ned til grunnen i februar. Målet er å ha ny hall klar til neste år.

Lea Gjedrem (11), til venstre, og Emilie Apeland (6) skal delta på kalvemønstring med kalvene Donald og Pepper. Bakerst går Tone Gjedrem. Foto: Kristian Jacobsen

 • Ola Fintland
  Ola Fintland
  Journalist
Publisert: Publisert:
Les også

Verken brann eller vann stopper Bjerkreimsmarken

iconDenne artikkelen er over tre år gammel

Selv på tunge regnværsdager kan du være sikker på at solen skinner et eller annet sted i verden. Minst like sikkert er det at Bjerkreimsmarken går av stabelen siste helgen i september. Første gang var for 31 år siden.

I løpet av helgen er det som regel 10.000–15.000 som er innom messeområdet i utkanten av Vikeså. Det betyr mye for en kommune med 2846 innbyggere.

Angelina Netland Wadseth (2) fra Egersund er med mor Ane Netland på Bjerkreimsmarken og finner fort tonen med kalvene. Ane Netland var selv på marken da hun var liten, men har ikke vært der på mange år. Nå tar hun med neste generasjon. Foto: Kristian Jacobsen

Bygdas storstue

Folk er vant til å trosse både vind og regn for å gå på marken, og det er langt fra første gangen at arrangørene opplever dårlig vær. Men da Bjerkreimshallen brant ned til grunnen i februar, spøkte det litt for hele arrangementet.

– Det er langt i fra det samme uten Bjerkreimshallen og slett ikke når været er som det er. Du kan ikke styre været, men det betyr ekstra arbeid for de som styrer med arrangementet, sier Leif Solberg. Han bor i Bjerkreim og har vært på marken helt siden starten, så han vet hva han snakker om.

– Bjerkreimshallen betydde mye og var bygda sin storstue. Vi visste at hallen ble brukt til mye, men vi merket ikke hvor mye den ble brukt til før den forsvant, sier Øyvind Espeland, som er styreleder i stiftelsen Bjerkreimshallen.

Kristian Espeland, til venstre, og Øyvind Espeland med de nye maskottene for Bjerkreimsmarken, sauen Krølli og kalven Kuli. Foto: Kristian Jacobsen

Hallen ble flittig brukt både til til håndball, annen idrett, skolegymnastikk, musikaler, kulturarrangementer, 17.-maifeiring, bursdagsfester og som tak over hodet for utstillere og besøkende under Bjerkreimsmarken.

– Litt flere utfordringer har vi uten hallen, men vi får det til med flere telt, sier Espeland.

Både Bjerkreimshallen og Bjerkreimsmarken har stor betydning for bygda, og begge har en lang historie.

Odd Einar Lundevold bedømmer eksteriør, pels, farge og utstillingsform på en angora-kanin på en kaninutstilling med flere raser som belgisk kjempe, fransk vedder, belgisk hare, angora, tan, liten havana, dvergvedde og hermelin. Foto: Kristian Jacobsen

Hallen var egentlig en fabrikkhall med røtter fra 1970-tallet. Seinere ble den brukt som auksjonshall før den ble omgjort til idrettshall i 1996. Mye av jobben ble gjort på dugnad, og for bygda var den mye mer enn en idrettshall.

– Det er klart at hallen er et stort savn for bygda. Hallen ble brukt til alt, og det skal bli godt å få en ny, sier Tone Gjedrem.

Bjerkreimsmarken ble stiftet i 1986. Men røttene går helt tilbake til årene etter 2. verdenskrig og 40 år med saueutstilling i bygda.

Det var høy paraply- og Gore Tex-faktor i regnværet, men noen holdt regnet ute på andre måter. Foto: Kristian Jacobsen

Ny hall neste år

Nå er målet å få en ny idrettshall på plass før Bjerkreimsmarken neste år.

– Det er et hårete mål, og vi må gi gass for å klare det. Det er helt på grensen, men det kan gå hvis vi kommer i gang i desember eller januar, sier Øyvind Espeland. Han anslår byggetiden for hallen til 10–15 måneder, så det er ikke mer enn tiden og veien om hallen skal være klar til siste helgen i september neste år.

Bjerkreimsmarken blir arrangert på området mellom VM-hallen, øverst til venstre, og samfunnshuset, nede til høyre. Mellom dem lå Bjerkreimshallen som brant til grunnen i februar. Der skal det bygges ny idrettshall neste år. Foto: Kristian Jacobsen

Les også

Full fyr i Bjerkreimshallen

Les også

- En katastrofe for Bjerkreim

Plantegninger av den nye Bjerkreimshallen. Foto: Ark Vest

Den nye hallen er ferdig tegnet av Ark Vest i Sandnes, og rammesøknad ble sendt til kommunen for halvannen uke siden. Planen er at prosjektet skal ut på anbud i slutten av oktober slik at kontrakten for bygging kan signeres før jul. Budsjettet er på 65 millioner kroner. Mer enn halvparten er forsikringspenger fra hallen som brant ned. I tillegg kommer tippemidler, sponsorer, lån og tilskudd fra kommunen.

– Stiftelsen har ikke gjeld i dag, så slik sett er vi i en gunstig situasjon, sier Espeland.

Flere byggefirma har allerede vært i kontakt og spurt om når hallen skal ut på anbud.

– Det er kjent i markedet at hallen skal bygges, så det er mange som har gjort seg klar for dette, sier Espeland.

Den nye hallen får 1500–2000 kvadratmeter mer gulvflate enn den gamle med et samlet areal på 4000 kvadratmeter fordelt på to etasjer, pluss en liten kjeller med teknisk rom. Den gamle hallen hadde bare en håndballbane. Den nye får to spilleflater. I tillegg blir det plass til seks garderober, klatrevegg, buldrevegg, møterom, aktivitetsrom, styrkerom, lagerrom, kjøkken og en foajé med kafé.

Foto: Kristian Jacobsen

Publisert:
 1. Bjerkreim kommune
 2. Landbruk

Mest lest akkurat nå

 1. Koronasmittet person død ved SUS. 32 nye har fått påvist smitte

 2. Soppen vokste ut av huset, og sam­boeren sa stopp. Men det var bare begynnelsen

 3. Natten for politiet: butikkinnbrudd, ruskjøring og biljakt

 4. Ingen løsning i lønnsoppgjøret ennå – ansatte skal møte på jobb som planlagt

 5. Som barn visste hun at hun skulle i kloster

 6. Lises franske hagedrøm: – Vi bruker vinterhagen året rundt