– Kjære grunneiere i Tveit, kan jeg være snill å få kjøpt et stykke trygg jord?

I 17 år har Lena Juel bodd i drømmehuset på Drangsholt. Etter storflommen er hele eiendommen ødelagt, og huset må rives. Nå er hun desperat på jakt etter ny tomt.

Lena Juel viser fram kjøkkenet i huset på Drangsholt, som har fått store skader etter flommen. Huset må rives, og Juel er desperat på jakt etter en ny tomt.
 • Christina Østtveit
 • Fædrelandsvennen
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

Kjære grunneiere i Tveit,

Kan jeg være snill å få kjøpe et stykke trygg jord?

Hele eiendommen vår er ødelagt av flom, vi kan aldri bygge et trygt hjem her igjen.

Slik begynner leserinnlegget Lena Juel sendte Fædrelandsvennen tirsdag (les hele innlegget i bunnen av saken).

Fædrelandsvennen møter henne på eiendommen på Drangsholt i Tveit, tirsdag ettermiddag. Over ett døgn etter at den verste nedbøren har gitt seg, må man ha vadebukser og høye støvler for å komme rundt huset.

– Vi kan aldri bygge et trygt hjem her igjen. Huset må rives, og jeg jobber hardt med å finne en ny tomt. Jeg håper inderlig at jeg kan få hjelp av noen grunneiere nå, sier Lena Juel.

Vannstanden har begynt å synke, men fortsatt er det vann rundt eiendommen på alle kanter.

– Inngangsdøra er borte, den har vi ikke funnet igjen. Snekkeren kommer straks for å sette inn en ny, sier Lena, som har besøk av eldstesønnen Marius Juel-Hovland.

– På det meste var vannstanden to meter i stallen, forteller Juel. Over et døgn etter at den verste nedbøren har gitt seg, vasser hun med vann til over knærne rundt huset.

To meter høy vannstand

Det var han som ble kalt ut til huset søndag morgen da oversvømmelsen var et faktum. Lena, ektemannen og yngstesønnen på fem år befant seg i Danmark på dette tidspunktet.

Familien hadde fulgt med på NVE’s varsler gjennom helga, men skjønte etter hvert at det kom til å gå galt.

– Klokka var sju da jeg ble ringt opp. Jeg ante ikke hva som møtte meg. Strategisk begynte jeg å flytte ting så raskt jeg kunne oppover i etasjene, forteller Marius.

Lena Juel sammen med eldstesønnen Marius Juel-Hovland, som har flyttet hjemmefra. Marius var den første som ankom huset søndag morgen. Lena var i Danmark sammen med yngstesønnen og ektemannen.
Drangsholt er et at områdene som er hardest rammet etter flommen. Til venstre, lengst framme, er Lenas hus. Bildet er tatt mandag ettermiddag.

– Til vanlig har vi en ponni i stallen, men den var heldigvis på nabogården. Det hadde jeg glemt, så jeg løp ut for å sjekke. Strømmen hadde ikke gått og fryseboksen knitra i vannet. Det var skummelt, legger han til.

– Rottene svømte rundt

I løpet av to timer steg vannet åtte centimeter søndag morgen.

– Det steg bare raskere og raskere utover dagen. På det meste var vannstanden i stallen to meter. Det flyter spon, høy og hesteutstyr rundt her nå, sier Juel-Hovland.

Inne i selve huset var vannstanden to meter, pluss, minus, på det meste.

Glassene i kjøkkenskuffen er fylt opp av vann som har trengt seg inn i huset.

– Det har vært noen veldig tøffe døgn. Jeg er redd og fortvilet, sier Lena, og legger til at de heiv seg på den første båten hjem fra Danmark søndag.

Hun viser oss rundt i huset. På kjøkkenet og i biblioteket er det fremdeles vann på gulvet. I kjøkkenskuffen har glassene blitt fylt opp flomvannet.

Tegnet huset selv

– Da vi kom hjem fløt tingene rundt her og rottene svømte i vannet. Det er vanskelig å finne ord som beskriver dette.

I 17 år har hun bodd i huset på Drangsholt - et hus hun beskriver som drømmehuset.

– Huset var mindre da vi flyttet hit i 2000. Det er jeg som har tegnet huset slik det står i dag. Jeg var ikke klar for å flytte nå, sier Juel.

– Da vi kom hjem fløt det tingene rundt her, og rottene svømte i vannet. Det er vanskelig å finne ord som beskriver dette.

– Vi har opplevd to flommer på disse 17 årene. Under Petra-flommen kom det vann inn i stallen, men det er første gang vannet har kommet inn i selve huset.

Bildene fra Drangsholt viser ei bygd som er hardt rammet etter storflommen. Ødeleggelsene er enorme. Lena Juel har ikke noe annet valg enn å rive huset.

Lena Juel har bodd i huset på Drangsholt i 17 år. Nå må det rives etter storflommen.

Enorme ødeleggelser

– Da det var flom for to år siden fikk huset noen setningsskader, og jeg har jobbet med å finne en annen tomt. Jeg har hatt god kontakt med ingeniørvesenet som har vært her flere ganger. For rundt tre uker siden ble huset kondemnert, men jeg kunne fortsette å bo her til jeg hadde funnet en tomt, forteller hun.

– Det er ikke mulig å bygge noe nytt her. Eiendommen er ødelagt. Alt er veldig vondt og sårt.

Marius forteller at det er svært spesielt å gå gjennom huset, hvor han tilbrakte barne- og ungdomsårene.

– Det er ikke et hyggelig syn. Jeg har mange minner herfra. Heldigvis fikk vi berget mange av de viktigste tingene, som familiebilder. Man kjemper jo mot klokka. Jeg hadde over 100 turer opp til andre etasje i løpet av søndagen, sier han.

Hele søndagen og fram til halv tre, natt til mandag, jobbet de intenst med å sikre verdigjenstander så godt de kunne.

Lena Juel ber grunneierne i Tveit om hjelp til å finne en ny tomt. - Hele eiendommen er ødelagt. Vi kan aldri bygge et trygt hjem her igjen, sier hun.

Ber om hjelp

Lena Juel hadde sett for seg at hun kunne bli boende på eiendommen en stund til. Hun ber grunneierne i Tveit desperat om hjelp.

– Jeg ønsker et svar på om de kan skille ut ei tomt i nærområdet - en trygg tomt hvor vi kan bygge et nytt hjem.

– Selv om det kan være vanskelig å få byggetillatelse i områdene rundt her, vil jeg likevel prøve. Jeg håper de prøver å fjerne tankene om at de ikke trenger å selge, eller at det ikke lar seg gjøre skille ut en tomt.

Her er leserinnlegget Juel sendte Fædrelandsvennen tirsdag:

Kjære grunneiere i Tveit,

Kan jeg være snill å få kjøpe et stykke trygg jord?

Hele eiendommen vår er ødelagt av flom, vi kan aldri bygge et trygt hjem her igjen.

Jeg har et ønske om å bygge ny bolig i området Ryen - Ve - Kjevik.

Flystøy er ingen hindring.

Kjære grunneiere i Tveit, prøv å fjerene tanken om at dere har nok penger og ikke trenger å selge eller at det ikke lar seg gjøre å skille ut tomt.

Jeg trenger en solid grunn til oppføring av ny bolig.

La meg ta runden med kommunen så langt det går om tankene kommer om at det er umulig å få igjennom en byggetillatelse på et LNF-område.

La meg få prøve, jeg vet det er mye LNF i Tveit og jeg vet det kan være vanskelig å få byggetillatelse, men jeg vil alikevel prøve om det er det som skulle stå i veien.

Ta kontakt meg meg her eller på tlf 905 69000.

Hilsen Lena Juel

Les også

 1. Flommen på Sørlandet har gjort skader for over 250 millioner

 2. Dyrker poteter som om det var ris

 3. Se bilder av flommen på Sørlandet

Publisert:
 1. Tveit
 2. Kristiansand
 3. Flom
 4. Vær

Mest lest akkurat nå

 1. Bil på taket i Sandnes - to personer til sykehus

 2. Oppfordret til å avlyse julebord: SUS-ansatte føler seg forskjells­behandlet

 3. Familien på Tasta sparer tusenvis på å gjøre små grep – her er deres – og ekspertens – strømtips

 4. Endelig fikk Støre til noe

 5. Er det penger å spare på å senke tempe­raturen om natten? Ikke gjør denne varme­pumpe-tabben

 6. Brann i hytte på Tau