Grønt lys for privat idrettsskole i Sandnes

Wang Ung har fått endelig godkjenning til å starte ungdomsskole i Sandnes. Både Utdanningsdirektoratet og Kunnskapsdepartementet har avvist klagen fra sandnespolitikerne som ikke ønsker skolen velkommen.

Wang Ung starter ny ungdomsskole i Sandnes fra høsten. Det første året skal skolen holde hus i Sandneshallen på Sandved.
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fem år gammel

Den endelige godkjenningen fra Kunnskapsdepartementet kom i forrige uke.

Endelig godkjent 15. mars

– Vi godkjente skolen i vedtak 21. november 2016. Kommunen klaget deretter på vedtaket. Vi opprettholdt vår godkjenning av skolen og oversendte klagen til Kunnskapsdepartementet. De stadfestet vårt vedtak den 15. mars, sier rådgiver Peter Tryggestad i Utdanningsdirektoratet til Aftenbladet.

– Skolen kan derfor starte opp fra høsten 2017, sier han.

Idrettsskole for 12- og 13-åringer

– Vi starter med to åttendeklasser i høst og 60 elever. De er 12 og 13 år gamle. Vi vil øke trinnvis år for år, sier rektor Steffen Uldal ved Wang Toppidrett Stavanger til Aftenbladet.

Han blir daglig leder for den nye skolen i Sandnes.

Starter i Sandneshallen

Skolen vil i starten etablere seg i Sandneshallen på Skeiane/Sandved, sier Steffen Uldal. Når nytt stadion på Giske står ferdig, vil Wang Ung flytte inn der.

Et flertall i Sandnes bystyre har sagt ja til planene om et nytt fotballstadion mellom nåværende stadion, Ormaskogen, Smeaheia og Giske ungdomsskole.

Les også

Nytt ja til Wang Ung

Skal inne i nytt stadion

– Wang Ung vil legge beslag nå nesten halvparten av de 3000 kvadratmetrene vi har til disposisjon for leietakere, sier daglig leder i Sandnes Ulf, Tom Rune Espedal.

– Det er gledelig at skolen nå har fått endelig godkjenning i Sandnes, sier Espedal.

De kommunale prosessene knyttet til stadionplanene til Sandnes Ulf går sin gang, og det er foreløpig ikke satt en dato for når de fysiske arbeidene kan komme i gang.

– Drømmen er å være i mål med anlegget høsten 2018, men vi har dårlig tid for å klare dette, selv om det fortsatt er mulig, sier han.

– Målet er at skolen flytter inn i stadionanlegget høsten 2018, sier Uldal.

Les også

Ap vil stoppe etableringen av Wang i Sandnes

Bekymring

Sandnespolitikerne er bekymret for den negative påvirkningen en ny privat ungdomsskole i Sandnes vil ha for den offentlige skolen, og har tidligere gitt uttrykk for frykt for at skoler kan bli lagt ned som følge av nye privatskoler.

Et politisk flertall klaget på Utdanningsdirektoratets vedtak, og saken ble behandlet på nytt der, men med samme resultat.

Saken gikk videre til Kunnskapsdepartementet som sa seg enig med de vurderingene som direktoratet hadde gjort. Dermed var alle hinder ryddet av veien, og Wang Ung hadde fått endelig godkjenning til å sette skoleplanene i Sandnes ut i livet.

Les også

Negative til Wang i Sandnes

Ville stoppe Wang Ung

I Sandnes bystyre var det Annelin Tangen (Ap) som satte frem forslaget om å klage på at Wang Ung fikk etablere seg i Sandnes. Bystyret behandlet saken under eventuelt 13. desember i fjor.

Forslaget fra Tangen ble vedtatt med 25 mot 22 stemmer. Arbeiderpartiet, Kristelig Folkeparti, Senterpartiet og Miljøpartiet De Grønne stemte for å klage saken inn for sentrale skolemyndigheter. Det var 47 representanter til stede i møtet under voteringen.

Wang Ung vil nå starte arbeidet med å ansette de som skal jobbe på den nye skolen, og sende ut brosjyrer om det nye skoletilbudet.

– Vi skal ha rektor og minst fire trener og lærere. Foreløpig vet vi ikke om noen av disse stillingene kan være kombistillinger sammen med klasseromsundervisning, sier Steffen Uldal.

Elever ved Wang Ung må betale 20.000 kroner i året for en skoleplass. Da er alt inkludert, også noe idrettstøy, sier Steffen Uldal.

Publisert: