Historien om frisøren og løgnassene

Mye er skrevet om konflikten mellom Merete Hodne og Løgnaslaget. Dette har skjedd i retten.

Løgnaslaget har fått kritikk fordi de ankom retten iført fangeluer. Per Inge Torkelsen svarer på kritikken i et brev lagt inn under artikkelen.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over fem år gammel

Denne uka ble det klart at Merete Hodne saksøker Per Inge Torkelsen, Dag Schreiner og Rune Andersen for ærekrenkelse. I Løgnaslagets siste revy, Løgnasevangeliet, fremførte de tre humoristene sketsjen om «en hårsår frisør fra Jæren». I dette revynummeret synger trioen om en «nazifrisør».

Les også

Merete Hodne saksøker Løgnaslaget

Les også

Merete Hodne må tåle en «uppercut»

Hodne selv ble gjort oppmerksom på sketsjen da hun var sammen med noen venner på Jæren. Først en tid senere, da en mann som hadde sett revyen i Kristiansand ringte og gjorde henne oppmerksom på ordbruken, valgte Hodne å kreve en midlertidig forføyning (se faktaboks).

Midlertidig forføyning?

- Når retten behandler en midlertidig forføyning, tar den ikke stilling til om noen har gjort noe galt eller ikke. I en forføyningssak behandles spørsmålet om noe skal stanses eller opphøre, sier advokat Knut Lerum.

Det Merete Hodne krevde var at Løgnaslaget skulle slutte å bruke ordet «nazifrisør». I retten ga hun Løgnaslaget til og med alternative uttrykk som de kunne bruke.

Les også

Løgnaslaget kan bruke ordet «nazifrisør»

Les også

Skammelig mobbing fra Løgnaslaget!

- En midlertidig forføyning kan altså brukes for at en skade ikke skal bli enda større, sier Lerum.

Sikringsgrunn?

Merete Hodne fikk ikke medhold i midlertidig forføyning. Det betyr ikke nødvendigvis at ordbruken ikke kan få konsekvenser. Løgnaslaget kan fremdeles dømmes for bruken av ordet som Hodne finner ærekrenkende.

Les også

Løgnaslaget angrer ikke nazi-ord

Les også

Løgnaslaget møter i retten ikledd fangeluer

For å vinne frem i kravet om midlertidig forføyning måtte nemlig retten finne at bortfallet av ordet ville spare Hodne for «vesentlig skade eller ulempe» – noe som kalles sikringsgrunn.

Merete Hodne har gått til erstatningssøksmål mot Løgnaslaget.

I kjennelsen skriver tingrettsdommer Magne Revheim Mæland at retten har kommet til at det ikke foreligger sikringsgrunn. Derfor fikk ikke Hodne medhold i kravet om midlertidig forføyning.

Det ble altså ikke tatt stilling til lovligheten i «nazifrisør» forrige gang Hodne og Løgnaslaget møttes i retten.

Sivilsak?

Løgnaslaget hadde fortsatt noen revyer igjen da Hodne krevde midlertidig forføyning. «En hårsår frisør fra Jæren» ble fremført med samme tekst som tidligere.

Løgnaslaget har aldri vært tiltalt. Konflikten er mellom Hodne og Løgnaslaget. Det har aldri vært en politisak.

Les også

Torgeir Bjelland dømt for netthets

Les også

Nye SOS Rasisme advarer mot navngitt nazist

Denne uka ble det imidlertid klart at Hodne, som siden sist har byttet advokat fra Linda Ellefsen Eide til Per Danielsen, har tatt ut stevning mot Løgnaslaget hvor hun krever oppreisningserstatning.

Hun går til erstatningssøksmål mot Per Inge Torkelsen, Dag Schreiner og Rune Andersen. Dette er ikke det samme som SV-politiker Marcela Molina gjorde i fjor, da hun anla privat straffesak mot Torgeir Bjelland for utsagn han hadde kommet med på sin egen Facebookside.

- Dersom du anlegger privat straffesak, risikerer motparten å bli dømt til straff. Det gjør du ikke i en sivil sak, sier advokat Lerum.

Oppreisningserstatning?

Det Løgnaslaget likevel risikerer, er å bli dømt til å betale oppreisningserstatning til Hodne på grunn av ærekrenkelse. I stevningen legges det ned påstand om at Torkelsen, Schreiner og Andersen betaler oppreisningserstatning fastsatt etter rettens skjønn, oppad begrenset til 200.000 kroner hver. Det er ikke det samme som å si at Hodne saksøker Løgnaslaget for 600.000 kroner.

Les også

Høyesterett har avvist anken i hijab-saken

Les også

Merete Hodne dømt også i lagmannsretten

Per Inge Torkelsens siste tanker om saken.

- Det er først nå, i den sivile saken, at retten skal ta stilling til om bruken av ordet er lovlig. Finner retten at den er det, har ikke saksøker krav på erstatning, sier Lerum.

Her er Per Inge Torkelsens tanker om den siste utviklingen i saken

«Løgnaslaget og Merete Hodne

Me håpte at me va ferdige med denne sagen nå, men den gang ei. Det framstår som litt rart og snålt at rettsvesenet ska bruga tid og ressursar på dette, men me får bida tennene isamen og stå på videre. Det kan ver at dette, i ittetid, vil framstå som ein viktige sag.

Hu har skifta advokat, fra Linda Ellefsen Eide te Per Danielsen, någe så gjerna kan ha samenheng med at fru Eide heilt tydeligt hadde problemer med å holda seg alvorlige onna den forrige rettssagen, og smilte og lo flerne gangar.

Nå vil den krenka og deprimerte frisøren ha 600 000 kroner av oss, og et av hovedargumentene te herr Danielsen ser nå ud te å ver at fengselsluene våre va ein ”jødevits” som ”er helt utdatert og bare skammelig og ekkelt”, fordi ”hundretusener” av jødar blei gassa i hjel. Danielsen bør gjerna sjekka historiebøgene, og oppdatera ”hundretusener” ein smule, samtidigt som han bør ta seg ein tur innom Birkemo (moro/karnevalsbutikk i Stavanger) og spør itte fengselsluer. Det va her me kjypte luene våre, og ”jødeluer” hadde aldrig svære fangenummer i fronten.

Fengselsluene våre va et signal om at begrensningar og knebling av ytringsfriheden e ein sag me e villige te å gå i fengsel for. Dette poenget e nå oppbrukt, og me komme ikkje te å bruga luene igjen. Nå vurdere me fodlenker og stålkuler.

Danielsen gjør videre et poeng av at videoopptag ska visa at ”det var knapt noen som lo av innslaget”, og det e her det begynne å ble interessant for alvor. Denne revyen, som Danielsen ikkje har sett, har me nå spelt 58 gangar, og eg vil tro at me, som aktørar, har et bedre beslutningsgrunnlag te å vurdera om nummeret fungere eller ikkje, enn det Danielsen og Hodne har. Og, ikkje minst, så har me gjerna et bedre grunnlag te å bedømma ka så e humor.

I modsetning te herr Danielsen så har me, på frivilligt grunnlag, levd av humor i ei årrekka. Me har klart oss ganske bra, og revyane våre har blitt sett av ca. ein halve million mennesker. Me e merr enn villige te å forklara og demonstera forskjellige typar humor for Hodne og Danielsen, men me e litt usikre på om rettsvesenet ønske dette, og om det e denne type sager og problemstillingar det norske rettssystemet bør bruga tid, pengar og ressursar på. For oss vil det i tilfelle ble ein spennande, sære, men muligens nyttige udfordring.

Eg vett ikkje om Merete Hodne bevisst velge advokatar så slide med rettskriving, men verken Linda Eide eller Per Danielsen har någen gang skrevet ittenavnet mitt rektigt. Eg syns dette vitne om litt manglande respekt for andre mennesker, og i någe så alvorligt som ein straffesag syns eg det e viktigt at navnene e korrekt skrevne. Eg hette ikkje Torkildsen. Eg hette Tobiassen.

Me ser heller ikkje logikken i at det kun e tri av oss som e saksøkte. I Løgnaslaget har der alltid vært fira personar som e kunstnerisk ansvarlige. Bjørn Asgautsen e ein av oss fira. Han har lagd melodien, og han e musikalske ledar. I tillegg e det Pål M. Kvalmen så har forfatta stysstedelen (80%) av teksten, så då e det gjerna naturligt at han dekke inn minst 480 av de 600 000.

Denne sagen har ført te at der har blitt spredt ein del ekle rykter om oss på nettet.

Dag Sleipner ringte meg i går, på noteringsøveføring, og informerte meg om at de aller fleste kjønnssygdommane hans nå e onna kontroll, itte amputasjonane.

Rune Arnesen vil poengtera at han ikkje har tri barn samen med ordføraren i Stavanger (Christine Sagen Helgø). Det e bare to, og han har ingen barn med Arne Rettedal.

Sjøl vil eg avkrefta at eg har hatt sex med Donald Trump, og eg e heller ikkje far te Dronning Maud.

Me e sikre på at advokaten vår, Mynjar Breling, vil ta seg av denne sagen på ein forbilledlige måde. Han har vunnet flerne sager tidligare (parkometersagen i 2003 (kor han hadde betalt pengar på feil parkometer), og, ikkje minst portosagen fra 1996 (då han ikkje følte seg tilstrekkeligt informerte om at portotaksten for A-post va satt opp med 50 øre)).

Nå må eg ta ein liden tur ner te postkontoret for å henta tvangstrøyå mi, men eg vil ønska adle ein fine 1. april, og god bedring.

Per Ingar Tobiassen.»

Publisert: