Nå kommer den norske squashen

Dette er årets nye innslag fra norsk gartnerinæring: Squash. Foreløpig grønne og gule. Men også hvite er på vei - fra Jæren.

Publisert: Publisert:

Kåre Wiig og Simon Hansen kan nå i april høste en ny grønnsak inne i det som er at av Nordens største gartnerier. Foto: Geir Sveen

 • Geir Sveen
  Journalist
iconDenne artikkelen er over tre år gammel

- Nei, vi kjenner ikke til at noen andre gartnerier her i landet prøver det samme, men nå gjør vi et forsøk, forklarer Kåre Wiig og Simon Hansen på Miljøgartneriet.

De driver på Kviamarka ved Nærbø et av Nordens største gartnerier. Produksjonsarealet er på rundt 70.000 kvadratmeter, er delt inn i åtte soner og det er alltid et areal som kan brukes til litt eksperimentering.

Snackpaprika var et slikt eksperiment. Nå er den lille godbiten å finne i Coop-butikker over hele landet. Den årlige produksjonen er kommet opp i 250.000 kilo. Fortsatt er Miljøgartneriet den eneste produsenten i landet.

Årets valg

I år falt valget på squash, en grønnsak med mange forskjellige navn. I flere land kalles den zucchini som er italiensk og betyr lite gresskar.

Nå er det norske flagget festet på en grønnsak som er en selvfølge i ratatouille, en fransk grønnsaksgryte, og som dukker ofte opp i indisk mat. Foto: Geir Sveen

Opplysningskontoret for frukt og grønt sier dette om vårens nye produkt fra Jæren:

«Squash har i seg selv lite smak, men tar gjerne opp smak kokt eller stekt sammen med annet. Rå grønn squash kan brukes til det samme som agurk. Den kan brukes naturell i forskjellige salater kuttet i skiver eller biter, og også til ost eller garnityr. Gul squash bør varmebehandles. Lett kokt eller stekt er squash ypperlig som tilbehør til kjøtt og fisk. Squash kan også deles i to, fylles med kjøttdeig og hakket løk, og stekes i ovnen. Er en selvfølge i ratatouille, en fransk grønnsakgryte.»

Du finner squash fra Spania og Nederland i butikken hele året. Men inntil nå har den norske sesongen bare vært om sommeren.

Også knoppen skal være svært god som mat. Foto: Geir Sveen

Må passe inn

- For oss gjelder det å finne grønnsaker som kan dyrkes under samme forhold som tomater, forklarer gartnerne.

Vi suser gjennom det store anlegget på trallen bak en hurtiggående truck. Det er tomater det går i, og bare for å komme til squashen, kjører vi nesten en kilometer.

– Teknisk har det ikke vært noen problemer å få fram squash. Heller ikke her bruker vi lys. Holder bare temperaturen jevnt på rundt 20 grader, er forklaringen.

Slik vokser squashen, som agurker og med store gule blomster. Foto: Geir Sveen

Squashen byr seg fram med store, gule blomster, og er tydeligvis svært pirrende for humlene som møter hann- og hunnblomster på samme plante.

– Dette er bare en liten prøve, noe Coop heiet fram. Vi leverer kanskje bare 250 kilo i uken, men hvis det slår an i markedet og folk er villig til å betale litt ekstra for norske sprøytefrie grønnsaker, kan vi lett skru opp produksjonen, forklarer gartneriets produksjonssjef, danske Simon Hansen.

Hva blir det neste?

Han legger til at de kan lage det meste, men at de ikke akkurat tenker på bananer.

– Bananer??? Spør daglig leder og en av eierne av gartneriet, Kåre Wiig, med et stort overrasket ansikt.

– Nå må du ikke få en ny ide, advarer produksjonssjefen.

Publisert:

Mest lest akkurat nå

 1. Rogalending i 30-årene pågrepet og siktet for seksuelle overgrep mot hunder

 2. Raser mot kriminell misbruk av krisetiltak

 3. Ingrid (76) ble smittet på bussen: – En fantastisk tur, jeg kjenner meg helt frisk

 4. Kommuneoverlege om busstur for pensjonister: – Jeg ville tenkt meg grundig om

 5. Fem koronasmittede tok hurtigbåt hjem

 6. «Som å stupe inn i luksusfellen»

 1. Squash
 2. Miljøgartneriet
 3. Nærbø
 4. Coop
 5. Jæren