Tre frisører fikk klippeforbud

– Jeg setter pris på at politi og andre etater kontrollerer at alt er i orden i bransjen, men jeg misliker måten de gjør det på, sier innehaveren av frisørsalongene som onsdag fikk besøk av kontrollører.

Onsdag ettermiddag gjennomførte A-krim Rogaland kontroll i to frisørsalonger i Stavanger sentrum. Tre av frisørene ble bortviste da de ikke var registrerte.
 • Cornelius Munkvik
  Cornelius Munkvik
  Journalist
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

Klokka er 17.00 og en gruppe mennesker har samlet seg like ved inngangen til den gamle politistasjonen på Nytorget. Noen siste instrukser blir gitt før gruppen deler seg i to og går hver sin vei.

Noen minutter senere, og nøyaktig samtidig, går de to gruppene inn i hver sin frisørsalong i Stavanger sentrum.

– Vi kan ikke risikere at noen blir tipset når vi kommer. Det er ikke uvanlig at det skjer, sier politioverbetjent Fred Sherling.

Les også

Avdekket 32 kriminelle nettverk i Rogaland i løpet av ett år

– Skremmende

A-krim Rogaland (se faktaboks) ble opprettet i 2015. Siden oppstarten har den tverretatlige gruppen kontrollert over 1000 virksomheter og selskaper. Mannen, som driver begge frisørsalongene som ble kontrollert denne dagen, er altså ikke alene om å ha fått besøk av A-krim. Onsdagens kontroll er heller ikke den første i hans salonger.

– Folk blir skremte, sier han, og peker på alle menneskene som plutselig har kommet inn dørene.

Timene før kontrollørenes uanmeldte besøk hadde salongen ikke hatt en eneste kunde.

Les også

Avdekket 32 kriminelle nettverk i Rogaland i løpet av ett år

Les også

Politiet slo til mot 15 massasjeinstitutter

– Heldigvis er jeg her slik at jeg kan berolige folk. Forrige gang A-krim kom, ble en av dem som oppholdt seg i lokalene våre så redd at han tok bena på nakken. Politiet fulgte etter og stoppet ham. «Hvorfor løp du?», spurte jeg neste gang jeg traff ham. «Jeg er flyktning. Jeg visste ikke hva politiet ville da de kom.», svarte han. Jeg ber om at disse kontrollørene viser litt mer respekt, sier innehaveren.

Samler informasjon

Mens A-krim jobber seg gjennom personallistebøker, som blant annet frisørsalonger plikter å holde, og også intervjuer det som viser seg å være en lærling, synger Phil Collins og the Genesis om at de ikke kan danse, på radioen.

A-krim har også med seg skjemaer som ansatte i foretakene de besøker blir bedt om å fylle ut. Det er et spørreskjema utformet av A-krim Rogaland, hvor de mest sentrale spørsmålene de ulike etatene i samarbeidet ønsker svar på, er utformet.

A-krim samler informasjon under kontrollene. Denne informasjonene sjekkes siden i de ulike etatene. Det de finner avgjør om det skal settes inn sanksjoner.

Skjemaet er oversatt til 23 språk.

– Etter en slik kontroll går hver enkelt etat gjennom informasjonen som er innhentet og sjekker den med andre opplysninger. Trenger vi svar på flere spørsmål, henter vi inn en tolk, sier Sherling.

Uregistrerte

«Tror du virkelig at jeg utnytter mine ansatte?» spør innehaveren, som nå diskuterer med en av polititjenestemennene.

A-krim har funnet at tre av frisørsalongenes ansatte er uregistrerte. A-krim mener dessuten at det hersker tvil om informasjonen i personallisteboken er korrekt. Dette vil bli kontrollert i ettertid. Misligheter i personallistebøkene, hvor ansatte skriver når de kommer på jobb og når de går, sanksjoneres med gebyrer.

Les også

Politiet har stengt flere enn ti restauranter i Stavanger på under to år

Les også

På jakt etter svart arbeid

Før den tverretatlige gruppen er ferdig i frisørsalongene, sjekkes også informasjonen som fremlegges opp mot NAV sitt Aa-register. Dette registeret er det arbeidsgivers ansvar å holde orden på, forteller en av Arbeidstilsynets representanter.

Hun sitter i en svart skinnsofa ved siden av et lite bord hvor det er plassert en kaffekanne og pappkopper. Til hyggeligere anledninger. Først når den lange viseren på klokka over disken peker rett opp, og den korte peker rett ned, går A-krim ut av frisørsalongene.

– En misforståelse

Innehaveren er fortsatt ved godt mot. Selv om han mener at kontrollørene bør gå frem på en annen måte, var tonen grei i salongen.

– Men du forstår at kontrollører ikke kan annonsere før de kommer?

A-krim stusset blant annet på informasjon i personallisteboka i den ene frisørsalongen.

– Selvfølgelig gjør jeg det, men jeg mener de kunne vist mer respekt. Samtidig vil jeg understreke at jobben de gjør er svært viktig. Arbeidstakeres rettigheter må bli ivaretatt, sier han.

– A-krim sier at tre av dine ansatte fikk forbud mot å jobbe, at de blir bortviste, fordi de ikke er registrerte. Hvordan stiller du deg til dette?

- Det beror på en misforståelse. Det var detaljer som ikke var 100 prosent klart for kontrollørene. Dette skal jeg ordne opp i allerede i morgen, sier innehaveren.

Les også

 1. Fire festival-selgere utvist fra Norge

 2. - Ingen nordmann ville bodd slik: Kriminell bosituasjon i Sør-Rogaland

Publisert:
 1. Rogaland
 2. Stavanger
 3. Arbeidsmiljø
 4. Arbeidstilsynet

Mest lest akkurat nå

 1. Viking serverte ellevill fest – opp på bronseplass

 2. Ingve Bøe fulgte kampen

 3. Ville jubelscener på overtid - stormet banen i ekstase

 4. Oilers avgjør i tomt bur!

 5. Sandnes sin feiring av gjen­åpningen nærmer seg høyde­punktet

 6. – Sto frem da LSK meldte seg inn i kampen