Lyngdøl tiltalt for å ha truet dommeren i hijab-saken

Statsadvokaten i Rogaland, Folke Åmlid, har tatt ut tiltale mot en mann i 60-årene fra Lyngdal for å ha prøvd å påvirke dommeren i hijab-saken.

Malika Bayan (bildet) vant diskrimineringssaken mot frisør Merete Hodne. En mann i 60-årene fra Lyngdal er nå tiltalt for å ha forsøkt å påvirke dommeren i saken i september.
 • Jan Oddvar Eide
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

Dagen før frisør Merete Hodne i september møtte i Jæren tingrett tiltalt for å ha nektet Malika Bayan tjenester fordi hun bar det religiøse hodeplagget hijab, sendte mannen fra Lyngdal følgende epost til tingrettsdommeren som skulle dømme i saken:

«Sak. Hijab som islamsk diktatorisk kvinne symbol. Muslimene skal snart kastes ut av Norge. Pass på at du ikke blir kastet ut sammen med dem».

Frisøren ble dømt.

Og nå må lyngdølen i 60-årene møte i Stavanger tingrett, tiltalt etter straffelovens paragraf 157, for å ha prøvd å påvirke retten på en rettsstridig måte med sin epost skriver Fædrelandsvennen.

Seks års strafferamme

Statsadvokat Folke Åmlid mener innholdet var egnet til å påvirke tingrettsdommeren som skulle behandle diskrimineringssaken.

– Loven har en strafferamme på seks år, men denne saken vil ligge i nedre sjikt av bestemmelsen, sier han til Fædrelandsvennen.

Det er ikke et vilkår at dommeren skal oppleve frykt eller se på eposten som en trussel.

Spørsmålet blir om den er egnet til å påvirke dommeren.

Erkjenner å ha sendt den

– Min klient har erkjent at det var han som sendte eposten. Men han innrømmer ikke straffskyld, sier lyngdølens advokat Kjersti Jæger.

– Hans hovedpoeng var ikke å påvirke, men å gjøre henne oppmerksom på at hun ikke skulle dømme som politikerne ønsket. At dommeren ikke skulle la seg presse, forklarer Jæger.

– Var det noen politikere som hadde ønsker om hvordan dommen skulle bli?

– Han har en oppfatning av det, sier advokat Kjersti Jæger.

Hun har ført saker etter samme straffebestemmelse. Men hun har ikke hatt tilsvarende saker tidligere, og ser at den kan fremstå som spesiell.

– Var eposten egnet til å påvirke dommeren?

– Det ønsker jeg ikke å kommentere nå, sier hun.

Til sak mot retten

Mannen fra Lyngdal skriver på sin nettside at han har «anmeldt Jæren tingrett til politiet for brudd på grunnlovens § 95 om politisk korrupsjon».

– Jeg er informert om at han har anmeldt ... noe. Men jeg vet ikke hva anmeldelsen går ut på. Den er uansett ikke en del av denne saken, sier hans advokat.

Frisør Merete Hodne ble i Gulating lagmannsrett 7. januar dømt til å betale en bot på 7000 kroner. Her sammen med sin forsvarer, advokat Linda Ellefsen Eide.

Les også

 1. Merete Hodne dømt også i lagmannsretten

 2. Hodne og Bayan møtes i lagmannsretten

 3. Bayan mener at provokasjonspåstander er oppspinn

Publisert:
 1. Lyngdal
 2. Hijab
 3. Merete Hodne

Mest lest akkurat nå

 1. Kø flere steder i Stavanger-området etter trafikkuhell på Motorveien

 2. Disse har søkt på jobben som kultursjef i Stavanger

 3. Sju brannsaker henlagt – mann i 30-årene feilaktig siktet

 4. Ålgård-drapet: Offeret ba om hjelp for å bli kvitt drapstiltalte

 5. Sira Kvinas største magasin er mer enn halvert. Nå ses villreinens gamle trekkvei

 6. Langer ut mot konkurrent etter protest: – Latterlig og flaut