- Pasientreiser svikter oss i distriktet

Julaften begynte Kjell Broberg å styrtblø neseblod. Han ble sendt til SUS. Klokka 18.30 skulle han hjem igjen. Hvordan kommer en sokndøl seg hjem på julaften hvis man ikke har rett på transport?

Publisert: Publisert:

Kjell og Anita Broberg. Foto: Arnt Olav Klippenberg

 • Arnt Olav Klippenberg
  Journalist
iconDenne artikkelen er over tre år gammel

Kjell Broberg er opprinnelig fra Stavanger, men han snakker med o-endelser som en innfødt sokndøl. Skylda for det har Anita, hans store kjærlighet, som fikk ham til å flytte på seg. På Haua har de det bra og er fornøyd med det meste - unntatt måten folk blir behandlet på når de trenger hjelp til og fra sykehuset.

– I juli ble jeg sendt fra legevakten i Egersund til akuttmottaket på SUS med store smerter i siden. Konklusjonen ble muskelsmerter. Dette var sent en søndag kveld. Da jeg kom til pasientreiser, fikk jeg beskjed om at jeg var ferdigbehandlet og derfor ikke kunne få transport. Jeg kunne få taxi, men da måtte jeg betale den selv. En taxi til Haua koster 3200 kroner, sier Broberg.

LES OGSÅ: Pasientene må punge ut for reisene selv

Ferdigbehandlet

Det er ordet «ferdigbehandlet» han reagerer på. Han var like dårlig da han ble sendt hjem som da han ble lagt inn. I Egersund mente de han burde hatt ambulanse inn, men han nektet og ba heller om å få drosje. Så skal han hjem og kalles da «ferdigbehandlet», noe som gjør at han må betale drosjen selv.

Neste episode skjedde julaften. På formiddagen begynte han å blø ukontrollert fra nesa.

– Vakthavende lege i Egersund strevde i nesten tre timer, uten å lykkes. All ære til henne, sier Broberg.

Klokka 13.50 ga hun opp og bestilte drosje til SUS. Klokka 14.35 fikk han sms fra Taxi Dalane om at de skulle komme. Klokka 15.15 ringte han Taxi Dalane og lurte på hvor de ble av.

– Jeg fikk da vite at de ikke hadde ledig bil og at Egersund taxi skulle ta turen. Klokka 16.00 ble jeg endelig hentet.

Kjell og Anita Broberg. Foto: Arnt Olav Klippenberg

Fantastisk behandling

Han forteller om en fantastisk behandling på SUS. Nå gikk alt på skinner. Det ble langt inn rør og slange i nesa og halve ansiktet ble plastret.

– Legen ba en sykepleier om å ordne drosje hjem. Hun svarte at det var umulig. Kan pasientreiser forklare hvordan en sokndøl skal klare å komme seg hjem fra Stavanger med offentlige transportmidler julaften klokka 18.30?

Også nå dukker ordet «ferdigbehandlet» opp. Kjell Broberg mener det er her problemet oppstår.

– Folk som er «ferdigbehandlet» har ikke krav på hjemreise. Men var jeg ferdigbehandlet? Jeg skulle inn igjen på SUS to ganger i romjula.

Kona Anita hører på historien. Det har vært ei tøff tid også for henne. Hun forstår ikke at samfunnet vil påføre syke folk i distriktet den ekstra påkjenningen det er «å tilby elendig transport».

– Jeg tror problemet bunner i hvem som betaler. Før ble pasientreiser betalt via NAV. Nå er det en del av sykehusets budsjett. Jeg vil tippe at transport er det som prioriteres sist av alt det viktige sykehuset skal bruke penger på.

Rammer distriktet

Det som fikk dem til å fortelle sin historie, var saken i Aftenbladet der det ble nevnt en dialysepasient fra distriktet som får dekke reisene inn til Stavanger, men som må legge ut selv for å komme seg hjem igjen.

– Det er jo snakk om flere ganger i uka, og vi snakker om folk på trygd som ofte ikke har slike beløp tilgjengelig. Nå håper vi at noen griper fatt i dette, sier Anita Broberg.

Kjell og Anita Broberg Foto: Arnt Olav Klippenberg

Pasientreiser svarer

Avdelingssjef Aina Merethe Løhre synes det er leit at pasienten har hatt en slik opplevelse.

– Hvis medarbeidere på sykehuset har brukt ordet «ferdigbehandlet» som kriterium, så stemmer ikke dette med Pasientreiseforskriften. Saken blir nå behandlet som en klage på sykehuset, og vi vil gjøre hva vi kan for at kommunikasjonen mellom behandlere og pasientene, når det gjelder pasientreiser, er riktig og forståelig.

Løhre forteller at pasienter som har vært til behandling og som bor mellom 10 og 300 kilometer hver vei fra sykehuset, får dekket reiseutgiftene med kilometersats. De må imidlertid sende reiseregning i etterkant.

– Hvis du trenger øyeblikkelig hjelp, eller behandleren din eller annet helsepersonell bekrefter at helsetilstanden din tilsier det, har du krav på å få dekket de faktiske utgiftene til drosje ved at sykehuset rekvirerer drosje. Da betaler du kun egenandel. Dersom behandleren mener at det ikke finnes et helsemessig behov og du likevel velger å reise med drosje, må du legge ut for reisen - og reiseutgiftene kan bli refundert i etterkant etter gjeldende kilometersatser, sier Løhre.

Publisert:

Mest lest akkurat nå

 1. Fem nye smittetilfeller i Stavanger tirsdag - nok en smittet fra busstur

 2. – Et slag under beltestedet fra Høie

 3. Etter 19 år med dårlige vaner, har Ole Klemetsen fått nok. Nå starter han på et nytt prosjekt.

 4. Lye-saken: Politiet tror de vil finne gutten på steinen

 5. Bytyqi-forhandlingene: – Tror og håper vi kan bli enige

 6. Fartskontroll: Mistet førerkortet

 1. Egersund
 2. Stavanger
 3. Dalane
 4. Nav
 5. Sykehus