– Samme hva slags vær vi får nå, vil 2019 være et godt år

Regnværet i 2017 og tørken i 2018 skapte problemer for mange bønder. 2019 ser mye lysere ut.

Jorunn Vignes tok over gården på Finnøy for tjue år siden. - For å kunne gjøre dette var jeg avhengig av å være sammen med noen som også hadde interesse for gårdsdrift, sier hun. Her sammen med mannen Arve Vignes. Foto: Carina Johansen

 • Ingrid Meling Ramberg
  Journalist
Publisert: Publisert:

Fjorårets ekstreme tørke skapte utfordringer for mange bønder. Finnøy-bonde Askild Eggebø fryktet da at de måtte leve med konsekvensene i halvannet år framover.

– Det er spesielt det økonomiske tapet som har vært belastende. Mange bønder har måttet bruke opp egenkapital eller ta opp lån, sier han.

I år sier imidlertid Eggebø at grasveksten har vært bra.

– Også 2017 var et dårlig fôr-år for oss. Men i år har veksten, iallefall her på Finnøy, vært veldig bra. Samme hva slags vær vi får videre nå så vil 2019 være et godt år, mener Eggebø.

Her kan du lese om førsteslåtten:

Les også

Førsteslåtten er i gang, men de fleste starter i neste uke

Førsteslåtten er allerede i gang flere steder, men det er først i uken frem mot pinse at hovedtyngden av de 4000…

I fjor på denne tiden var alt det grønne knusktørt og gult. Arve og Jorunn Vignes sier det ikke alltid er like kjekt å jobbe som bonde når det er dårlig vær, men de har aldri vurdert å bytte yrke: - Dette er en livsstil, og vi har selv valgt den. Foto: Carina Johansen

Kan bygge opp fôr-lager

Når Aftenbladet drar til Finnøy, er graset grønt og andreslåtten nylig tatt på de fleste gårdene.

– Dette året har vært kjempeflott! Vi har hatt en tidlig vekstsesong med fint vær allerede i februar, forteller Arve Vignes som holder til på nabogården til Eggebø. Vignes ble pensjonist i høst etter førti år som Tine-rådgiver på melkeproduksjon. Nå hjelper han kona Jorunn på gården på heltid.

- Det er veldig kjekt å jobbe med dyr, de blir som venner, sier Arve Vignes. Foto: Carina Johansen

– Det er absolutt bedre i år enn normalen, spesielt etter de to siste årene hvor vi har gått i minus. Nå er det endelig mulig å bygge seg opp et fôr-lager igjen.

I fjor var Arve og Jorunn blant de mange som måtte importere fôr.

– Vi importerte en trailer med frø-høy fra Danmark. I tillegg måtte vi kjøpe for opp mot 100.000 kroner mer i kraftfôr enn vi pleier. Når man ikke vet om man klarer å skaffe mat til dyrene sine så gjør det noe med deg. Det blir en belastning, sier Arve.

Det at bonden fikk kjøpt fôr og at de fikk en god tredjeslått reddet trolig dyrene.

Tørketiden i fjor kostet dem mer enn regnværet i 2017. - Jeg trodde aldri jeg skulle håpe så mye på regn som jeg gjorde i fjor, sier Arve Vigdel. Foto: Carina Johansen

– Hadde det ikke vært for den måtte vi nok slaktet opp mot halvparten for å kunne klart oss. Vi fikk imidlertid minst femti prosent mer på tredjeslåtten enn det vi normalt pleier å få, sier Vignes. Han har også inntrykk av at de fleste andre bøndene fikk inn nok på tredjeslåtten til å klare seg.

– Det blir likevel en del kostnader vi må ta dette året. Tørketiden i fjor kostet oss mer enn regnværet året før.

Arve og Jorunn Vignes sier at det i år var til stor hjelp at de kunne slippe dyrene tidlig ut på beitet. Foto: Carina Johansen

For tidlig å konkludere

Leder for Rogaland bondelag, Marit Epletveit sier det generelt sett ser mye bedre ut i år.

– Foreløpig ser det lovende ut, men det er enda litt for tidlig å konkludere, mener hun.

– Tredjeslåtten i fjor høst berget en god del slik at de fleste har kommet seg gjennom utfordringene fra forrige sommer, men det har kostet penger.

Marit Epletveit er bonde på Gjesdal og leder av Rogaland bondelag. Hun mener det er for tidlig å si sikkert hvordan dette året er for bøndene. Foto: Carina Johansen

I vår var det også noen bønder som fikk problemer med angrep av stankelbein.

– Det var en stor utfordring, og disse bøndene har blitt satt mange steg tilbake i produksjonen, forteller Epletveit.

Hun påpeker at man vil kunne se igjen ettervirkningene etter de to foregående årene i regnskapene til hver enkelt bonde i 2019.

I fjor fryktet bonden Birger Hetland at det kom til å bli mange sykemeldinger i næringen. Epletveit har ikke noen oversikt over hvorvidt dette har skjedd, men sier det er all grunn til å være oppmerksom og litt bekymret.

– At mange sliter med økonomiske ettervirkninger er helt sikkert, fastslår hun.

– Tredjeslåtten reddet en del bønder, men ødela også for noen. Man tok ulike valg og noen var desperate etter å få slått. Det har ført til utfordringer med overvintring og kjøreskader slik at alt graset ikke har kommet tilbake like godt i år, sier Epletveit.

Bildetekst: Arve og Jorunn Vignes sier det i år har vært et utmerket jobbevær: - Helt flott for grasproduksjon, men ikke så bra for turistene. Foto: Carina Johansen

Les om fjorårets tørke her:

Publisert:

Les også

 1. Bønder frykter avlingssvikt på grunn av tørke

 2. Tørke gir urovekkende anslag for avlingssvikt

 3. Ekstremtørken gjør at bønder må slakte dyr

 4. Jærbonden har aldri opplevd liknande

 5. Utenlandske bønder frykter norske importører vil utnytte fôrkrisen

 6. Her gjør de alt de kan for å sikre dyrene fôr til vinteren

Mest lest

 1. Det nye sykehuset på Ullandhaug skulle stå ferdig i 2023 - slik blir det ikke

 2. 30 smittetilfeller knyttes til én barnehage

 3. Lastebil sto fast under bro i Sandnes

 4. Fem nye smittetilfeller i Stavanger tirsdag - nok en smittet fra busstur

 1. Landbruk
 2. Finnøy
 3. Gårdsliv
 4. Rogaland