«Som klinisk psykolog vet jeg at homofili ikke er en sykdom, men en personlig preferanse og livsstilsvalg»

NLA-ansatt Henrik Berg, opprinnelig fra Stavanger, sier opp sin stilling i protest mot at høgskolens lokaler er brukt til seminar for å helbrede homofile.

Publisert: Publisert:

OMSTRIDT: NLA Høgskolen leide ut sine lokaler til et seminar som skulle omvende homofile. Det har fått både elever og ansatte til å reagere kraftig. Foto: Paul S. Amundsen / Frilans

 • Anne Rokkan
  Kommentator

Det har stormet rundt NLA Høgskolen denne uken, etter at skolen lånte ut lokaler til et såkalt konversjonsseminar. Seminaret skulle komme med tips til hvordan homofile kan «forlate homoseksuell praksis og følelser.»

Flere studenter reagerte kraftig, og tirsdag kveld ble seminaret avbrutt av demonstranter fra Rød Ungdom.

Onsdag morgen sa mangeårig professor ved høgskolen, Tone Sævi, opp sin stilling i protest. Hun mente høgskolens faglige integritet var truet.

Nå sier også førsteamanuensis Henrik Berg opp sin stilling.

SA OPP: – Jeg kan ikke leve med meg selv om jeg ikke står opp mot dette, sa professor Tone Sævi etter å ha sagt opp sin stilling ved NLA Høgskolen. Foto: Bård Bøe

«En form for symbolsk vold»

«Jeg tar sterkt avstand fra et seminar som omhandler konversjonsterapi av homofile,» skriver han til Bergens Tidende.

«Som klinisk psykolog vet jeg at homofili ikke er en sykdom, men en personlig preferanse og et livsstilsvalg. Det å kalle noe for en sykdom kan være en veldig sterk form for symbolsk vold. Da er det viktig at vi viser sterk avstand.»

I likhet med professoren som sa opp på onsdag, reagerer Berg på at det tilsynelatende bare er ett synspunkt som får slippe til hos NLA.

«Vi skal ha takhøyde for å diskutere, også kontroversielle tema, men en helt sentral begrunnelse for ytringsfrihet er å prøve ut ulike standpunkt. Jeg kan ikke se at det har vært tilfelle i denne sammenhengen,» skriver han.

TAR AVSTAND: – Det skal være stor takhøyde for debatt, men private høgskoler har et samfunnsansvar, sier kunnskaps- og høyere utdanningsminister Iselin Nybø. Foto: Fredrik Hagen, NTB Scanpix

– Det rene sprøyt

– Som statsråd skal jeg ikke legge meg opp i hva en privat høgskole leier ut lokalene sine til. Men som privatperson synes jeg dette med konversjonsterapi er det rene sprøyt, sier Iselin Nybø (V), som er forsknings- og høyere utdanningsminister.

– Jeg har stor forståelse for at mange opplever dette som nedverdigende.

Nybø var blant flere som fremmet et forslag om å forby slik konversjonsterapi ved Venstres landsmøte i vår. Enn så lenge ber hun private høgskoler gjøre en nøye vurdering av hvem de leier ut til.

– Det er lov å leie ut til hvem man vil, men utdanningsinstitusjoner må ta en vurdering på hva som er lurt. De har et samfunnsansvar, og ikke minst en forskningsmessig integritet å ta hensyn til.

REKTOR: Erik Waaler ved NLA Høgskolen, presiserer at det ikke var NLA som arrangerte seminaret, men eksterne aktører som leide deres lokaler. Foto: EIRIK BREKKE

– Vi burde ikke leiet ut

Rektor ved NLA Høgskolen, Erik Waaler, skriver i en epost til Bergens Tidende at det aldri er ønskelig med oppsigelser av en slik art, men at de respekterer de ansattes avgjørelser.

«Vi har forståelse for at det kommer reaksjoner på et slikt arrangement.»

Waaler skriver at høgskolen nå ser nærmere på hvordan de skal håndtere slike arrangementer fremover.

« I ettertid ser vi at vi ikke burde leiet ut til dette seminaret, fordi det oppfattes som anerkjennelse av noe vi ikke vil stille oss bak.»

Publisert:

Mest lest akkurat nå

 1. Helsetilsynet mener Sirdal har begått flere lovbrudd i behandlingen av gravid kvinne

 2. Frigir navnet på 16-åringen som omkom i ulykke hjemme

 3. Treningssentrene må fortsatt vente med gjenåpning

 4. Ferjemøte om Hjelmeland: - Jeg er forsikret om at saken blir tatt opp på høyeste hold

 5. Brann i søppeldunk på Arkaden

 6. Oilers’ Champions League-motstander er klar

 1. Iselin Nybø
 2. Homofili