På jakt etter lesestoff? Her er ukens anbefalinger

Aftenbladet har håndplukket tre saker du kan lese.

Sunny Jo bor i dag i Sverige og har blitt svensk statsborger. Foto: Emma-Sofia Olsson

  • Stavanger Aftenblad
Publisert: Publisert:

«I dag ringte en mann som hevder han er din far»

Les også: Enveisbillett til Norge (først publisert 17. november 2018)

Sonja ble adoptert til Stavanger i 1977. De sa hun var kommet hjem. De sa hun var norsk.

Men Sonja føler seg ikke norsk nok. Var adopsjon eneste løsning? Sjekket de bakgrunnen før de satte henne på et fly mot Norge?

Hun får beskjed om at papirene hennes brant opp på et barnehjem. Ingen i Sør-Korea spør etter henne.

En morgen dumper en etterlengtet e-post ned i innboksen til Sonja Sun Johnsen: «Jeg tror vi har funnet foreldrene dine.»


Byens bølle og byggmester

Arne Rettedal lengtet alltid hjem til Madla, til kona Agnes, barna og sin trofaste følgesvenn Brutus. Foto: Øyvind Ellingsen

Les saken: Byens bølle og byggmester (første gang publisert 7. juli 2018)

Han herser med folk, sa de. Truer med å drepe dem eller rive ballene av dem hvis de ikke gjør som han vil. Nei, absolutt ikke, svarte han; jeg er en blyg og sensitiv person som bare vil det beste.

Ingen kunne forholde seg likegyldig til Arne Rettedal. Han støtte folk fra seg, kontant og bryskt. Men han trakk andre mykt til seg, og ga dem ansvar og tillit. Han utfordret alle andre myndigheter enn dem han selv kontrollerte. Han ville ikke være jarl for noen riksfyrste i Oslo, men ble selv kalt Solkongen av Rogaland.

Karrieren endte i nederlag og brutte vennskap, men også i takknemlighet over alt han fikk til. Ingen kan overse sporene han satte. Årene da han styrte byen og fylket ble hetende Rettedal-epoken. Da han døde, gikk én formulering igjen i minneordene: Han var en mann for sin tid.


Fredrik (18) kjemper for klimaet: – I fremtiden håper jeg å kunne fortelle barna at selv om det var vanskelig, klarte vi å løse klima­proble­mene

Fredrik Eidesen tror ikke enkeltmenneskene kan fikse den globale klimakrisen. - Det er opp til myndighetene og selskapene verden over. Foto: Tommy Ellingsen

Les saken: Klimakjemperne (først publisert 27. juli 2019)

De voksne gjør ikke nok for å sikre fremtiden. Derfor gjør ungdommen opprør. De skolestreiker, demonstrerer og stiller krav. Og de får tyn fra voksne mannfolk i kommentarfeltene for engasjementet sitt.

– Det er greit at folk er uenig med oss, men når de sier at vi må kaste mobilen og bare spise brokkoli hvis vi skal engasjere oss for klima, da koker det i meg. Da blir jeg sint.

Hvem er de unge klimakjemperne og hvorfor står de sånn på for klimaet?

Møt fire unge mennesker som vil redde verden.


http://api.schibsted.tech/proxy/content/v3/publication/sa/multimedias/facf11fa-ea68-44c1-92ff-da77cb048728?1565956165383
Publisert:

Mest lest

  1. SAS-kaptein fløy til Stavanger med promille – dømt til fengsel

  2. – Du skal ikke ha kniv fra Ikea, sier far

  3. Tesla målt til 221 km/t: Eieren får førerkortet beslaglagt inntil mai neste år

  4. 17 flygninger til Norge med koronasmitte

  1. Aftenbladet anbefaler