Gladmaten sprer seg ut av sentrum og fagprogrammet blir gratis

Årets Gladmat-festival vil vokse enda mer ut av Vågen - blant annet til Tungenes og Eiganes. I tillegg blir også foredragene gratis.

Publisert: Publisert:

– Vi gjør litt mer i år med utformingen av festival-området, blant annet ved å sette opp skilt til navigering, sier Maren Skjelde (til høyre i bildet), her sammen med samarbeidspartner Katrine Dam Henriksen fra Leva urban design. Foto: Carina Johansen

 • Ingrid Meling Ramberg
  Journalist

– Vi har invitert mange forskjellige fagfolk til å holde foredrag om ulike emner som de knytter til årets festivaltema som er «vekst». Målet er at programmet skal få vist hele spekteret innenfor mathelse, matsvinn og bærekraft, forklarer Maren Skjelde, daglig leder for festivalen.

Kokepunktet er festivalens fagprogram som tidligere har vært et ganske lukket tilbud for spesielt inviterte. I år kan man imidlertid høre foredragene gratis på to scener i tema-områdene «Torget» og «Smak på Norge».

– Vi skal også ta Gladmat ut av sentrum, blant annet til Margunn Ueland sin kjøkkenhage på Eiganes, en sanketur på Tungenes med Randaberg-ordfører Kristine Enger, samt turer med Stavanger turistforening, sier Skjelde.

Les også

Her er programmet for Gladmat 2019

Firedobling av antall utstillere

I år arrangeres Gladmat-festivalen for 21. gang. Siden starten i 1999 har de nesten firedoblet antall utstillere fra de 40 som var det første året.

– Vi har flere utstillere enn noen gang. Med 155 forskjellige produsenter og restauranter i år er det tjue flere enn i fjor, sier Skjelde.

Festivalsjefen mener det er viktig å fortsette å være interessante for produsentene å besøke:

Gladmat har en publikumsappell de andre ikke er i nærheten av å ha. Det skal vi være stolte av.

– Det er gode matfestivaler i nesten hver by. Gladmat har imidlertid en publikumsappell de andre ikke er i nærheten av å ha. Det skal vi være stolte av, sier hun.

Skjelde forteller at de har hatt en jevn økning hvert år. De siste årene skyldes det at de har hatt færre store telt slik at de har fått plass til flere små.

– Vi har også mange flere utstillere i konseptet «Smak på Norge», samt i Pedersgata, utdyper festivalsjefen. Blant annet så er «Bondens marked» for første gang med i år.

– Jeg vil oppfordre folk til å handle med seg varer hjem fra festivalen, sier Skjelde.

Blir det hetebølge under årets Gladmat-festival? Les mer her:

Les også

Gladmat-været: – Varmt blir det, uansett

Les også

Fra nord til sør vil gradestokken nå 30 grader og kanskje enda mer

Maren Skjelde sier de kunne utvidet festivalen enda mer, men det er ikke noe de ønsker foreløpig: - Det er viktig med god kvalitet på det vi gjør. Foto: Carina Johansen

Mer mat i Pedersgata

I fjor ble festival-området utvidet til Pedersgata med konseptet «Smak på verden». De ønsket da å gjøre det mer naturlig for folk å ta i bruk flere deler av byen.

– Det er veldig gøy å se at Pedersgata funket så bra som den gjorde og ble tatt godt imot av folk, sier Skjelde.

– Området er et viktig tilbud for dem som synes det er litt for mye folk og hektisk i Vågen, i tillegg fungerer det som et stopp på veien til «Spiselig byfest», forklarer hun videre.

Pedersgata skal få enda flere utstillere i år, i tillegg flytter blant annet Los Tacos dit.

– I fremtiden kunne det vært gøy å bruke en enda større del av gaten enn vi gjør nå - gjerne i samarbeid med «Spiselig byfest».

Les om fjorårets festival:

Les også

Pedersgata, sjøpølse og chili er bare noen stikkord: Snart begynner Gladmat-festivalen

En grønnere festival

I år er temaet «vekst», og festivalsjefen tror mange fort vil tenke på bærekraft i den sammenhengen.

– Vi ønsker å gjøre festivalen grønnere. Blant annet skal vi i år ha sortering av matavfall for publikum. Matsvinn er også noe vi er veldig opptatt av og som kommer til å vise igjen i år - både gjennom det faglige på scenen og i matkursene vi holder for barn, sier Skjelde.

Les også

Gladmat blir grønnere

På Torget kan du smake på mat fra regionale produsenter. Festivalsjef Maren Skjelde sier de tilbyr mye for alle på hele festival-området. Foto: Carina Johansen

Festivalen har mange forskjellige konseptområder. I «Smak på Norge» finner du nasjonale produsenter, på «Torget» er de regionale produsentene, «Blågrønt» har gratis matkurs for barn, håndtverksbryggeri finner du i «Malt & Humle» og i «Smak på verden» kan du, som det høres ut, smake på mat fra andre land.

– Innimellom konseptene er det også mange flere kjekke produsenter og restauranter langs hele løypen, forteller Skjelde.

– Noen nye og noen som har vært der de siste tjue årene.

Har du lest:

Publisert:

Les også

 1. Maren Skjelde vil alltid dra til Finse, og høre ski som «svisjer» i skisporet.

 2. – I fjor slo egentlig alle gode ting inn

 3. Gladmat blir grønnere

 4. Fiskeriministeren gir 150.000 kroner til Gladmat

 5. – Gladmat har endret byen

 1. Gladmat
 2. Festival
 3. Stavanger
 4. Sommer
 5. Mat og drikke