I denne kommunen er det ikke nok med to nye skoler til årets skolestart

Veldig fint, sier tiendeklassingene Anna Jåtten Økland og Kristin Magnusson som titter rundt i nye Bryne ungdomsskule. Den tas i bruk torsdag. I neste måned åpner også nye Frøyland skule og ny flerbrukshall på Kvernaland.

Dette er ikke foajeen til et hotell, men vrimle-området til elevene på den nye delen av Bryne ungdomsskule, viser rektor Elsa Djuve Jerstad til Kristin Magnusson (hvit genser) og Anna Jåtten Økland.
 • Geir Sveen
  Geir Sveen
  Journalist
Publisert: Publisert:
Nå er det slutt på brakkeliv og lokaler i det gamle landsgymnaset. Anna Jåtten Økland og Kristin Magnussen får dette som nytt klasserom.
Den nye basen for de ansatte på skolen.
Fra toppen er det flott utsikt over Bryne.
Den nye delen har også kantine med stort kjøkken (midt på bildet) som blir tilbudt som privat selskapslokale.
Håpet er at parken med skateanlegget også skal fungere som et nytt byrom.
«Vind» av Vigdis Fjellheim dekker en hel vegg ute på skolen.
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

Bare disse prosjektene har kostet 168,2 millioner kroner. Men i Time er det ikke nok med to nye skoler til årets skolestart.

– Nei, vi forebereder nå en sak der politikerne allerede i høst vil måtte ta stilling til hvordan vi ytterligere kan øke elevkapasiteten på Bryne, opplyser Pamela Sudmann, fagsjef for skole i Time.

Det kan resultere i enda en ny barneskole i jærbyen eller flere midlertidige klasserom i ledige bygg. I fjor måtte Timehallen tas i bruk som midlertidig skole for sjuendeklassingene på Rosseland. Dette fortsetter i år til tross for de nye skolebyggene.

Utenom alt dette, starter byggingen allerede neste år av en helt ny ungdomsskole for 450 elever i Vardheia - på grensen mellom Klepp og Time, og da som et samarbeidsprosjekt mellom de to kommunene. Reguleringsplanen for skolen, nye boliger og friområde behandles i lokal utvikling 31. august, men begge kommunen har satt av penger og laget en avtale for driften. Skolen skal stå ferdig til skoleåret 2020.

Veksten flater litt ut

Fra Arendalsuka melder Time-ordfører Reinert Kverneland at han venter spent på nye befolkningstall som er rett rundt hjørnet.

– De kan igjen vise at veksten ikke blir så stor som vi har lagt opp til. Vi var oppe i en vekst på 4 prosent, noe som gir store utfordringer for skoler og barnehager. Men nå ser det ut som om veksten flater ut, og at vi derfor ikke trenger så mange nye elevplasser som prognosene viste, sier ordføreren.

Det vil uansett bli behov for flere pulter på Bryne. På Frøyland gir den nye skolen god dekning, men på Lyefjell brukes bare 50 prosent av kapasiteten både på barneskolen og ungdomsskolen.

Busses ut av byen?

– Kan det bli aktuelt å sende elever fra Bryne til Lye?

– Det kan være et alternativ som vi må se på, og som politikerne får avgjøre, svarer fagsjefen for skole, Pamela Sudmann.

Mens fungerende rådmann Bjørn Meling bare kan utfordre lyebuen om å øke barneproduksjonen. Det skal ikke stå på skolene. Men i kommuneplan legges det opp til stor vekst på tettstedet. Bare en privat omregulering kan i kommuneplanen åpne for 1000 nye boliger i nærområdet til dagens skole og sentrum.

Slutt på brakkeliv

På Bryne får to av tiendeklassingene en smugtitt inn i den nye delen av ungdomskolen. Fra torsdag er det slutt på brakkeliv og midlertidige lokaler i det gamle gymnaset. Hele skolen samles på et område. Kapasiteten øker fra 270 til 450 elever.

– Så flott. Får vi skap både inne i klasserommet og ute på gangen? spør Anna Jåtten Økland og Kristin Magnusson.

De slår seg ivrig ned i vrimle-området i etasjen over med designmøbler som på en moderne foajé i et hotell, mens rektor Elsa Djuve Jerstad er opptatt av å vise at dette også er en skole for hele byen.

Nytt byrom

Kantina med fullt storkjøkken blir tilbudt som selskapslokaler for folk som vil feire noe, fra bryllup til åremål.

Ute preger et gigantisk maleri en vegg med tema vind, laget av Vigdis Fjellheim, og det kommer seinere en skulptur av en gigantisk flodhest, balanserende på hodet, for å vise at det umulige er mulig. Elevene som deltok i utformingen mente en flodhest var helt naturlig på en plass som har en elv som kalles «Kongo».

– Vi håper også at skateplassen under skulpturen kan bli som en bypark, sier rektoren.

– Det har den allerede blitt. I går var det fullt av folk her, sier elevene som er med på første runde i det som blir en serie av nye skoler i jær-kommunen.

Fylkets største vgs blir større

På Bryne blir også siste byggtrinn for fylkets største videregående skole tatt i bruk nå på torsdag.

Dette er det nye C-bygget rett over veien for Bryne stadion.
CNC- senteret er klar for nye elever.
Fra torsdag skal det vrimle av elever i disse hallene.

Det nye C-bygget er på 9000 kvadratmeter og har kostet 226,6 millioner kroner. Det var det bygget som ikke skulle bygges.

Fylkespolitikerne mente skolen på Bryne var dyr nok, og gikk inn for at elevene i bygg og teknikk måtte bli i det gamle Trallfabygget ved stadion. Men da prisen for renoveringen kom, ble det også der riving og nytt bygg som nå er ferdig, to år etter åpningen av den nye skolen.

Til sammen har da fylket investert 819, 4 millioner kroner i den nye Bryne-skolen.

– Skolen er dimensjonert for 1550 elever, men vi har funnet rundt 100 ekstra plasser, slik at vi starter med 1650 elever, opplyser fungerende rektor Sølvi Jacobsen Waldeland.

C-bygget har lyse plater som fasade, ikke tegl som på de andre to. byggene, men er ellers utstyrt med fargerike glass som går igjen på hele skolen og inngår i et nytt parkdraget som går helt fra stadion til togstasjonen.

Les også

Hun var først på skolen som ikke måtte bygges

Les også

Ida jubler for plass på Vågen vgs.

Publisert:
 1. Bryne
 2. Reinert Kverneland
 3. Frøyland
 4. Klepp
 5. Time

Mest lest akkurat nå

 1. Løpsk traktor knuste kjøkken på Tasta

 2. 19 innlagt på SUS med koronasmitte

 3. Nå skal Hellestø-familien bygge resten av Sola Airport Arena

 4. Folk for­tjener bedre og sanne svar fra en olje- og energi­minister midt i en strøm­krise

 5. Prinsessen i sitt første statsråd – fikk feministisk bursdagsgave

 6. – Kan havarere privatøkonomien og komme i veien for drift av legekontor