Drapsforsøksdømt mann får ikke sinnemestringskurs

Tre ganger det siste året er 25-åringen dømt for svært grove voldshandlinger. Han ønsker å gjøre noe med temperamentet sitt, men blir avvist av kriminalomsorgen.

Advokat Anne Kroken i Advokatfirmaet Torstrup har på vegne av sin klient klaget på avslaget han fikk på sinnemestringskurset. - Min klient trenger et sinnemestringskurs mer enn mange andre, sier domfeltes forsvarer.
 • Cornelius Munkvik
  Cornelius Munkvik
  Journalist
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fem år gammel

«Vi har (…) sett hen til at en overføring til Bergen fengsel kunne være positiv for domfeltes videre progresjon, men at dette ikke er et tungtveiende nok grunnlag til at vi kan innvilge søknaden».

LES OGSÅ: Dømt for drapsforsøk på Mariero

Dette skriver kriminalomsorgen ved Bergen fengsel i avslaget til mannen som en rekke ganger er domfelt for grove voldshandlinger.

- Min klient er svært oppgitt, sier advokat Anne Kroken, som er den domfelte 25-åringens forsvarer.

Drapsforsøk

Det var natt til 10. desember 2015 at Stavanger-mannen tømte et magasin mot en 35-åring på Mariero. Den fornærmede 35-åringen ble truffet av minst fem prosjektiler.

Retten, som peker på at 25-åringen skjøt fra kloss hold med et halvautomatisk våpen, mener at domfelte måtte forstå at fornærmede kunne dødd av skadene. «Jeg beklager at jeg har ødelagt livet ditt. Jeg har ødelagt mitt eget liv også», sa gjerningsmannen, da han møtte fornærmede i Stavanger tingrett.

Les også

Krever 6 års fengsel for Mariero-skytingen

Les også

Skulle skytes under hovedforhandlingene

- Nå ønsker min klient å gjøre noe med livet sitt. Han erkjenner at han har et aggresjonsproblem og han ønsker å ta tak. Når så kriminalomsorgen svarer med et avslag, er dette både uforståelig og frustrerende. Han vil komme seg på rett kjøl, men får ikke hjelp, sier Anne Kroken.

Oppbevaringsplass

Dommen i drapsforsøkssaken ble avsagt i september i fjor. Straffen lød på 5 år og 6 måneders fengsel. Siden den gang har 25-åringen fått ytterligere to dommer mot seg for tidligere og uoppgjorte forhold. Også her dømmes han for vold. Blant annet for å ha slått en annen mann gjentatte ganger med en batong.

LES OGSÅ: - Hadde ikke skutt ham i foten om jeg ville drepe

- Min klient trenger et sinnemestringskurs mer enn mange andre. Det er uforståelig at kriminalomsorgen avviser ham når han selv er motivert for å gjøre noe med livet sitt. Dette handler om hva vi ønsker at norske fengsler skal være. Det er vel og bra at soningskøen går ned, men tilbudet i norske fengsler blir samtidig dårligere, sier Kroken, og fortsetter:

- Min klient er et klart, men dessverre ikke enestående eksempel på at soning i 2017 i hovedsak ikke er annet enn oppbevaring. Dette er en bevisst politikk som resulterer i at tilbudet blir dårligere og dårligere. Det er samfunnsøkonomisk lite gjennomtenkt og i tillegg i strid med intensjonene i kriminalomsorgens regelverk.

Flere avslag

Kroken frykter at tilbakefallsprosenten vil bli høyere.

- Mange innsatte begår nye lovbrudd etter endt soning. Det er nødvendig å legge mer vekt på rehabilitering under soningen dersom vi skal hindre dette. Det er lite langsiktig å tro at vi sparer penger ved å redusere tilbud, sier 25-åringens forsvarer.

Les også

4 års fengsel for å ha voldtatt mindreårig gutt

Avslaget fra Bergen fengsel er ikke det første han får av kriminalomsorgen. Tidligere i år søkte han seg over på et rusprogram i Stavanger fengsel. Også her fikk han ifølge Kroken avslag.

- Det er trist at min klient ikke får benytte et tilbud som det er bred enighet om at han trenger. Han ber om hjelp, men får det ikke, sier hun.

Venteliste

Kroken opplyser at hun og klienten nå vil klage på avgjørelsen fra Bergen fengsel. I avslaget legges det vekt på at domfelte ikke har tilhørighet til Bergensområdet. «Bergen fengsel har i tillegg en meget anstrengende plass-situasjon med krav om å stille varetektsplasser til disposisjon for Hordaland politidistrikt. Vi må således være særdeles selektive i forhold til hvem vi kan tilby plass», heter det i avslaget.

Det var Åna fengsel, hvor 25-åringen soner, som ifølge Kroken rådet hennes klient til å søke om plass på sinnemestringskurset i Bergen.

Les også

Kastet varm olje mot flere polititjenestemenn

Les også

25-åring dømt for drapsforsøk med balltre

- Kurset varer i tre måneder. Min klient hadde ikke trengt å sone hele dommen i Bergen. Jeg undres over hvorfor han ikke får anledning til å stå på en venteliste eller får tilbud et annet sted i landet. Han soner nå dommer på totalt 6 års fengsel, sier Kroken.

Vil bidra

Fengselsleder Harald Åsaune i Bergen fengsel presiserer at han ikke kan uttale seg om enkeltsaker. Han sier at Bergen fengsel ønsker å skape et best mulig innhold for alle innsatte, ikke bare dem i Bergen.

- Om vi har kapasitet er det ingenting i veien for at innsatte kan søke seg over til oss fra andre deler av landet. På grunn av nettopp plass-situasjonen sier vi imidlertid nei til mange søkere, sier Åsaune.

Flere innsatte fra andre fengsler har imidlertid blitt overført for å delta i seksualforbryterprogrammet i Bergen fengsel.

- Det foretas kontinuerlig en prioritering av hvem som skal tas inn til våre kurs og alle søknader blir vurderte, sier Åsaune.

Flere aktiviseres

I en e-post til Aftenbladet svarer justisdepartementet på påstanden om at tilbudet til innsatte i norske fengsler blir dårligere.

«Antallet innsatte som aktiviseres i form av arbeid og skole har gått opp i løpet av regjeringsperioden. Regjeringen har bevilget 12 millioner kroner til å etablere tre nye enheter for behandling av rusproblemer i fengsel, og 10 millioner kroner til å styrke helsetjenesten til innsatte med rus- eller psykiske problemer i budsjettet for 2017», står det i e-posten.

Les også

Drapsforsøkssiktet varetektsfengsles i fire uker

Les også

Røyneberg-drapet er ferdig etterforsket

Videre skriver departementet at tiltakene skal gi innsatte rusbehandling i fengselet og bedre overganger til videre behandling etter løslatelse.

«Langt flere innsatte enn tidligere får nå tilbud om soning i institusjon, og dermed få behandling utenfor fengsel. I 2016 ble 675 personer overført til straffegjennomføring i institusjon, mot 517 i 2014.»

Publisert:
 1. Rusbehandling
 2. Stavanger tingrett
 3. Vold
 4. Åna fengsel
 5. Rus

Mest lest akkurat nå

 1. Utdrikkingslag skremte livredde restaurantgjester - siktet for grove trusler

 2. Åpning av Byhaugtunnelen utsatt igjen

 3. Storm av henvendelser etter streik

 4. HRS: Båt skal ha kjørt på land i stor fart

 5. Skuespilleren Anne Heche er død

 6. Du trenger ikke en stor hage for å plante et tre. En krukke holder lenge