11 rogalandskommuner sammen om velferdsteknologi

En medisindosett som snakker til deg, er blant hjelpemidlene som mange rogalandskommuner nå skal ta i bruk.

Elektronisk medisindispenser: – Det eneste pasienten skal gjøre, er å trykke på den store, runde knappen i midten, forklarer sykepleier Nina Espedal ved hjemmetjenesten i Tananger. Til venstre prosjektleder Solveig Økland.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over fem år gammel

11 kommuner går nå sammen for å ta i bruk ny velferdsteknologien hos eldre og andre hjelpetrengende som bor hjemme.

Et nasjonalt program for velferdsteknologi har prøvd ut ulike virkemidler i en del kommuner, og dette har blitt fulgt av forskere. Programmet munner ut i en anbefaling av hva som er mest nyttig. I vår lyste staten ut støtte til kommuner som vil ta i bruk dette.

Sola som de siste årene har satset på velferdsteknologi, inviterte andre kommuner med på samarbeid. Disse ti sa ja: Randaberg, Sandnes, Gjesdal, Klepp, Time, Hå, Bjerkreim, Eigersund, Lund, Sokndal.

Tiltakene de 11 rogalandskommunene skal jobbe sammen for å få i drift i 2017 og 2018, er:

De gamle skal bare trykke på denne knappen, de trenger verken taste eller skrive passord eller koder.

1. Elektroniske medisindispensere:

Dette er den store «dingsen» som sykepleier Nina Espedal i hjemmetjenesten i Tananger og prosjektleder Solveig Økland viser på bildet.

– Vi legger inn medisinen i denne og taster inn når den skal tas. Skal du for eksempel ta pillene klokka 09, begynner den store knappen midt på «maskinen» å lyse grønt en time før. Klokka 09 snakker den til deg: Nå må du ta medisinen. Ta den med et glass vann. Da trykker du på knappen, og riktig medisindose kommer ut. Knappen fortsetter å lyse grønt i to timer. Hvis du ikke har tatt medisinen innen klokka 11, ramler den ned i en låst skuffe i dispenseren, og da får vi i hjemmetjenesten beskjed om at medisinen ikke er tatt. Da drar vi hjem til vedkommende, forklarer Espedal som jobber i hjemmetjenesten i Tananger.

– Jeg skjønner at dette sparer hjemmesykepleien for mange besøk og kjøreturer, men hva er den positive effekten for de gamle?

– De kan ta medisinen sin når de ønsker det. De slipper å vente til vi kommer. Det er ikke alltid så lett for oss å komme akkurat til klokka 09. Mye kan dukke opp, svarer Espedal.

– Å gi medisin er vel et av hjemmetjenestens aller vanligste ærend. Altså blir det færre besøk å få for de gamle?

– Mange er redd for å miste den kontakten. Men som regel er det jo mer de trenger hjelp med. Jeg kommer nå fra en dame som trenger hjelp med å få på støttestrømper. Jeg var der klokka 08 da hun sto opp, så tar hun medisinen selv klokka 09 ved hjelp av dispenseren, sier Espedal.

– Noen synes det er godt å slippe så mye besøk, ofte er det mange forskjellige som kommer. Andre setter stor pris på besøkene fra oss, fordi de er mye alene. Vi må ta hensyn til det. Det gjelder om å bruke rett tiltak til rett person, understreker Økland.

-Hva sier de eldre når dere kommer med en slik dispenser?

– De synes den er stor... Litt skeptiske i begynnelsen er de. Men skepsisen forsvinner når de har fått vent seg til det og opplevd hvor enkelt det er. Vi er inne i startfasen og forsikrer oss om at de klarer det, forteller Espedal.

Av de rundt 70 de går hjem til, er det nå ti som har fått slik dispenser.

-Hvor mye koster en dispenser?

– Vi leaser (leier). Du bør spare ti hjemmebesøk i løpet av en måned for å dekke leieutgiftene på en dispenser, svarer Økland.

2. Digitalt tilsyn/sensorteknologi:

- Døralarm, fallalarm, sengealarm og kameratilsyn er eksempler på dette.

- Si at du skal ha to tilsyn i løpet av natta. I stedet for at vi kommer hjem til deg og sjekker at du ligger i senga, kan vi sette opp et kamera som ser inn til deg på avtalte tidspunkt. Kommunene som har prøvd ut dette sier gevinsten for de eldre er at de får en roligere natt - de slipper å bli forstyrret av bil som stopper og starter, dører som går opp og igjen osv. Og hjemmesykepleien spares for mye kjøring, forklarer Økland.

Mest mulig hjelp for pengene

Sola har fått 760 000 kroner i år til fellesprosjektet, og vil også få midler neste år.

-Hvor langt kommer dere med 760 000 kroner?

– Det er nok til å starte med en prosjektleder og to delprosjektledere fra august/september. Prosjektet skal hjelpe alle å komme i gang, hjelpe med opplæring. Hver kommune må også bidra. Det overordna målet er å hjelpe folk til å bo lengst mulig hjemme, skape et felles fagmiljø der vi kan lære av hverandre og bli gode til å utnytte kommunale ressurser mest mulig, svarer Økland.

-Ved å ta i bruk ny teknologi for å forenkle våre arbeidsprosesser, får vi mer tid til det som ikke kan løses med teknologi, som til stell - til å hjelpe folk å komme seg ut av senga, dusje, stelle sår, kle på seg, spise osv, poengterer hun.

Flere tiltak

Sola har allerede innført digitale trygghetsalamer og hjemmesykepleien har journal og arbeidslister på smarttelefoner. I år har kommunen tatt i bruk elektroniske medisindispensere i ett distrikt (Tananger) og elektronisk nøkkellås i et annet. Sensorteknologi skal kommunen nå gå i gang med. Elektroniske låser vil si at hjemmesykepleien kan bruke smarttelefonen til å låse opp døra.

– Noen kommuner har at en nøkkel til hvert hus. De vil spare mye på slik løsning. For har du glemt en nøkkel, må du kjøre tilbake til kontoret, sier Økland.

Lokaliseringsteknologi som GPS, er et annet virkemiddel det nasjonale programmet anbefaler. Sola holder på å teste ut en slik nå.

– Dette er en trygghetsalarm du har med deg. Med denne kan du varsle om du trenger hjelp, og da ser hjemmesykepleien hvor du er. Selv om du ikke trykker, kan vi finne ut hvor du er til faste tidspunkter som vi har avtalt med deg. Det er ikke snakk om døgnkontinuerlig overvåking, forklarer Økland.

Publisert: