Sola-mann skal ha filmet overgrep mot kvinner

En mann i 20-årene er tiltalt for å ha voldtatt en kvinne og for å ha krenket en annen seksuelt. Både voldtekten og den grove krenkelsen skal ifølge tiltalen ha blitt filmet.

 • Cornelius Munkvik
  Cornelius Munkvik
  Journalist
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

Rettssaken mot Sola-mannen starter i Stavanger tingrett 15. mai. I tiltalen står det at han på kvelden 30. januar i fjor forgrep seg på en kvinne som på grunn av beruselse var ute av stand til å gjøre motstand.

Les også

Ni års forvaring for overgrep mot mindreårige

Les også

Barnevakt dømt for overgrep

Det andre forholdet, hvor tiltalte skal ha krenket en annen kvinne seksuelt, skjedde ifølge tiltalen for to år siden, i april 2015.

– Min klient erkjenner ikke straffskyld, sier mannens forsvarer, advokat Arvid Sjødin, til Aftenbladet.

Filmet

Tre dager er satt av til straffesaken mot Sola-mannen, som i tillegg til voldtekten og den seksuelle krenkelsen er tiltalt for å ha filmet overgrepene med sin mobiltelefon.

Les også

Ungdom siktet for voldtektsforsøk på jente (7)

Les også

Fikk lavere straff fordi voldtektsofrene var prostituerte

Advokat Helene Haugland, som bistandsadvokaten til den ene av de fornærmede kvinnene, bekrefter at det vil bli lagt ned påstand som oppreisningserstatning i saken. Videre reagerer hun sterkt på politiets saksbehandlingstid.

Advokat Arvid Sjødin er den tiltalte Sola-mannens forsvarer.

– Forholdene strekker seg langt tilbake i tid. At forhold som skal ha skjedd i april 2015 og januar 2016 kommer for retten først nå, er alvorlig i denne typen saker. Jeg mener politiet prioriterer helt feil, eller at ressursene brukes feil, når voldtektssaker rekker å bli nesten to år gamle, sier Haugland.

Et problem

Haugland ønsker ikke å si noe om den konkrete saken. Generelt vil hun imidlertid si at lang tidsbruk i denne typen saker fører til en voldsom ekstrabelastning for de fornærmede.

Les også

- Dopet og voldtatt på sydenferie

– De blir ikke ferdige med saken. De kommer seg ikke videre. Fornærmede i voldtektssaker har vært gjennom en traumatisk opplevelse. Når de så må gå og vente på en avklaring, blir det som å leve i en boble. De mister kontrollen, sier Haugland, som for tiden har flere bistandsadvokat-oppdrag i liknende saker.

Helene Haugland, som er en av de fornærmede kvinnenes bistandsadvokat, reagerer kraftig på påtalemyndighetens tidsbruk.

– Jeg merker en markant økning i saksbehandlingstiden. Dette er naturligvis en belastning også for tiltalte, men lang tidsbruk fører ofte til kortere straffer, sier Haugland.

Fornærmede får ingen kompensasjon som følge av lang saksbehandlingstid.

– Jeg kan ikke legge ned påstand om større oppreisningserstatning som følge av tidsbruken. Det er ikke tiltalte sin feil at det tar lang før en straffesak kommer for retten, sier bistandsadvokaten.

Publisert:
 1. Arvid Sjødin
 2. Overgrep
 3. Voldtekt
 4. Sola
 5. Stavanger

Mest lest akkurat nå

 1. Innfører gult nivå på skolene i Stavanger

 2. Arrangerer digitalt julebord, hjelper likevel lokal restaurant

 3. Risa tapte anbud og mente vinneren skulle avvises

 4. Viking tar historisk grep - nå får også kvinnene lønn: - Veldig sterkt signal

 5. Politiet fant over 15 kilo amfetamin på to adresser i Stavanger

 6. Lønnen foreslås å øke med 45.000 kroner i en jafs. SV-lederen sier blankt nei. Ap går inn for lønns­frys