Svaboe satser på nytt industrieventyr

Sandnes-gründeren satser pengene fra blåbærsuksessen på ny fabrikk og laboratorium på Foss Eikeland. – Dette kan bli verdt milliarder, mener Svaboe.

Publisert: Publisert:

Daglig leder Kristian Larsen i Biosynth AS og gründer Sjur Svaboe foran tomten til den nye fabrikken. Biosynth er et datterselskap i Biolink-konsernet. Foto: Fredrik Refvem

Det tok lang tid før kosttilskuddet Medox ble en gullgruve for 74 år gamle Sjur Svaboe og resten av aksjonærene i Medpalett AS. Etter salget av blåbærselskapet på flere hundre millioner, ble det tatt ut et utbytte på 400 millioner kroner. Moderselskapet bak suksessen, Biolink AS, satser nå 100 millioner kroner i et nytt industrieventyr på Foss Eikeland.

– Jeg investerer ikke i eiendom, slik alle andre i denne regionen gjør. Ikke olje heller. Nå skal alle satse grønt og fornybart, noe som er veldig bra. Men alle kan ikke gå i samme retning. Jeg fatter ikke at flere folk ikke ser det er milliarder å hente på eldrebølgen. Det er verdens mest hurtigvoksende marked, sier Svaboe.

LES OGSÅ:

Les også

– Jeg er litt skuffet

Les også

Sjur Svaboe selger selskapet bak blåbærkapslene

Les også

Svaboe-salg gir eventyrlige utsikter

Slik skal den nye fabrikken på Foss Eikeland se ut. Foto: Biolink Group

– Stor helsefremmende effekt

Siden 1998 har Svaboe og Biolink Group arbeidet for å realisere «ingrediensen» de skal produsere på Foss Eikeland. Etter sommerferien regner de med å starte byggeprosessen av ny fabrikk og laboratorium.

Denne gang er det ikke snakk om et produkt, men en «ingrediens» eller rettere sagt et syntetisk molekyl som finnes i blant annet solbær, blåbær og andre mørke bær. Antocyan heter molekylet.

– Antocyanene har stor helsefremmende effekt. Da vi på slutten av 90-tallet utviklet teknologi for å hente ut dette enkelt molekylet fra forskjellige bær, opplevde vi enorm interesse fra hele verden. Rundt 600 universiteter, universitetssykehus og farmasi-selskaper meldte sin interesse, forteller Svaboe.

Det var kun et problem: Det er en komplisert prosess å hente ut naturlige enkelt molekyler. Det medførte at kiloprisen på molekylet ble priset til 400 millioner kroner.

– Det måtte vi finne en løsning på. I 2002 startet vi et prosjekt som var definert som umulig. Vi ville lage syntetiske antocyanmolekyler. Slik skulle vi tilby molekylene til minst en million ganger billigere enn antocyanene vi kunne tilby fra naturen. Samtidig skulle de være 100 prosent identiske, forteller gründeren.

Det skulle gå ti år før Svaboe og selskapet hans lyktes. På laboratoriumbenkene på Hanabryggene klarte de å produsere syntetiske antocyaner, men kun i milligram. Dermed startet arbeidet for å oppskalere prosessen til industri.

– Det utstyret fantes ikke i Norge. Vi tok derfor med oss molekylene til Sveits.

LES OGSÅ:

Les også

Håver inn penger på blåbær

Les også

Norrønaprisen til selskap bak blåbærsuksess

Daglig leder Kristian Larsen i Biosynth AS og gründer Sjur Svaboe foran tomten til den nye fabrikken. Biosynth er et datterselskap i Biolink-konsernet. Foto: Fredrik Refvem

«Hjem» igjen

I fem år har utviklingen og oppskaleringen av molekylene foregått i Sveits. Nå er det klart til å komme «hjem» igjen.

– Det er ingen andre i verden som har fått til å lage syntetiske antocyaner. Interessen for molekylet er stor, og det er naturlig for oss å satse på en fabrikk som kan produsere «ingrediensen» for oss.

Kiloprisen som tidligere var på 400 millioner kroner, er blitt redusert til det Svaboe omtaler som «fryktelig mye billigere». Nå skal tidligere suksess sprøytes inn i en 1000 kvadratmeter fabrikk med laboratorium, som på sikt skal utvides ytterligere.

– Molekylet antocyaner er utrolig anvendbart. Gjennom tunge studier har det vist seg å være dempende og redusere veksten av kreftceller, det kan redusere faren for hjerte- og karsykdommer, motvirke utvikling av lungesykdommer, har en positiv effekt for diabetikere, og demper kronisk inflammasjon forteller Svaboe.

«Ingrediensens» bruksområde er stort. Svaboe legger frem et notat som viser at Antocyanmolekyler kan nyttes i medisiner, implantat, diagnostikk, salver, kosttilskudd, spesial mat, dyremedisin og dyremat for å nevne noe.

LES OGSÅ:

Publisert: