Geir Pollestad (Sp) vil ha ny, avansert veiprising. Kan erstatte dagens bomstasjoner, mener han

Bompengedebatten er i full gang, og stadig flere har fått med seg at det skal bygges 38 nye bomstasjoner på Nord-Jæren, der bompengebelastningen på den enkelte bilist øker.

Geir Pollestad vil erstatte dagens bomstasjoner med en mer avansert form for veiprising. Først vil han ha dette utredet.
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fem år gammel

Stortingsrepresentant Geir Pollestad (Sp) mener at bomstasjonene kan bli unødvendige et stykke inn i fremtiden hvis partiet får det som det vil.

Koster mye å kreve inn

– I dag er det høye innkrevingskostnader knyttet til betaling av bompenger, og de mange, nye bompengeringene viser at det vil være urettferdig med bompenger ut fra hvor man bor, sier Pollestad.

– Hva vil dere gjøre for å gjøre innkrevingen mer rettferdig?

Les også

Rådyrt å kjøre i rushtiden med de nye bomstasjonene

Les også

Slik blir bomregningen et pengesluk

Avansert veiprising

– Vi ønsker å utrede et system som erstatter drivstoffavgift og bompenger etter dagens modell, og erstatte disse med en mer avansert veiprising, sier han.

– Hvordan?

– Vi ser for oss en GPS-sender i bilen som registrerer hvor en kjører.

GPS (Global Positioning System), gjør det mulig, sia satellitt å fastslå posisjonen til for eksempel en bil, der et slikt system er montert.

Må utredes

– Hva med personvernet?

– Det er det som er utfordringen. GPS-data vil kunne lagres, så her må det utredes hvordan personvernet kan ivaretas, sier han.

Dette bør kunne tas stilling til i neste stortingsperiode. Får vil til dette, blir det et mer rettferdig og treffsikkert system, sier han.

Les også

Ministeren håper på ferjetakst i Ryfast

– Dyrere når det går buss og tog

Vi kan for eksempel ha en avgift når det går tog og buss, og en lavere avgift når det ikke går offentlige kommunikasjoner, sier han.

Geir Pollestad tror at dette blir både et billigere og bedre system.

– Det betyr, hvis dette blir den nye virkeligheten, at de nye bomstasjonene som åpnes om vel et år blir unødvendige?

– Ja, da trenger vi ikke bomstasjonene, sier Pollestad.

Publisert: