- Jeg unngår å snakke i mobilen

Verdens kanskje mest kjente el-overfølsomme person, tidligere statsminister og WHO-direktør Gro Harlem Brundtland, bekrefter nå at hun fortsatt unngår trådløse nettverk — og helst unngår å snakke i mobiltelefonen.

Publisert: Publisert:

For første gang på over ti år uttaler Gro Harlem Brundtland om sitt forhold til mobiltelefoner og elektromagnetisk stråling - til Aftenbladet via sin pressekontakt. Foto: Scanpix

 • Thomas Ergo
  Journalist
iconDenne artikkelen er over syv år gammel

Det var helseminister Jonas Gahr Støre som i et intervju med Aftenbladet fredag kom inn på sin tidligere sjef i Verdens helseorganisasjon (WHO), Gro Harlem Brundtlands anstrengte forhold til mobiltelefoner og elektromagnetisk stråling. Brundtland skapte overskrifter verden rundt da hun i et intervju med Dagbladet i 2002 avslørte at hun, toppsjefen i WHO, hadde innført forbud mot mobiltelefoner på sitt kontor i Genève. Hun sa hun ble syk av stråling fra mobiler og pc-er, og kjente hvis noen i rommet hadde en mobil påslått. Dette samtidig som WHOs offisielle standpunkt var at mobilstråling var totalt ufarlig.

I mai gikk helseminister Jonas Gahr Støre ut med regjeringens oppdaterte politikk på feltet, basert på en ekspertkomité: Mobilstråling og liknende er verken helseskadelig eller fører til helseplager. Det var i den sammenheng han kommenterte verdens kanskje mest kjente el-overfølsomme person.

«Altså jeg har ikke snakket med henne om dette nylig, annet enn at jeg nå kommuniserer med henne på denne, fordi hun bruker en selv, sa Gahr Støre, og holdt opp sin mobiltelefon.

«Så hun er i en situasjon nå at hun kan være på nett, og er det meget aktivt. Hva som har ført til at hun har gått fra å ikke være det, til å være det, skal ikke jeg kommentere. Jeg vil heller ikke ironisere over det. Men det er en realitet for henne, sånn som jeg oppfatter det.»

Les også

- Gro Harlem Brundtland har begynt å bruke mobiltelefon

«Jeg konstaterer at hun, så vidt jeg kan se, i dag ikke har problemer med det. Hva som har forårsaket den overgangen i opplevelse for henne, er ikke jeg en fagperson til å vurdere,» la Gahr Støre til.

El-overfølsomheten til legen, den tidligere statsministeren og lederen av Verdens helseorganisasjon har det siste tiåret blitt brukt og kritisert av fagfolk, interesseorganisasjoner og politikere både i Norge og internasjonalt.

Helseminister Gahr Støres uttalelser vakte derfor oppsikt.

— Unngår å snakke i mobiltelefon

Aftenbladet forela fredag Gahr Støres uttalelser for Gro Harlem Brundtland, via hennes presserådgiver Jon Mørland. Lørdag kveld svarte Mørland at han på vegne av Brundtland, i lys av artikkelen i Aftenbladet, vil komme med følgende presisering. Det er etter hva Aftenbladet kjenner til første gang hun kommenterer sitt forhold til elektromagnetisk stråling, siden intervjuet i 2002. > Hun unngår å bruke mobiltelefon til tale, men det har forekommet i noen svært få tilfeller

«Gro Harlem Brundtland bruker daglig pc med fastlinje i sitt arbeid. Sekundært bruker hun en mobil enhet (mobilmerkets navn, red. anm.) for epost. Hun unngår å bruke mobiltelefon til tale, men det har forekommet i noen svært få tilfeller,» skriver Mørland i eposten til Aftenbladet.

Støre: Gros versjon er rett

Aftenbladet fikk søndag tak i helseminister Jonas Gahr Støre for en kommenter til Gro Harlem Brundtlands presisering.

Gros presisering er selvfølgelig den helt riktige versjonen.

— Hennes presisering er selvfølgelig den helt riktige versjonen av hennes opplevelse av hennes bruk av mobiltelefon og Internett. Jeg presiserte selv at jeg ikke har snakket med henne om dette i detalj. Så i den grad det har vært noen tvil om dette, så har hun avklart den nå, sier Gahr Støre.

- Du syns ikke du dro hennes eksempel litt langt, til inntekt for regjeringens politikk på feltet?

— Nei. Jeg syns jeg forsøkte å forholde meg saklig til et spørsmål fra Aftenbladet. Norske myndigheter har sine råd i forhold til bruk av mobiltelefoner, basert på de faktakunnskaper vi kan oppdrive. Men som jeg sa i intervjuet, er det ingen grunn til å betvile eller ironisere over mennesker som mener de har negative opplevelser, sier Gahr Støre.

Grom om barn og mobil

Forskning indikerer at mellom 75.000 og en halv million nordmenn anser seg el-overfølsomme. Brundtlands presisering viser at hun fortsatt ser seg nødt til å ta vesentlige forbehold i bruken av mobiltelefoner og Internett. Aftenbladet har flere ganger spurt Gro Harlem Brundtland om et intervju om hennes forhold til elektromagnetisk stråling. Men den tidligere statsministeren og WHO-toppsjefen trer sjelden fram i media, og helst for å fronte sitt arbeid mot global nød og fattigdom, som gjennom den internasjonale organisasjonen The Elders, stiftet av Nelson Mandela.

Men i fjor uttalte Brundtland seg om el-overfølsomhet på en konferanse i Canada.

Les også

Gro: - Jeg har blitt kraftig kritisert for å skremme folk

Der skal hun ha forklart hvordan hun ble el-overfølsom. «Jeg har blitt kraftig kritisert for å skremme folk fra å bruke mobiltelefoner, fordi jeg fortalte folk sannheten om min sykdom,» uttalte hun, ifølge en professor som blogget om hennes uttalelser. Hun ble videre sitert på at hun var oppgitt over at folk som mente seg el-overfølsomme ikke ble tatt på alvor.

« Bør dere la barna deres bruke mobiltelefonen dagen lang? Nei!» skal Brundtland ha sagt.

Da Aftenbladet forela hennes sitater for hennes presserådgiver Jon Mørland, svarte han kun:«Uten å gå inn i materien kan du notere deg at Gro aldri har brukt uttrykket electrical sensitivity »

Ut over dette kom han ikke med noen rettelser.

Publisert:

Les også

 1. Til kamp for el-overfølsomme

 2. Høie tror ikke på el-overfølsomhet

 3. -El-overfølsomme vil få det vanskeligere

 4. Regjeringen: Mobilstråling er ikke farlig

Mest lest akkurat nå

 1. Et nytt smittetilfelle i Sola, tre i Stavanger

 2. Haaland byttet ut etter mål og assist. Så vant Bayern supercupen: – Kjenner meg paff

 3. Korona-virus knakk eventbyrået hennes

 4. Se video: Derfor er Sola og Stavanger konserthus farget i rødt i kveld

 5. 40 kulturbygg skal lyse rødt i kveld. Men Kilden sier nei.

 6. Eigersund: Omstridt rådmann går av

 1. Politikk