Tapte kampen for lovlige graffitivegger

At Stavanger satser på gatefestival i internasjonal toppklasse uten å la byens egen ungdom får vegger hvor det er lov å utfolde seg, mener Truls Dydland (Rødt) er "hål i håve".

Publisert: Publisert:

Før var det lovlig med graffiti her i Geoparken, for to år siden ble det ulovlig. Nå vil bystyrerepresentant Truls D. Dydland (Rødt) gjøre det lovlig igjen.

  • Margunn Ueland
    Journalist
iconDenne artikkelen er over syv år gammel

Bystyrerepresentant Truls D. Dydland (Rødt) mener at lokale graffitikunstnere må få muligheten til å utfolde seg på lovlige vegger. Foto: Marie von Krogh

grafitti02.jpg Foto: Marie von Krogh

— Omtrent like dumt som å gi penger til MaiJazz, men å legge ned kulturskolen, mener Dydland som tok saken opp i en interpellasjon i Stavanger bystyre mandag kveld.

Tidligere var der lovlig graffitivegg hvor ungdom kunne få utfolde seg i Geoparken utenfor Oljemuseet. Det ble det slutt på for knappe to år siden etter et vedtak i kommunalstyret for miljø og utbygging som den gang ble ledet av Høyres Kjell Erik Grøsfjeld. Også Sissel Knutsen Hegdal (H), leder for kulturstyret, støttet om dette.

Mer tagging

"Taggingen har spredd seg til andre vegger og installasjoner, og til dels til bygninger i nærheten. Blåsene i parken har blitt ødelagt med kniv. Besøkende får inntrykk av at dette er en del av byen der forfallet rår. Jeg frykter at det snart går ut over parkerte biler. Vi kan ikke ha det slik," lød Grøsfjelds argumentasjon (Aftenbladet 25. september 2010).

Så hvordan har det gått? Har det ført til mindre tagging? lød Dydlands retoriske spørsmål i bystyret.

— Nei, nå er det mer tagging enn det var da veggene var lovlige. Bare på vei til bystyremøtet i dag har jeg gått forbi RBL, MASK, THC, MASS, PCS, ORANG, SOUL, KNER og mange, mange flere. Hvis Høyre ønsker å ha mindre ulovlig tagging så viser det seg jo at de lovlige veggene bidrar til nettopp dette! framholdt han.

— Graffitiartister går ikke med et ønske om å ødelegge mest mulig - de ønsker å ha en kunstnerisk frihet til å utfolde seg, til å komme med et budskap. Men de trenger en plass å øve seg på! fortsatte Dydland.

Les også

Han tagget for å få proffoppdrag

Importert vs hjemmelaget

Han viste til gatekunstfestivalen NuArt som er en av Stavangers mest internasjonalt anerkjente festivaler:

— Hvert år arrangeres NuArt og Xplosif HipHop-festival. NuArt har dekorert og pyntet opp over hele byen med anerkjente kunstnere som David Choe, Dolk, EINE, BLU og Dotmaster. Xplosif har hatt kanskje verdens største graffiti-kunstner, COPE2 på besøk - og malt på lovlig vis. De aller fleste i dette bystyret er enige om at det NuArt gjør er bra for byen. Det samme syns næringslivet og byens befolkning. De fleste synes også at veggene Xplosif har dekorert på Gamlingen er stilige, men frem til nå har altså ikke politikerne villet gi kunstnere i Stavanger muligheten til å utfolde seg og bli like gode, sa Dydland.

— Skal vi bare importere kunst, eller skal vi legge til rette for at også lokale kunstnere skal kunne utvikle seg - på lovlig vis og bli minst like gode som den kulturen vi i dag i stor grad importerer? spurte han.

Dydland foreslo at de tidligere lovlige graffitiveggene i Geoparken igjen blir lovlige vegger å male graffiti på. I tillegg vil han at flere vegger skal settes av til dette. Hvilke vegger som passer, må kommunen jobbe fram et forslag på.

Ordførerens svar

Ordfører Christine Sagen Helgø (H) gav følgende svar:

— Den tidligere lovlige graffitiveggen på Kjerringholmen ble vedtatt avviklet av kommunalstyret for miljø og utbygging i forrige periode. I tillegg ble det vedtatt innført nulltoleranse for ulovlig graffiti. Samtidig ble det forsøkt satt i gang et samarbeid med NuArt med mål å få til en kunstnerisk graffiti-utsmykning på Kjerringholmen. Det lykkes ikke. Imidlertid har administrasjonen arbeidet videre med dette, og etablert et samarbeid med Rogaland kunstskole og Metropolis for gjennomføring av graffitiprosjekter på Kjerringholmen. Gjennomføring er planlagt denne sesongen og vedtatt av Kommunalstyret for miljø og utbygging som et tiltak i årsprogrammet for Park og vei. Ordføreren mener at dette prosjektet må gjennomføres og evalueres før det eventuelt foretas en vurdering knyttet til graffitivegger.

Hun foreslo derfra at interpellasjonen skulle kommunalstyret for miljø og utbygging for videre behandling.

Håkon Roalsø (Ap) støttet Dydland:

— Vi lever i et samfunn der man er uskyldig til det motsatte er bevist. Det foreligger ingen dokumentasjon for at det har blitt mindre tagging etter at lovlige veggene ble nedlagt. Stavanger har et ansvar for at samtlige kunstnere får utøve kultur, vi kan ikke stigmatisere enkeltgrupper. Det er ikke snakk om å åpne for hærverk, men å tillate kunst på kommunegrå vegger i byen, sa han.

- Forsøpling

Atle Simonsen (Frp) var mot lovlige graffitivegger:

— Han viste til erfaringer fra andre land og fra Oslo som viser at lovlige vegger fører til at det blir utført ulovlig tagging på andre steder.

Oslo kommune innførte i 2001 en nulltoleranse, og taggingen i hele byen gikk ned med 60 prosent.

Da det i 2002 ulovlig ble satt opp en vegg for graffiti ved Hausmania, mellom St. Hanshaugen og Grünerløkka bydeler i Oslo, økte taggigingen i bydelene med 60 prosent.. Da veggen i 2006 ble gjort lovlig, var det ytterligere 20 prosent økning.

Taggingen på St. Hanshaugen økte med nesten 100 prosent - Grünerløkka 170 prosent.

Bekjemping av tagging koster Oslo mellom 70 - 80 millioner kroner hvert år, la han til.

I Bergen økte den ulovlige taggingen med 40 prosent i nærheten av lovlige vegger, var et annet eksempel han trakk fram.

Det eneste riktige er derfor nulltoleranse mot tagging, konkluderte han.

Simonsen hevdet også at mange taggere driver med annen kriminalitet.

Tagging er ikke noe vi ønsker, det er forsøpling. Dersom vi ønsker å gjøre en ting for å tilgrise byen mest mulig, er det å tillate en lovlig taggevegg, avsluttet Frp-politikeren.

Les også

- Fordi det er kjekt

-Knebling av kunstuttrykk

— Graffiti er kunst, framholdt Sofie Braut Bache (V) som takket Dydland for å ta opp saken.

Egil Olsen (H) mente saken hører hjemme i kommunalstyret for miljø og utbygging (hvor han er leder). Dette styret jobber med en sak om hvordan Geoparken skal utvikles framover. Ungdommens bystyre er blant annet involvert.

Luisa Pinzon (SV) mente det var tragisk at kunstformen graffiti ble "kneblet" og kalte lovlige graffitivegg for en hjertesak.

-SV har hatt lovlige graffitivegger i budsjettforslag, vi vil ikke bare ha lovlige vegger i geoparken, vi vil også ha lovlige vegger i bydelene slik at unge kan utøve sin hobby i sitt nærområde.

Graffiti er en kreativ uttrykksform som krever plasser der kunstnerne kan utfolde seg fritt, og ikke minst lovlig. Og jeg tør å påstå at Stavanger ikke vil tape noe på det, heller omvendt, vi vil få inspirerende, kreative og ikke minst fargerike omgivelser.

Det er ikke snakk om å tolerere hærværk, men å la ungdom utrykke seg på sin måte, på sitt språk, i lovlige omgivelser, sa Pinzon.

Også Torfinn Ingeborgrud (Miljøpartiet de grønne) gav uttrykk for at han ville støtte forslaget fra Dydland.

Dydland talte mot å sende saken til kommunalstyret for miljø og utbygging fordi det var dette styret som for to år siden vedtok å avvikle disse veggene, å kriminalisere graffiti, som Dydland sa.

Nedstemt

Han ønsket derfor en avstemming i bystyret. Den tapte han.

Ap, SV, Miljøpartiet, Senterpartiet, de uavhengige, Per Inge Torkelsen fra Venstre og Marit Hølland Paulsen fra KrF stemte for Dydland(Rødt) sitt forslag. Tilsammen 27. 40 stemte mot: Høyre, Frp, de andre fra KrF og Venstre og Pensjonistpartiet.

— Venstre er for intensjonen i Dydlands forslag, men vi mener prosessen er feil. Det er feil å ta avstemningen nå i bystyret, det riktige hadde vært å sende saken til kommunalstyret for miljø og utbygging slik at vi hadde fått en grundig vurdering på dette. Vi kan ikke ta innersvingen på pågående politiske prosesser, sier Per A. Thorbjørnsen til aftenbladet.no.

Publisert:

Mest lest akkurat nå

  1. Da koronaen slo til, tok skuespiller­paret ekstra grep om hagen

  2. Mastrafjordtunnelen er åpnet igjen

  3. Pengestrid etter flyplass­brannen: – Ytterst oppsikts­vekkende, og direkte illojalt

  4. – Jeg vil bruke munnbind på toget uansett

  5. Bent Høie: Ikke aktuelt med påbud om munn­bind

  6. Røde Kors advarer utrente mot populære fjellturer

  1. Stavanger