Forliset time for time

Slik utviklet Titanic-forliset seg.

Publisert: Publisert:

Titanic fotografert idet hun forlater Southampton ved tolvtiden 10. april 1912.

  • Stavanger Aftenblad
iconDenne artikkelen er over åtte år gammel

Titanic, 14. april 1912, Klokken 23.40: Utkikksmann Frederick Fleet gir beskjed om at han ser et stort isfjell nærme seg. Styrmannen slår full fart bakover og legger roret hardt babord. De vanntette skottene lukkes. Fleet stålsetter seg for kollisjonen, men det kommer bare et lite støt. Det gikk visst bra? Men skipet har fått flere flenger på 90 meter, en tredjedel av skipets lengde.

15. april Klokken 00.05:Den legendariske Kaptein Smith og skipets nesten like berømte konstruktør Thomas Andrews tar en inspeksjonstur under dekk. Andrews slår fast at dette ikke holder, skipet vil synke. De vanntette skottene går ikke helt opp til rekka, og nå er fem av dem fylt av vann. Kaptein Smith gir beskjed om at presenningene skal tas av livbåtene, mannskap og passasjerer skal vekkes. Det slås ingen alarm, gis bare beskjeder rundt skipet. Telegrafisten sender ut nødsignal.

Klokken 00.45: De første livbåtene settes på vannet. Problemet er at de bare finnes livbåtplass til 1178 av de 2200 ombord, men det er det få som vet. På babord side er andrestyrmann Lightholler hard på at bare kvinner skal i livbåtene. Han nekter til og med 13 år gamle gutter. Førstestyrmann Murdoch på styrbord lar en del ektepar og til og med ugifte menn forlate skipet, så sant det er plass. "Carpathia" har oppfattet nødsignalene, og setter kurs for ulykkesstedet.

Klokken 02.20: Titanic går ned med baugen først. Smertehylene brenner seg inn i alle som er til stede. Femtestyrmann Lowe er den eneste som plukker opp overlevende fra vannet. I de andre livbåtene er flertallet redde for at de skal bli kantre hvis de prøver.

Klokken 04.10: "Carpathia" er framme ved ulykkesstedet, og redder 705 mennesker. Det er fremdeles strid om antall omkomne. Men de fleste mener nå at drøyt 1500 mennesker mistet livet.

Publisert:

Mest lest akkurat nå

  1. Oppfordrer til Halloween-feiring for de minste barna

  2. Sykefraværet gikk ned, men ikke nok. Nå får de en sjanse til

  3. Silje fikk topp­karakterer og er ingeniør. Nå jobber hun i kles­butikk

  4. Gutt påkjørt på Bryne

  5. To nye smittetilfeller i Sandnes onsdag

  6. Klar melding til egen minister: Grav ut Domkirken!