Konvertitt får bli i Norge

I fire år har IMI-kirken i Stavanger kjempet for at konvertitten Jemal skal få bli i Norge. Tirsdag fikk han beskjeden han hadde håpet på.

Jamal konverterte fra islam til kristendommen i 2011. Nå har han endelig fått beskjed om at han får bli i Norge.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over seks år gammel

Jemal har fått tre avslag på asylsøknaden som han leverte da han nådde Norge i 2010. Men tirsdag denne uken kom dommen som sier at han får bli i Norge på grunn av sin tro.

En enstemmig dom fra Borgating langmannsrett slår fast at Jemal er kristen og derfor ikke kan dra tilbake til Iran på grunn av sin tro.

Dommen har tatt stilling til forfølgelsesfaren, om Jemal er kristen og om han kommer til å misjonere i hjemlandet sitt Iran.

Les også

Kristen eks-muslim i skjul for å slippe tvangsutsendelse

Konvertitt-team

I 2011 ble Jamal døpt i Misjonskirken i Haugesund. Siden den gang har han vært aktiv i IMI-kirken.

– Dommen viser at konvertitter trenger et sterkt nettverk for å bli trodd. Uten støtte fra IMI-kirken er jeg sikker på at Jemal hadde sittet i fengsel i Iran i dag. Det er tankevekkende, sier Terje Høyland, leder i IMI-kirken i Stavanger.

Menigheten har bygget opp et eget team som jobber med mennesker som oppsøker IMI-kirken fordi de ønsker å bli kristne. Her sitter en teolog , en tidligere muslimsk imam, evangelister og folk med mangeårig innsikt i norsk asylpraksis.

– Vi har strenge og gode rutiner for å finne ut om det er noen som bløffer, forteller Høyland.

Tidligere Imam

Konvertittene må svare på en rekke spørsmål om den kristne tro.

– Vi har også med oss en tidligere Imam som kan hjelpe vedkommende å reflektere rundt troen han eller hun forlater, forklarer Høyland.

Jemal var muslim da han flyktet fra Iran og kom seg til Norge, hvor han søkte asyl. Søknaden begrunnet han med at han var politisk forfulgt - og blant annet hadde vært fengslet - for sitt engasjement for større språklige rettigheter for azeri-befolkningen, Irans nest største etniske gruppe. Han fikk avslag på søknaden, men var i mellomtiden blitt kristen.

Saken til Jamal kan ankes til høyesterett.

Publisert: