«Prison Break» blant de innsattes favoritter

Filmen «Nokas», tv-serien «Prison Break» og boken «Fengslet» er noe av det innsatte i Stavanger fengsel låner oftest på fengselsbiblioteket. Låningen har doblet seg hvert år de siste årene.

Publisert: Publisert:

Fengselsbibliotekar Gøril Tvedten Jorem bærer ut en del av bøkene som er lest og som skal tilbake til hovedbiblioteket på kulturhuset. Ved behov bestiller hun nye bøker derfra. Foto: Jarle Aasland

  • Hilde Moi
    Journalist
iconDenne artikkelen er over åtte år gammel

— De låner litteratur og filmer du forestiller deg at innsatte leser, jeg er ikke så veldig overrasket, sier spesialbibliotekar Gøril Tvedten Jorem, og ramser opp:

— Taoveringsblader er populære. Det samme er «Nokas»-filmen og TV-serier som «Prison Break», sier bibliotekaren.

I 2010 ble det lånt 12.000 artikler på biblioteket. Det er en dobling fra året før, da utlånet var på 6000. Tidligere har det ligget på 3000. — Det har gått jevnt og trutt oppover, og vi har bygget opp samlingen de siste fem årene, sier hun.

— Grunnen til at det økte fra januar 2011 er at da fikk de lov til å ha dvd-spiller i cellene. Vi har en bokstamme, og har kjøpt inn film og musikk som har bidratt til en stor økning. Men på de 100 mest lånte tingene, er det kun filmer og tidsskrifter, sier hun.

Krim

Blant boktitlene i hyllene på fengselsbiblioteket er bøker som «Fengslet», som er en innføring i straffeloven. Den er tredje mest lest i fengselet.

Best lest er «The Mammoth Book of Tattoos» og tegneserien «Valhall» av Peter Madsen. Ellers på topplisten ligger Jo Nesbø, Natascha Kampusch, «Dødsranet» av Rolf J. Widerøe og Hans-Petter Aass. I tillegg leses flere religiøse bøker og selvhjelpsbøker: «Jesus i fengselet» er populær, det samme er «Meditasjon» og «Du kan helbrede ditt liv.»

I dvd-hyllene står flere sesonger «Mac Gyver», i tillegg til mer populære serier som «Prison Break». Blant det mest populære er imidlertid filmen «Nokas».

Magasinene Jeune Afrique, Nordic tattoo mag, Body og Mann er veldig populære.

Jorem sier hun ikke tror utlånsstatistikken skiller seg veldig fra folk utenfor murene.

— De leser det folk flest leser, sier hun.

En sjekk med Stavanger bibliotek på Sølvberget, viser at topplista der består av litt andre bøker. Riktignok troner krim øverst utenfor murene også (Jo Nesbø), men også Gaute Heivoll, Cecilia Samartin og Einar O. Risa ligger på topp fem her.

Yoga og ernæring

Hun sier videre at de innsatte er interessert i faglitteratur.

— Blant annet yogabøker er populære. De er også veldig interessert i ernæringsbøker, og bøker som handler om helse og livsstil. I tillegg er de interessert i kokebøker og kristen litteratur, sier hun.

— Det er et lite bibliotek, og jeg vil at folk skal bruke det. De er interessert i så pass mye likt, at hvis noen har ønsker, vurderer jeg det om at det er flere som er interessert. Jeg kjøper stort sett inn det de spør om, sier Jorem.

Hun forteller at hun bare husker noen få ganger hun har satt foten ned, blant annet den gangen en innsatt ba om at hun bestilte inn en bok om hvordan man åpner safer.

– Viktig tilbud

Tanja Rosså Ødegård, leder i Stavanger fengsel, sier det er viktig for dem å tilby bibliotek.

– Det handler om normalitetsprinsippet, at de lærer seg å bruke den type tjeneste. De får også gjøre et aktivt valg, og velge hvilke bøker de vil bruke. Det er også viktig at de får låne alle typer bøker, sier hun.

Hun er heller ikke veldig overrasket over titlene på topplista.

– Vi tror at det gjenspeiler samfunnet generelt, samtidig som vår målgruppe er litt annerledes. Det er ikke alle som kan lese, og dermed er det ikke tung litteratur, men heller film og tidsskrifter som lånes ut. Jeg synes det er flott at de benytter seg av tilbudet, sier hun.

Ingen av de innsatte som bruker biblioteket ofte ønsket å snakke med Aftenbladet.

Krim på Åna

Marit Mogstad, fengselsbibliotekar på Åna fengsel bekrefter at krim er populært også der.

— Når det gjelder bøker er Jo Nesbø populært. Noen leser også de eldre bøkene hans. Tegneserier er også populært. Det samme er treningsblad og motorsykkelblad, forteller Mogstad.

— Men vi leier nesten bare ut musikk. Hip hop er mest populært, sier hun.

Mogstad forteller at besøket økte kraftig etter at de begynte å låne ut cd-spillere. Dvd-er og dvd-spillere lånes ikke ut på Åna.

Publisert:

Mest lest akkurat nå

  1. Regler for utbetalinger til politikere og partier er kjent ulovlig. Det kan få landsdekkende konsekvenser

  2. Ett nytt smittetilfelle i Stavanger

  3. Signalbygget på Forus skal rives. Her er de nye planene

  4. Rødt legger lokk på saken. Slik forklarer Stavanger-politikeren hvorfor hun bryter ut

  5. Fikk du med deg smellet i Gandsfjorden?

  6. Norge har mest overvekt og fedme i Norden. Disse 25 tingene skal få nordmenn til å spise sunnere.

  1. Stavanger