- Aldri opplevd noe så krenkende

SV-politiker Marcela Molina forklarte seg inngående om netthetsen i Stavanger tingrett tirsdag. Hun fortalte om redsel, utrygghet og søvnmangel da de sjikanerende utsagnene om hennes person toppet seg i fjor høst.

SV-politiker Marcela Molina har saksøkt Torgeir Bjelland for netthets og ærekrenkelser og krenkelser av privatlivets fred.
  • Stavanger Aftenblad
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over syv år gammel

I tillegg til Facebook-meldingene fra Bjelland ble Molina utsatt for trusler fra ukjente avsendere.

Bjellands forsvarer. Ørjan Eskeland, ville vite om det ikke var truslene som hadde medført utryggheten, mer enn de innleggene som Bjelland har skrevet.

— Det var svært ubehagelig når personlige opplysninger om innleggelse på psykiatrisk sykehus blir lagt ut på den måten. Det bidro også til at jeg følte meg utrygg. Det er en ganske ubehagelig og utilbørlig gjort. Det er legitimt å oppsøke bistand fra pskiatrien hvis man har behov for det i en livskrise. Det er ikke opplysninger gud og hvermann trenger å vite om, sa Molina.

Les også

Molina: - Jeg følte meg utrygg

Egg mot Myrdal?

— Jeg er vant til ganske harde ordelag som går på sak. Jeg har aldri opplevd noe så direkte krenkende. Også dette om min bakgrunn fra et annet land, at jeg var en person utenfra som ikke er glad i landet sitt, sa Molina i retten.

Les også

På vegne av mange

Nettdebattant og ekspolitiker Torgeir Bjelland er saksøkt av Molina for noen av de verste personkarakteristikkene, pluss en konkret påstand om at hun skal ha tydd til vold under en politisk demonstrasjon mot Arne Myrdal.Om dette sa Bjelland at han hadde sett Molina kaste en gjenstand mot Myrdal i 1993. Han trodde det var et egg. På spørsmål fra Molinas prosessfullmektig, Ole Gramstad Jensen, om det kunne tenkes at han husket feil, svarte Bjelland at han ikke kunne utelukke dette, men at han fortsatt var overbevist om at han husket riktig. Molina hevdet på sin side at hun forholdt seg passivt i bakgrunnen under den aktuelle demonstrasjonen, ved barnevognen med sitt tre måneder gamle barn oppi.

— Det ble dessverre kastet noen egg i demonstrasjonen. jeg forsvarer hverken det eller andre former for vold, sa Molina.

I retten gikk Bjelland ellers til motangrep mot Molina.. Han sa blant annet at livet hans var blitt ødelagt da Molina koblet partiet Norgespatriotene med nazisme og etnisk rensing i en avisartikkel for seks år siden. Selv karakteriserte han seg selv politisk som en moderat konservativ libertianer.

- Slapp ikke til

— Jeg ble framstilt som en folkemorder, og dette henger ved meg som en arv for livet. Det var demoniserende og sosialt ødeleggende, og jeg vurderer nå å flytte på hemmelig adresse. Med en gang man ytrer seg annerledes om innvandring enn dem, blir man slått i hartkorn med nazisme. Dette er en utbredt hersketeknikk fra venstresidens side. Påstandene Var så grove at jeg følte det ga meg en carte blanche til å uttale hva jeg ville i retur, sa Bjelland.

Ole Gramstad jensen repliserte at han kanskje kunne ha fått utløp for denne harmen på annet vis enn gjennom de aktuelle Facebook-meldingene fem år etterpå, men Bjelland hevdet at han ikke slapp til i media for å korrigere påstandene.

Han betegnet avgjørelsen om å slutte seg til Norgespatriotene som en uheldig beslutning, og la til at han hele tiden hadde understreket at han ikke var rasist, og at han støttet menneskerettighetene.

- Mange nok

Han hevdet videre at det aldri var meningen at utsagnene om Molina skulle nå fram til henne.

— De har snoket på min private Facebook-side for å finne noe de kunne bli krenket av. Det er helt absurd. Hadde ikke Molina satt i gang hele kverna med politi og rettsvesen, var det nesten ingen som ville ha lest disse utsagnene, sa han.

Advokat Gramstad Jensen hadde selv funnet fram til innleggene. Han viste til at bestemmelsene om ærekrenkelser rammes når et utsagn kan nå et større antall personer, nærmere definert til 20-30. Bjelland hadde om lag 420 venner og 20 følgere på sin åpne Facebook-side.

Bjelland innrømmet at han hadde gått for langt, men ikke så langt at det medfører noe straffeansvar.Blant annet hadde han slettet innlegget om den psykiatriske innleggelsen, men han framholdt likevel i retten at han mente dette var opplysninger som velgerne burde få vite om.

Publisert:
  1. Stavanger

Mest lest akkurat nå

  1. Kommunen snur – Ellen Marie (102) får plass på sykehjem likevel: – Nå kan jeg slappe helt av

  2. Denne gjengen skal bli yrkessjåfører, men det kan oppstå problemer for andre som vil følge samme spor

  3. - Den mest kunn­skaps­rike vi kjente

  4. Barn an­befales ikke len­ger å droppe fritids­aktivi­teter selv om de er nær­kont­akter

  5. Kan bli 1300 smittede daglig: – Vil påvirke vareleveranser og butikker

  6. Antall koronainnlagte på SUS faller