Sønnen hedret flybragden til Tryggve Gran
For 100 år siden landet Tryggve Gran på Reve etter å ha krysset Nordsjøen i fly. I går var sønnen Hermann Gran til stede for å hedre sin far sammen med rundt 1000 andre.
Klepp-ordfører Ane Mari Braut Nese og Hermann Gran, sønnen til Tryggve Gran, ankom i helikopter. Foto: Pål Christensen
- Ola FintlandJournalist
Rundt 1000 personer møtte fram under jubileet på gokartbanen på Reve. Foto: Pål Christensen
Svenske Mikael Carlson hadde oppvisning med et fly som minner om det Tryggve Gran brukte i 1914. Flyet er av typen Bleriot XI og er bygd i 1918. Foto: Pål Christensen
Mange søkte ly under paraplyene når regnbygene kom. Foto: Pål Christensen
Mikroflyentusiast Tormod Veiby, til venstre, hilser på pilot Mikael Carlson og kona. Foto: Pål Christensen
Svenske Mikael Carlson hadde oppvisning med et fly som minner om det Tryggve Gran brukte i 1914. Flyet er av typen Bleriot XI og er bygd i 1918. Foto: Pål Christensen
Klepp-ordfører Ane Mari Braut Nese skulle egentlig hoppe tandemhopp i fallskjerm. Men det ble avlyst på grunn av været. I stedet ankom hun i helikopter for å holde tale. Foto: Pål Christensen
Et Saab Safir fra Sola Flystasjon flyklubb hadde flyoppvisning. Foto: Pål Christensen
— Det viktigste jeg har lært av min far er å ikke gi opp. Det er mange ting som drar i alle retninger, men hvis du virkelig vil en ting, så må du stå på og ikke gi deg, sier Hermann Gran (70) til Aftenbladet.
For hundre år siden krysset faren, Tryggve Gran, Nordsjøen og landet på Maleneset på Reve i Klepp.
Tryggve Gran skal markeres på Klepp
— Hvis du ser på verdenskartet fra den tiden, var det mange hvite flekker. Det var mange ukjente områder, og far stakk nesen og fingrene i alle de ukjente områdene sammen med veldig mange andre, sier Hermann.Sydpolen var en av de hvite flekkene Gran oppsøkte. Det å beherske luftrommet var en annen. Kryssingen av Nordsjøen skjedde bare drøyt ti år etter at Brødrene Wright gjennomførte verdens første motoriserte flytur i desember 1903. Den første virkelige flyturen var for øvrig over på 59 sekunder.
4 timer og 10 minutter
Selv brukte Gran 4 timer og 10 minutter over Nordsjøen. Flyet han brukte kan minne om et tørkestativ med laken på, og de eneste instrumentene han hadde var et kompass og et barometer.
— At han greide å treffe Norge i det hele tatt er nesten utrolig. Han hadde sidevind fra nord, og flyet er nesten som en drage. Du skal ikke mange grader ut av kurs, før du bommer på Norge, og da hadde han ikke greid det, sier sønnen. Faren var også en døråpner.
— Han sa alltid at jeg kan hjelpe deg til startstreken, men når skuddet går, må du løpe selv. Det har jeg hatt glede av hele livet, sier Hermann.
Flyttet grenser
Selv har Hermann jobbet som TV-producer i NRK i 45 år, og han har to døtre og fem barnebarn. Alle var til stede under jubileet på Reve i går. Han hadde også med seg kona og to svigersønner. Hermann var enebarn, men Tryggve Gran hadde to døtre fra et tidligere ekteskap.
Klepp-ordføreren skal fly lavt over Skottland
Han mener at faren representerer noe av det viktigste mennesket står for, og det er å flytte grenser.— Far hadde temperament og var en soloartist på mange måter, men han overlevde alle situasjonene han var oppi og var ikke dumdristig, han tok kalkulert risiko, sier Hermann.
Det ble også flyttet noen grenser på Reve under jubileet i går. På forhånd var det annonsert at Klepp-ordfører Ane Mari Braut Nese skulle hoppe i fallskjerm for aller første gang. Men tandemhoppet utgikk på grunn av været. På grunn av vind og regn var det også usikkert om svenske Mikael Carlson kunne komme seg opp i luften for å vise fram et Bleriot XI-fly fra 1918. Men svensken valgte å ta sjansen på å lette.
— Normalt skulle jeg ikke ha flydd i dag. Det var over grensen. Men det var en viktig anledning, så av og til må man strekke noen grenser, sier Carlson.
Mest lest akkurat nå
Den britiske koronavarianten er påvist i tre kommuner
Borghild Fiskå er død
Melby: Mutert virus gjør at full stenging av skoler ikke lenger er uaktuelt – men vil unngå det
Veronica Simoné Fjeld hardt ut mot Isabel Raad
Mobil- og bredbåndsnettet skal være tilbake i Sirdal
Da strømmen ble borte i kraftbygda Sirdal