Årets avholdsmann

Svein Magne Johannessen misbrukte alkohol i mange år. Nylig ble han kåret til "Årets avholdsnavn 2014".

Publisert: Publisert:

Svein Magne Johannessen er glad og stolt over å bli kåret til "Årets avholdsnavn 2014". Han er daglig leder av institusjonen Rus-Nett som hjelper rusavhengige ut av misbruket. Foto: Jonas Haarr Friestad

  • Anders Leon Andersen
    Journalist
iconDenne artikkelen er over fem år gammel

Svein_Magne_Johannessen_07_.jpg Foto: Jonas Haarr Friestad

— Velkommen, det er lite folk her på kafé Nettverk i dag. Ryktet om at Aftenbladet skulle komme på besøk har nok spredt seg, sier Svein Magne Johannessen og smiler.

Siden 1997 har han drevet institusjonen Rus-Nett i regi av Arbeiderbevegelsens Rus og Sosialpolitiske Forbund (AEF). Institusjonen forsøker å hjelpe dem som sliter med ulike rusmidler.

Kontoret til Rus-Nett i Bergelandsgata er både kontor og kafé. Seks-sju personer er innom kafeen hver dag. Menyen er enkel, her serveres bare kaffe, den gode praten er viktigst. Johannessen er eneste ansatte, men han har med seg sju frivillige som hjelper til i forbindelse med konferanser, barneleirer og hjemmebesøk.

65-åringen tar som regel jobben med hjem, mange ringer både på kvelds- og nattestid. Kontoret har mellom 300 og 350 henvendelser i året.

— Mange blir presset av familie og arbeidsgiver til å be om hjelp. Den største utfordringen for de fleste er å innse at de har et rusproblem. Jeg avtaler møter og prøver å motivere til behandling eller delta i selvhjelpsgrupper. Vi har et tett samarbeid med Alfa kurs- og behandlingssenter i Vestfold. Ettervernet foregår i våre lokaler og det er tidligere rusmisbrukere som er sentrale i dette arbeidet, forteller han.

Aktiv i avholdsforeningen

Svein Magne Johannesen er født og oppvokst i Hillevåg. I ungdommen var han aktiv idrettsgutt i avholdsforeningen Frisinn og rørte ikke alkohol. Det forandret seg da han som 17-åring dro til Harstad for å utdanne seg til yrkesmilitær. Han jobbet i Forsvaret i fem år.

Senere bosatte han seg på Østlandet og fikk jobb som innkjøper hos NKL sitt hovedkontor i Lillestrøm.

Det var for øvrig her han la fra seg stavangerdialekten.

— Jeg kunne jo ikke snakke stavangerdialekt der, ingen forstod jo hva jeg sa, forteller han.

Han fikk ny jobb som distriktssjef hos Nestlé i Oslo og senere, da han flyttet til Stavanger, fikk han ansvaret for firmaets virksomhet i Sør-Norge.

Det ble mye reising og hotellbesøk, arbeidsdagene med kundene tok gjerne slutt kl. 16.00 og veien til hotellbaren ble kortere og kortere for Johannessen.

— Alkoholmisbruket fortsatte uten at det gikk særlig ut over arbeidet. Jeg valgte likevel å si opp jobben før det ble helt for gale, forteller han.

Johannessen har alltid vært en handyman og leide ut arbeidskraften sin til en dansk byggmester og malermester. Han klarte å jobbe samtidig som han fortsatte drikkingen. I 1994 innså han at alkoholen var blitt et så stort problem at han trengte profesjonell hjelp.

— Jeg gjennomgikk et 12 trinns-behandlingsprogram i løpet av fire uker og gikk deretter i ettervern. Siden da har jeg ikke smakt en dråpe alkohol, forteller han.

— Hva synes du om den norske alkoholpolitikken?

— Jeg synes det er bra at vi har vinmonopol. I forhold til kjøpekraften har alkohol aldri vært så billig, derfor er det viktig for de som sliter at tilgangen er begrenset. Jeg har ikke noe til overs for rusbrus, tror at dette kan være inngangsporten til et ukontrollert alkoholmisbruk. Alkoholbruket i Norge har steget kraftig, vi har beholdt helgefylla og i tillegg lagt oss til kontinentale drikkevaner, mener han.

Uskyldige barn

Barn blir ofte ekstra hardt rammet av foreldres rusmisbruk, derfor har AEF også et tilbud til familiene til rusavhengige, kalt Barn og Unge.

— Det er viktig at barna treffer andre barn i samme situasjon og det er viktig at de blir overbevist om at de ikke har noen skyld i foreldrene rusmisbruk. Barn er utsatt, regelen sier at av fire barn til rusavhengige vil to av dem selv bli rusmisbrukere, én vil gifte seg med en rusavhengig, mens én vil bli avholdsmenneske, forteller Johannessen.

AEF har nettopp startet er nytt tilbud til eldre rusmisbrukere over 65 år.

— Mange eldre i dag har et mer alkoholpositivt syn enn sine foreldre, og vil helst unngå å snakke om sitt alkoholproblem. I tillegg er det en stor økning i bruk av vanedannende legemidler som kan føre til misbruk. Dette ønsker vi å demme opp for, sier Johannessen.

Publisert:

Mest lest akkurat nå

  1. Medar­beider på inten­siven på SUS har fått påvist korona

  2. FHI: Stor sjanse for Rogaland blir rødt

  3. – I dag er vi alle bussjåfører

  4. Krever at dagligvarekjedene slutter med 3 for 2-tilbud

  5. Poli­tiet: Alle ungdoms­ranene i Stavanger er opp­klart

  6. Fryktet livsverket skulle gå opp i røyk i Mekjarvik-brann