Lite i potten for poker–stjerne

De siste skatteoppgjørene har poker-stjernen Johnny Lodden stort sett vært nullskatteyter. I 2013 er han registrert med null i formue, 74.132 kroner i inntekt og 210.082 kroner i skatt.

Publisert: Publisert:

Johnny Lodden er en av verdens beste pokerspillere. Foto: Anders Minge

  • Tor Inge Jøssang
    Journalist
iconDenne artikkelen er over fem år gammel

Johnny Lodden (29) bor i Oslo med samboer og to barn, men kommer opprinnelig fra Jørpeland. Som 18-åring sluttet han på videregående skole for å spille poker på heltid. Ett år seinere var Lodden, ifølge opplysninger gitt i tidligere intervjuer, god for 15–20 millioner kroner etter å ha vunnet stort på nettpoker. Så forsvant millionene like raskt som de kom. Han tapte blant annet den til da største potten i nettpoker: 465.451 dollar, det vil si 3,1 millioner kroner med dagens kurs.

Les også

Pokermillionær glad for dom

Etter at karrieren som verdens beste online–spiller tok slutt, har 29-åringen etablert seg som en av profilene på European Poker Tour (EPT), den største turneringsserien i Europa. Ifølge flere pokerdatabaser har Lodden tjent over 2 millioner dollar, det vil si nær 13,5 millioner kroner med dagens kronekurs, på turneringsspill i årene han har vært aktiv. I tillegg kommer inntekter fra nettspill og cash games.

Nullskatt

Men Lodden har også tapt store summer og hatt utgifter til reiser, innsatser og annet. Fra 2008 til 2012 er han oppført med null i inntekt og skatt i fire av fem år. Unntaket var i 2011 da han betalte 68.103 kroner i skatt og noterte 190.576 kroner i inntekt.

I årevis har han vært i konflikt med norske skattemyndigheter. Skatteetaten mener at Johnny Lodden skal betale skatt av nærmere 3,5 millioner kroner i inntekt for perioden 2006–2007. Skattekravet var totalt 770.000 kroner. Selv hevder Lodden at han hadde et underskudd på 0,5 million kroner i dette tidsrommet.

Som følge av konflikten tok staten tvangspant i Loddens penthouse–leilighet på Jørpeland i 2012. Den kjøpte han i 2006 for 4,25 millioner kroner. Han måtte selge eiendommen for å dekke skattekravet. Nylig møttes partene i Oslo tingrett. Dommen ga pokerspilleren en delvis seier da skattevedtaket ble opphevet på grunn av flere feil. Nå skal han lignes på nytt.

Ingen gullgruve

Skattemyndighetene mener at utgiftene som den profesjonelle spilleren hevder skal komme til fradrag, ikke er sannsynliggjort. Tingretten er enig i at Loddens kontantøkonomi er dårlig belyst. I retten forklarte han om kontante inntekter og utgifter som ikke viser på kontoutskrifter. For eksempel skal han ha sponset fire spillere med 40.000 euro i forbindelse med turneringen EPT Monte Carlo i 2006. Pengene ble, ifølge Lodden, betalt med kontanter som var tatt med fra Norge.

Dommen gir et sjeldent innblikk i en profesjonell spillers økonomi. Han skattes som næringsvirksomhet og har fra starten hatt revisor. Poker var ingen gullgruve i 2006-2007, ifølge Loddens revisor. I 2006 var nettotapet 308.419 kroner på turneringsspill, nettpoker og cashgames. Året etter var omtrent like dårlig. Han tjente penger på fem turneringer, tapte på åtte andre. Også nettpoker og cashgames gikk i minus, slik at det samlede tapet på pokeren var 363.555 kroner. Da var fotballtipping gjennom et utenlandsk spillselskap bedre butikk. I 2006 ga det 888.991 kroner i nettogevinst. Året etter var summen 669.000 kroner i pluss.

Lodden har ikke vært tilgjengelig for kommentarer.

Publisert:

Mest lest akkurat nå

  1. Leter etter John Olav med full styrke

  2. Steinar var veldig ensom. Løsningen han valgte, fikk mye større konsekvenser enn han hadde ant.

  3. Bryne suser mot opprykk. EIK er hektet av.

  4. Her blir det nytt kjøpesenter og sykehus

  5. Fire nye smittebærere i Sandnes siden torsdag

  6. Bil kjørte av veien på Ganddal

  1. Ryfylke