Vindparken i Sokndal er åpnet

Google kom ikke til åpningen av «googleparken», men Sigvart Dagsland kom og skapte hallelujastemning på Betania. Onsdag åpnet Norges største vindpark i Sokndal.

Onsdag var det omvisning i «googleparken» som offisielt heter Tellenes vindpark.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over fem år gammel

Sigvart Dagsland slo an tonen med sangen «Forandring». Teksten handler helt sikkert om noe annet enn vindturbiner, men der og da; der og da på Betania i Sokndal, handlet den om forandringens vinder som blåser over sokndalsamfunnet.

Heia rundt Tellenes er i løpet av 14 måneder forvandlet til Norges største vindpark.

Det er heller ikke sikkert at bydikter Gunnar Roaldkvam i Stavanger vil føle seg komfortabel i selskap med noen av verdens største kapitalinteresser. Men sangen hans om de umulige som fikk til det utrolige, passet som hånd i hanske med slik mange utbyggere ser på de stor vindkraftutbyggingene.

Ordfører Trond Arne Pedersen ga Sverker Åkerblom i Blackrocks en vannkaraffel. - Jeg håper den kan stå på kontoret og minne dere om at drikkevannet er viktig for oss i Sokndal. Olav Rommetveit fra Zephyr i bakgrunnen.

– «Hva er du redd for», sang Sigvart Dagsland. Hvis du vet det, starter du ikke vindfarm, sa daglig leder i Zephyr Olav Rommetveit til et humrende publikum på Betania.

I Sokndal slutter alle store ting på ania. Bygda har både Titania og Betania og begge to var solid representert på åpningen av Tellenes Vindpark.

– Det vil alltid dukke opp problemer i et slikt stort prosjekt. For oss er det viktigste hvordan vi løser problemene, sa Rommetveit og ga kommunene Lund og Sokndal råskryt sammen med Titania, grunneiere og alle andre som hadde vært involvert.

For godt og vel et år siden kom nyheten om at verdens største investeringsselskap, Blackrock, hadde kjøpt Tellenes vindpark av Norsk Vind Energi og Zephyr.

Daglig leder i Zephyr, Olav Rommetveit, fortalte den gang om turen til London og hvor uvirkelig det var for et lite norsk selskap å plutselig sitte sammen med de store, globale gutta i City og forhandle fram et salg.

Det er på tide at Google oppdatere Google Earth. Deres egen Googlepark finnes ikke i heia ved Tellenes.

Noen må ha snakket sammen på bakrommet uten at de norske aktørene var informert, for samtidig med salget til Blackrock, ble det offentlig at Google kjøper alt Tellenes kan produsere av strøm i 12 år. Det er ikke kjent hva Google skal betale for strømmen, eller hva Blackrock måtte ut med for Tellenes vindpark til de to norske eierne, men Blackrock er strålende fornøyd med kjøpet, forteller Sverker Åkerblom, Blackrocks styreleder i Tellenes Vindpark.

– Vi er verdens største kapitalforvalter og vi er inne i 150 tilsvarende vindkraftverk plassert over hele verden. Hvorfor går vi inn i Norge? Norge er et veldig næringslivsvennlig land. I tillegg er Tellenes perfekt. På en rolig dag er det alltid masse vind her.

– Men hvorfor er det så få norske eiere i de norske vindkraftverkene?

– Det er et godt spørsmål. Jeg tror kanskje det har noe å gjøre med at Norge ikke har satset på vindkraft slik Tyskland, Danmark og andre land har gjort det. Jeg er ikke sikker på at alle i Norge ser mulighetene som ligger i vindkraftbransjen. Dere har hatt oljen og vannkraften, sier han.

Rune Hersvik har lenge vært i vinden som daglig leder i Norsk Vind Energi.

– En av grunnene til at norsk kapital uteblir tror jeg kommer av at store forvalter som oljefondet ikke får lov. Sånn er det bare, men det hadde vært kjekt å ha norsk kapital med på det som skjer nå, sier han.

Sigvart Dagsland uttrykte begeistring over å få delta på åpningen av Tellenes Vindpark.

Google er altså den eneste kunden Tellenes har i 12 år framover. De fikk hyggelige ord fra scenen på Betania, men ingen møtte opp for å kvittere for dem. Det nærmeste vi kom Google var dette:

– Jeg skulle hilse fra Mark og si at han kommer innom Sokndal ved en annen anledning, sa Olav Rommetveit i Zephyr.

Publisert: