Store boligaktører skrinlegger utbygging i Sandnes Øst

SANDNES: Selskapet som skulle legge til rette for en storstilt boligutbygging i Sandnes Øst, har brukt nærmere 40 millioner kroner uten at et eneste hus er bygd. Nå blir selskapet avviklet.

Publisert: Publisert:

Utbyggingen i Sandnes Øst kommer ikke så fort som man tidligere hadde planer om. Foto: Fredrik Refvem

 • Ola Fintland
  Journalist
iconDenne artikkelen er over tre år gammel

– Det er bedre å ta grep nå enn å drive videre og tape enda mer penger. Jeg vil si at det er en helt riktig beslutning å gjøre en stopp, og det er alle aksjonærene enige om. Ingen liker det, men det er en riktig økonomisk vurdering, sier styreleder Torgeir Ravndal i Nord-Jæren Utvikling Sandnes AS.

Største aksjonæren i selskapet er det kommunale foretaket Sandnes Tomteselskap. Men store boligaktører som Øster Hus, Kruse Smith, Team Bygg og Block Watne er også med på laget. Det samme er Stavanger kommune.

Selskapet som skulle legge til rette for første del av utbyggingen i Sandnes Øst blir avviklet. Foto: Asplan Viak

– For langt fram

Styrelederen sier at styret i selskapet er enige om at den videre utbyggingen av Sandnes Øst ligger så langt fram i tid at det er uforsvarlig å drive selskapet videre med de kostnadene det vil medføre.

– Slik vi vurderer det er tidshorisonten så lang at utbyggingen ligger for langt fram i tid, sier Ravndal.

Avviklingen berører ikke utbyggingen av rundt 600 boliger nær Vatnekrossen som starter byggingen i disse dager. Her er Block Watne største aksjonær med de andre selskapene som mindre aksjonærer i selskapet Austrått Utvikling. Dette blir også regnet som en del av Sandnes Øst.

LES MER;

Les også

Sandnes øst i gang

Les også

Klar for å bygge 10.000 boliger i Sandnes øst

Utviklingsselskapet som nå blir avviklet har brukt nærmere 40 millioner kroner på planlegging, administrasjon, opsjonsavtaler med grunneiere og områdeundersøkelser. Det er snakk om en styrt avvikling av selskapet og ikke en konkurs.

Nord-Jæren Utvikling Sandnes AS ble etablert for fem år siden og skulle ta seg av første del av den storstilte boligutbyggingen i Sandnes Øst. Den gang ble Sandnes Øst presentert som framtidens boligområde på Nord-Jæren med 10.000–15.000 nye boliger og 30.000 til 40.000 nye innbyggere. Utbyggingen skulle gi opptil 250 nye boliger i året med start i 2017/2018. Men nå ligger planene mer i det blå en gang etter 2032.

Sa opp avtaler

Selskapet satt på opsjonsavtaler med fire grunneiere og hadde opsjon på et område på rundt 200 dekar der det skulle bygges både næringsarealer og opp mot 1000 nye boliger. Oppgaven var å planlegge, regulere og tilrettelegge for byggeklare delfelt med vei, vann og kloakk. De første opsjonsavtalene med grunneiere ble sagt opp allerede i fjor, og nå blir også den siste avtalen sagt opp.

– Da selskapet ble etablert, hadde vi en ambisjon om å få til første trinn av utbyggingen i Sandnes Øst. Tidshorisonten var at vi skulle vært i gang med en områdeplan som dannet grunnlaget for utbygging i 2018. Det gikk ikke, sier styreleder Ravndal.

Han er også daglig leder i Sandnes Tomteselskap, som er største aksjonær i selskapet, og Tomteselskapet har alene tapt 15 millioner kroner på prosjektet.

– Dette er første gang i historien at vi ikke klarer å komme videre med et prosjekt, sier Ravndal.

– Mindre behov

Sandnes-ordfører Stanley Wirak (Ap) sier at utbyggingen av Sandnes Øst vil komme, men at tidsplanen har endret seg.

– Det er ingen dramatikk i dette. Det kommer boliger i Sandnes Øst, men de kommer seinere enn vi trodde for noe år siden. Veksten i regionen er ikke slik den var. Det betyr at behovet for boliger i Sandnes Øst er mindre på kort sikt og at utbyggingen av området ligger lenger fram i tid. Vi har andre arealer for utbygging, og det skjer også mye fortetting, sier Wirak.

Varaordfører Pål Morten Borgli (Frp) mener avviklingen av utviklingsselskapet er en naturlig konsekvens av de regionale vedtakene som er gjort og at planene ligger lenger fram i tid.

– Utbyggingen av Sandnes Øst kommer ikke så fort og tungt som vi hadde planer om. Det er aldri kjekt å avvikle noe som du har brukt mye ressurser på, og det er heller ikke kjekt for de private utbyggerne som er med på dette, sier varaordfører Pål Morten Borgli (Frp).

Les mer om luftslottet Dale;

Publisert:

Les også

 1. Luftslottet Dale: Drømmen. Fiaskoen. Pengesluket.

 2. Luftslottet Dale: Spillet om diamanten

Mest lest akkurat nå

 1. Endelig ute av isolasjon: Slik oppdaget Berisha at han kunne være koronasmittet

 2. Pasient tiltalt for draps­forsøk på lege

 3. Bekymret Solberg varsler nasjonale innstramminger

 4. Hårreisende og tragisk? Ordføreren er helt enig

 5. På lang sikt ser det ganske mørkt ut for Stavanger, dersom det fort­setter som i dag

 6. Silje rydder bare et kvarter hver dag. Likevel er det strøkent. Her er hennes beste tips

 1. Sandnes Tomteselskap
 2. Sandnes
 3. Stavanger kommune
 4. Utbygging
 5. Bolig