Mordbrannstifter dømt etter fire år

STAVANGER: Retten mener at det var stor fare for tap av menneskeliv i brannen 22-åringen startet. Tiltalte slipper likevel å sone fordi politiet lot saken ligge.

Da 22-åringen forsto hvor alvorlig situasjon virkelig var, forsøkte han å vekke beboerne ved å kaste småstein på vinduer i huset (arkivbilde).
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over fem år gammel

22-åringen som natt til 22. november 2013 stiftet en brann i Magnus Lagabøters gate i Stavanger, er i Stavanger tingrett dømt til 1 år og 8 måneders fengsel. Fordi saken ble liggende så å si uten behandling hos politiet i rundt tre år, gjøres hele straffen betinget.

LES OGSÅ: 22-åring tiltalt etter mordbrann-paragrafen

Tiltalte ble pågrepet bare timer etter brannen og han erkjente skyld allerede i det første avhøret. Likevel kommer dom i saken først nesten fire år senere.

- Det er helt riktig at man gjør straffen betinget når det går så lang tid, sier advokat Gunnar Øystein Helgevold, som er 22-åringens forsvarer.

Snakket med politimann

Den aktuelle kvelden hadde 22-åringen vært i Stavanger sentrum sammen med venner. Ifølge dommen var han ganske beruset da han gikk hjemover. I Torbjørn Hornkloves gate stoppet han og tente seg en røyk. Mens han stod der fikk han øye på en kabel som hang i en kveil utenfor et hus.

Les også

Dom: Brøt fartsgrensen åtte ganger

Les også

50-åring funnet skyldig etter narkotikafunn på Jæren

Han tente på kabelen.

22-åringen forsøkte også å sette fyr på en skjøteledning som lå i inngangspartiet til et av nabohusene. Dette klarte han imidlertid ikke.

I mellomtiden var brannvesenet varslet om at det brant i Torbjørn Hornkloves gate. Mens tiltalte betraktet brannmannskapene på stedet snakket han med en politimann.

Lå og sov

Brannmannskapene fikk raskt kontroll på branntilløpet. Da de hadde forlatt stedet, og det på ny var rolig, gikk tiltalte noen hus videre og kom til Magnus Lagabøters gate. Han tok seg opp på en overbygd terrasse hvor det blant annet sto en grill med et trekk over. Tiltalte satte fyr på trekket, og snart skulle det gå opp for ham hvor alvorlig situasjonen faktisk var.

Les også

Skjenket og forgrep seg på 14-åring

Les også

Katolsk prest tiltalt for grovt underslag

Tiltalte skal ha forsøkt å slukke brannen, men innså tidlig at det var nytteløst. Brannen spredte seg og etter hvert brant det i deler av terrassen.

Brannvesenet mottok flere meldinger om brann. 22-åringen selv var den første som ringte. Han kastet også småstein på vinduer i huset for å få dem som eventuelt befant seg i det til å våkne og komme seg ut.

Vekket av katten

I huset var to personer. En far og en datter. Faren våknet av familiens katt og ble deretter mistenksom da han hørte det han trodde var hagl. Retten ser ikke bort fra at det han hørte faktisk var småstein som brannstifteren kastet mot vinduet.

Da han kom ned i første etasje, så han en flammevegg utenfor terrassedøren. Han vekket datteren og reddet både henne og seg selv ut. Deretter ringte han brannvesenet.

Les også

Dømt til åtte års fengsel for å ha voldtatt nabojenta

Les også

Nok en dom mot amfetaminliga i Rogaland

Klokka 04.11, om lag 25 minutter etter at brannen oppsto, hadde brannvesenet, ifølge deres logg, kontroll på brannen. Ifølge et sakkyndigvitne i brannvesenet ville det vært overtenning i huset om brannen hadde fått utvikle seg fritt i ytterligere et kvarter.

Det samme sakkyndigvitnet mener at det ville oppstått akutt fare for tap av liv om beboerne ikke hadde våknet av seg selv.

En lek

«Retten legger til grunn at tiltalte holdt det for overveiende sannsynlig, eller at han ville ha holdt det for overveiende sannsynlig dersom han hadde vært edru, at tap av menneskeliv lett kunne bli resultatet da han tente på grilltrekket. Retten viser her særlig til at grillen sto på en terrasse i tre under et tretak i et gammelt trehus», skriver tingrettsdommer Tom Fr. Vold i den enstemmige dommen.

Videre mener retten at det må ha fremstått som overveiende sannsynlig at folk sov i huset, i og med at det var midt på natten. At tiltalte kastet småstein på vinduer mener retten at støtter opp under denne forståelsen.

22-åringen forklarte i retten at brannene skyldtes at han lekte med lighteren sin. Denne forklaringen ser retten bort fra. I dommen pekes det blant annet på at det har «formodningen mot seg at tiltalte skulle ta seg opp på terrassen i et fremmed hus midt på natten bare for å leke med sin lighter ved en grill».

Får kritikk

I formildende retning trekkes det frem at tiltalte selv ringte og varslet brannvesenet og også at han kastet småstein på vinduer i huset. At han tidlig tilsto brannstiftingen er også formildende. Ikke bare fordi hans erkjennelser lettet etterforskningen, men også fordi det reduserte engstelsesnivået for fornærmede og naboer.

Grunnen til at han slipper å sone én dag i fengsel er imidlertid at saken har ligget så å si urørt i tre år. I dommen rettes skarp kritikk til politiet.

Les også

Politiet i Rogaland ikke lenger restanseversting

Les også

Dommerne slår alarm om pengekutt i domstolene

«Forholdet reiser spørsmål om Sør-Vest politidistrikt har tilstrekkelig med rutiner til å fange opp «glemte» saker. Retten finner grunn til å bemerke at det er sterkt kritikkverdig at en sak, og kanskje spesielt en så alvorlig sak, blir liggende så vidt lenge», heter det i dommen.

I tillegg til den betingede fengselsstraffen dømmes tiltalte til å betale nærmere 2 millioner kroner i erstatning.

Publisert: