Nå skal menn snakke om prostatakreft

De er fire, tre av dem har fått prostatakreft. Nå oppfordrer Løgnaslaget alle menn til å sjekke seg. Onsdag starter Blå sløyfe-aksjonen.

Per Inge Torkelsen, Bjørn Aslaksen og Dag Schreiner har alle opplevd å få prostatakreft. Nå kommer Blå sløyfe-aksjonen som skal rette søkelyset på sykdommen. Foto: Anders Minge

 • Anders Minge
  Anders Minge
  Journalist
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over tre år gammel

I 19 år har oktober vært viet rosa sløyfe-aksjonen, hvor målet er økt bevissthet rundt brystkreft. Nå får også menn sin egen aksjon. November blir måneden hvor den tabubelagte prostatakreften endelig skal fram i lyset. Kreftforeningen og Prostatakreftforeningen (Profo) går sammen om å starte blå sløyfe-aksjonen.

Rundt 5000 norske menn får prostatakreft hvert år, og over 1000 dør av sykdommen. Totalt står kreftformen for rundt én tredjedel av alle krefttilfeller hos menn. Vel 90 prosent av de som får prostatakreft er over 60 år. Ferske tall viser at 423 rogalendinger fikk sykdommen i 2016. Likevel opplever Kreftforeningen at menn i svært liten grad er villig til å snakke om sykdommen som kan gi urinlekkasjer, ereksjonsproblemer, nedsatt seksuell lyst og hetetokter.

Lev livet

De folkekjære revyartistene Per Inge Torkelsen (64), Dag Schreiner (63) og Bjørn Aslaksen (67) har alle opplevd å få sykdommen. De ønsker ikke at kreften skal ta større plass i livet enn strengt tatt nødvendig. Men de har ingen problemer å snakke om prostatakreften.

– Jeg synes det er rart. Det er ikke mange tabuemner igjen i Norge, og jeg kan ikke forstå hvorfor prostatakreft skulle være ett av dem, sier Per Inge Torkelsen.

Dag Schreiner spilte i forestillingen «Løgnasevangeliet» helt fram til dagen før kreftoperasjonen 6. februar i år. Fire uker senere var han tilbake på scenen. Foto: Marie von Krogh

For fem år siden spurte fastlegen om han hadde kreft i nær familie. Og da Torkelsen svarte at faren i sin tid hadde prostatakreft, ønsket legen å ta en test. Resultatet ble funn av en liten klump i prostata. Ikke så alvorlig at den måtte opereres vekk, men nok til at Torkelsen fire ganger i året må til kontroll ved Stavanger universitetssjukehus (SUS).

– Jeg føler med 100 prosent frisk, selv om jeg har kreft. Snakk om sykdom er utrolig kjedelig og legger en demper på et hvert selskap. Selv om vi har kreft, må vi ikke slutte å leve av den grunn. Du kan fortsatt drikke rødvin, ha sex, reise, lese bøker og se filmer, påpeker han.

Bjørn Aslaksen, Dag Schreiner og Per Inge Torkelsen mener sykdommen ikke må få større plass i livet enn strengt tatt nødvendig. Foto: Anders Minge

Spredning

Bjørn Aslaksen merket at han stadig oftere måtte opp om natten for å gå på do. Han tenkte at han nok burde gå til legen, men tok ikke signalene på alvor. Da han i 2011 først oppsøkte legen, hadde kreften spredd seg fra prostata.

– Jeg tenkte at dette var slutten. Men etter at jeg begynte på medisiner, har spredningen trukket seg tilbake, og jeg kunne derfor motta strålebehandling. I går, etter fem uker, hadde jeg siste behandling, forteller 67-åringen.

Han har prøvd å leve så normalt som mulig, og vært bevisst om ikke å lese om sykdommen på internett eller andre steder.

– Bekymringer hjelper ikke. Jeg stoler på at helsevesenet ordner opp, sier han.

Saken fortsetter under bildet:

Dag Schreiner går til fastlegen én gang i året. I fjor viste en blodprøve unormale verdier. Han ble derfor videresendt til urolog og mr-undersøkelse. Tross negative funn, ga legene seg ikke. Derfor tok de en vevsprøve av ham som viste prostatakreft. 6. februar i år ble han operert, etterfulgt av 35 strålebehandlinger i løpet av syv uker.

– Beskjeden om at jeg var kreftsyk kom som lyn fra klar himmel. Men når jeg først havnet i den situasjonen, er jeg glad for at vi har et fantastisk helsevesen som står på pinne for at jeg skal bli frisk og føle meg vel, skryter han.

Sjekk deg

Overlevelsen fem år etter diagnose har de siste 20 år økt fra 60 til 90 prosent. Antall tilfeller av prostatakreft er beregnet å øke med godt over 40 prosent frem mot 2030, til totalt over 7.000 tilfeller hvert år.

De tre humoristene oppfordrer alle menn til å sjekke seg, og poengterer at prostatakreft ikke er flaut å snakke om.

-Mange menn er nok svært bekymret for at legen faktisk må ta en finger opp i baken for å undersøke. Men slapp av, det er gjort på ti sekunder, sier Per Inge Torkelsen.

Distriktsjef i Kreftforeningen Rogaland, Camilla Gram, opplever at svært mange kvinner kontakter foreningen på vegne av mannen.

– Ved blå sløyfe-aksjonen håper vi at mennene heller tar kontakt med oss på egenhånd. Det er tross alt ikke alle som har en driftig kvinne som kan ta ansvar. Håpet er at aksjonen skal skape positiv oppmerksomhet om at prostatakreft er vanlig, og at det er helt ok å ta kontakt med fastlegen eller andre for hjelp, eller for å få avklart om man er syk eller ei.

Av erfaring vet hun at mange menn synes egen helse og kjønn nærmest er umulig å snakke om, spesielt hvis ikke alt er som det skal.

-Kvinner har et mer avslappet forhold til dette. De fleste kvinner får barn og må derfor til lege for kontroll. Menn kan gå gjennom livet uten å ha en eneste undersøkelse. Jeg tror nok også kvinner er flinkere til å snakke om intime problemstillinger med hverandre.

– En oppfordring?

– Gå til legen hvis det er lenge siden sist! Spesielt hvis du oppdager noe som ikke er slik som det pleier. Ikke nøl!

Torbjørn Fidtje er leder i Profo Stavanger-regionen, en pasientforening for personer som er eller har vært rammet av prostatakreft. Han tror og håper at Blå sløyfe-aksjon kan endre menns holdninger.

– Dessverre er norsk kultur slik at man ikke prater om visse private anliggender, som prostatakreft og underlivsproblemer. Vi må komme bort fra denne tabu-innstillingen og lære av åpenheten vi ser at Rosa sløyfe-aksjonen har skapt rundt brystkreft, sier han.

Les også

 1. Helsedirektoratet: Flere kreftsyke får raskere behandling

 2. Kreftregisteret varsler 23 prosent flere krefttilfeller om ti år

 3. Trening reduserer faren for kreft

Publisert:
 1. Prostatakreft
 2. Løgnaslaget
 3. Kreft
 4. Kreftforeningen
 5. Fastlegene

Mest lest akkurat nå

 1. FHI har aldri sett noen lignende: En overraskende effekt av omfattende smitteverntiltak

 2. Glatte veier i Sirdal - tre biler involvert i ulykke

 3. Åtte smittet på skip i Stavanger

 4. Under landslagets frokost tok treneren Thorstvedt til side. Han fryktet det verste. Så kom meldingen som sjokkerte 22-åringen.

 5. Smitte ved videregående skole

 6. Begge sjåførene fortsatt på sykehus