Sim-kortet til den savnede nederlenderen kan spores til Vikeså

Kvelden 30. august ble en telefon med sim-kortet til Arjen Kamphuis slått på mens det befant seg på Vikeså. Nå går spekulasjonene høyt i bygda om hva dette kan være for noe.

Vikeså sentrum. En basestasjon i nærheten fanget opp signaler som kommer fra en telefon, eller simkort, knyttet til den savnede nederlenderen. Foto: Pål Christensen (og skjermdump fra twitter/@ncilla)

 • Arnt Olav Klippenberg
  Arnt Olav Klippenberg
  Journalist
Publisert: Publisert:

Vikeså sentrum. En basestasjon i nærheten fanget opp signaler som kommer fra en telefon, eller simkort, knyttet til den savnede nederlenderen.

iconDenne artikkelen er over to år gammel

Ingen vet noe, ingen har sett noe, men mange har en mening om saken. Slik kan en tur innom Vikeså onsdag ettermiddag beskrives. Saken dreier seg om Arjen Kamphuis (47), nederlenderen som ble meldt savnet etter at venner i hjemlandet ikke fikk kontakt med ham. Han var på en to ukers ferie i Norge.

LES OGSÅ:

Les også

Kripos bistår i etterforskningen etter savnet WikiLeaks-medarbeider

Les også

Savnet WikiLeaks-medarbeider: Politiet har fått mange tips fra Stavanger og Vikeså

Vikeså

Det finnes egentlig bare to kjente fakta i saken. Arjen Kamphuis sjekket ut fra Hotell Scandic i Bodø 20. august. 10 dager seinere, 30. august, ble en telefon som knyttes til nederlenderen, slått på i et område som politiet mener må være Vikeså. Da skal det ha blitt byttet sim-kort fra nederlandsk til tysk, men begge skal ha tilknytning til den savnede personen.

Det som trigger politi og media i saken, kan kokes ned til noen stikkord: WikiLeaks, Julian Assange, sikkerhetsekspert og hacker. Alt dette er ord som knyttes til nederlenderen. Derfor vekker forsvinningen oppsikt både i Norge og i utlandet. Underforstått, kan det ha skjedd noe kriminelt i saken, og kan det i så fall knyttes til det spesielle miljøet han vanker i og den spesielle kunnskapen han sitter på?

Bente Slettebø og Margun Hegelstad forteller at kameraene på essoen ofte er interessante for politiet. Foto: Pål Christensen

Nokas

Hva betyr det at et simkort ble åpnet i en telefon på Vikeså? Trolig er vi da i områrdet rundt essoen og E 39. Margun Hegelstad og Bente Slettebø forteller at det er rutine å få politiet på besøk i kriminalsaker der Vikeså er innblandet. De dukket for eksempel opp etter Nokas-ranet. Bensinstasjonen har åtte kameraer som sveiper over det mest og som trolig også får med seg trafikken på europaveien.

– Men vi har verken sett eller hørt noe som helst i saken, sier Magrun Hegelstad.

Politiet har sjekket opptak fra Vikeså, men har så langt ikke sett nederlenderen på filmene.

Teori

Tom Fjermedal sitter på sentralbordet i Bjerkreim kommune. Han får med seg det meste som skjer i bygda. Lokalkjendisen er quissvert og en som kjenner «alle» på Vikeså.

– Folk snakker om saken, men ingen vet noe. Jeg fikk med meg «Åsted Norge» på TV 2 mandag der de tok opp saken. Det er jo en interessant teori at han kanskje holder seg unna som et eksperiment for å se hva som skjer, sier Fjermedal.

Det han sikter til er at politiet forteller at de jobber ut fra tre teorier. Han kan ha vært utsatt for en ulykke, det kan ha skjedd noe kriminelt eller han kan holde seg skjult fordi han vil det.

Tom Fjermedal synes det er spesielt at Vikeså er blandet inn i forsvinningssaken. Foto: Pål Christensen

Tips

I forbindelse med TV 2-programmet ble det bedt om tips. I en pressemelding tirsdag skriver politiinspektør Bjarte Walla at de fleste tipsene er fra Stavanger og Vikeså-området. De skal gå ut på at folk har sett en mann som likner beskrivelsen av Kamphuit.

Siste nytt i saken er at det onsdag ble kjent at en fisker mandag kveld fant eiendeler i havet mellom Fauske og Rognan som politiet er sikre på kan knyttes til nederlenderen. I følge TV 2 var det identitetspapirene til Arjan Kamphuit som ble funnet.

Publisert:
 1. Bjerkreim kommune
 2. Leteaksjoner
 3. Julian Assange
 4. TV 2
 5. Stavanger

Mest lest akkurat nå

 1. Trafikkulykke ved Sola sjø - én person kjørt til legevakt

 2. Med samme regler som Ikea kunne 700 vært på konsert her. Det gjør sjefen forbannet

 3. Dette mener ordføreren og kommuneoverlegen om rånetreffet på Sola

 4. Koronababyer er ikke helt som andre babyer

 5. Noen tabber, men også friske tendenser fra Viking under årets første treningskamp

 6. Økning i innlagte koronapasienter. Flere under 60 år på respirator