Statssekretær: Forsvarer tidlig hjemreise for fødende

Hjemreise få timer etter fødsel er greit så lenge det er gjort i samråd med kvinnen, mener statssekretær Anne Grethe Erlandsen (H).

Statssekretær Anne Grethe Erlandsen (H) mener debatten om hjemreise etter fødsel bidrar til å skremme kvinner unødig. Her er hun sammen med helse- og omsorgsminister Bent Høie (H).
 • Ina Gundersen
  Ina Gundersen
  Journalist
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over tre år gammel

De siste dagenes debatt om hjemreise etter fødsel er egnet til å skremme gravide kvinner unødig, mener statssekretær Anne Grethe Erlandsen (H).

Les også

– Barselkvinnene ser ut til å bli et lett bytte

– Er det greit å sende kvinnen hjem seks-åtte timer etter fødsel?

– Det er greit så lenge det er gjort i samråd med kvinnen, og sett ut fra kvinnens situasjon og selvfølgelig det nyfødte barnets behov. Tidspunktet skal være besluttet sammen med kvinnen. Mange, men ikke alle, ønsker å bli sendt tidlig hjem. Da må vi ta hensyn til det, sier hun.

Les også

Kvinner skal raskere hjem etter fødsel i Stavanger, snart slutt på barselhotell

– Det er viktig å gjenta at det er få steder i verden der det er så trygt å føde som i Norge. Når man i denne debatten bruker begrep som økt spebarnsdødelighet og truer med det, er det egnet til å skremme gravide kvinner helt unødig. Folk skal være trygge på at de får hjelp og ikke usikre når de akkurat har fått barn, påpeker hun.

Ifølge Erlandsen vil de som har behov for sykehustjenester også etter at de er utskrevet, få tilbud om det.

Tilført penger

– Sykehusene har ansvar i den tidlige barselperioden. Sykehusene skal heller ikke bygge ned noe før de er helt sikre på at det er tilbud i kommunene. Det jobber kommunene med, sier hun.

Til dette har regjeringen tilført én milliard kroner både i 2017 og 2018. I tillegg er 20 millioner kroner øremerket jordmortjenesten, det vil si helsestasjoner og skolehelsetjenesten som barselomsorgen er en del av.

– Det er viktig at det er avtaler mellom kommuner og sykehus. Sykehusene må vite at det er noen som kan ivareta den som har født og det nyfødte barnet hjemme. Kommunene må vite hva sykehusene kan hjelpe dem med hvis de har behov for det. Oppstår det komplikasjoner, vil det være naturlig å kontakte sykehuset, sier hun.

Til grunn for dette ligger Helsedirektoratets faglige retningslinjer om barselomsorgen.

– Jeg ser at man er bekymret for at det ikke er nok plasser ved fødeavdelingen ved det nye sykehuset i Stavanger og lurer på om fødeavdelingen blir salderingspost. Jeg kjenner meg ikke igjen i en slik tankegang i det hele tatt. Jeg er trygg på at planleggingen av det nye sykehuset ivaretar noe så viktig som tilbudet til fødende kvinner og de nyfødte babyene. Vi kan ikke gamble med framtiden vår, sier Erlandsen.

Kan bli hvis de vil

– Blir fødende værende på sykehuset for lenge i dag?

– Det tør jeg ikke uttale meg om, men jeg ser at det er en trend at flere ønsker å reise tidlig hjem.

– Kan kvinnen bli på sykehuset hvis hun ønsker det?

– Det forutsetter jeg. Det er ikke vanskelig å tenke seg hvis man er urolig og engstelig og ikke føler trygghet for å reise hjem. Det er viktig at sykehus og kommune snakker sammen slik at kvinnen vet hvilken hjelp hun får.

– I Rogaland er det mangel på jordmødre og ønske om jordmorutdanning ved Universitetet i Stavanger. Er det noe regjeringen kommer til å gå inn for?

– Det kan ikke Helsedepartementet ta stilling til. I den nye, nasjonale helse- og sykehusplanen vil personellplanen for framtiden være en av de viktigste faktorene, også jordmorbehovet. Det må vi samarbeide med Kunnskapsdepartementet om.

Publisert:
 1. Sykehus
 2. Baby
 3. Fødsel

Mest lest akkurat nå

 1. – Hvis man kan holde seg innendørs frem til søndag formiddag er det best

 2. Ståle Kyllingstad tar nytt grep, nå i fabrikken på Jæren som blant annet laget utemøbler for New York

 3. Tørrkoking førte til utrykning på Våland

 4. Slik «ranet» Kina et av verdens fattigste land

 5. Aftenblad-journalisten har testet positivt på korona. Hva skal nærkontaktene gjøre?

 6. Fukt- og råteskader på boliger bygget i 2012. Nå går huseierne til sak mot Jadarhus