Skulle få andre i jobb, nå blir de selv oppsagt

Statsminister Erna Solberg er en av mange som har kommet for å se hvordan Jæren la forholdene til rette for gründere og andre som vil starte egne bedrifter. Nå legges stiftelsen ned, og to ansatte blir oppsagt.

Publisert: Publisert:

Gründer Berta Lende Røed gir her statsministeren et av produktene som har fått støtte gjennom gründerarenaen, en Fuelbox - med spørsmål om kjærligheten. Her sammen med Time-politiker Margret Hagerup, gründerne Willy Rolland, Daniela Lima og Time-ordfører Reinert Kverneland. Foto: Geir Sveen

 • Geir Sveen
  Journalist
iconDenne artikkelen er over ett år gammel

– Det er nødt for å bli slik, forklarer Petter Lorentz Stabel, styreleder i Jæren produktutvikling.

Bak stiftelsen står kommunene Sandnes, Gjesdal, Klepp, Time og Hå. Hver kommune har en representant i styret som sist uke vedtok at det ikke lenger er grunnlag for forsvarlig drift.

Over 100 bedrifter etablert på tre år

Det betyr at selskapet som gjennom mange har blitt kjent for å ha gitt starthjelp til en rekke kreative bedrifter i regionen nå avvikles.

Les også

Ein-to-fem: Slik er det å være gründer på Jæren

Les også

Gründerånden lever på Mellombels

Det betyr også Gründerarena Jæren stenger dørene etter tre år som et prosjekt i Jæren produktutvikling. Bare dette prosjektet har hatt over 2000 personer på kurs og veiledning, noe som igjen har ført til at over 100 bedrifter er etablert.

– Behovet er større nå

- Ja, det er rett at arbeidsledigheten har gått ned. Men vi driver med gründere, folk som ønsker å få til noe. Og det er det like mange av nå, helst flere enn før, forklarer Petter Lorentz Stabel.

Men en runde til kommunene viste at politikerne nå ikke er like villig til å bruke penger som før da arbeidsledigheten var større.

– Mange har nytte av det vi gjør, men kommunene leter etter steder der de kan kutte utgifter. Dette er ingen lovpålagt oppgave, og dermed går det ut over oss, sier Stabel som representerer Time i styret.

Måtte si stopp

Allerede 14. desember varslet Jæren produktutviklingen kommunene om at kassen var tom. Det var bare penger til drift for de første fire månedene i år, og da ville både egenkapitalen og tilskuddene
være oppbrukt.

Selskapet trengte og søkte om til sammen 1,9 millioner kroner fra de fem kommunene. Men hver kommune la bare inn 100.000 kroner ekstra - for å sikre driften til 1. august da en ny gjennomgang skulle tas.

Avvikler seg selv

Selskapet mener likevel at budsjettet må reduseres til et nivå som ikke er tilfredsstillende hverken for styret eller daglig leder.

Derfor vedtok selskapet selv at det avvikles 1. juni i år, og det ble varslet oppsigelse for de to ansatte.

Dagens leder, Ingrid Roth, har vært ansatt siden 2013. Hun var tidligere næringssjef i Time kommune.

– Jeg er enig med styret. Det blir for stort sprik mellom det kommunene ønsker levert og det vi mener Jæren produktutvikling skal være. Når kommune ikke har økonomi til å være med, er det bedre å avvikle enn å drive noe halvveis, sier Roth.

Hva nå?

– Men det betyr at du selv er oppsagt, har du noen ny jobb å gå til?

– Jeg skal starte mitt eget firma. Jeg har spennende ting på gang, men jeg vil ikke lansere det før jeg er ferdig her, sier Roth.

Hun var blant annet vert da statsministeren satt ringside i 2017 og hørte tre ulike gründere fortelle om sine ideer. En av dem var Berta Lende Røed, som gjennom enkle spørsmål om livet skapte suksessbedriften FuelBox, en kortboks som da ble solgt i ti land.

Nå lever dette og mange andre produkt videre, mens gründerarenaen selv kaster kortene.

Les også

Nå kan Erna trekke et kort for kjærligheten

Les også

Flymekaniker kommer hjem til deg for å skifte dekk på bilen

Publisert:

Mest lest akkurat nå

 1. Åpner gigant­butikk på Forus – alle konkur­rentene er borte

 2. Kommunen har gjeld til langt opp over ørene: – Uten den lave renta hadde dette vært en økonomisk katastrofe

 3. Ytter­ligere én buss­passa­sjer har fått på­vist koro­nasmitte

 4. Solskjær med Mourinho-spøk etter heldig seier

 5. Stavanger-politiker søker om fritak fra sine politiske verv: – Livet sier «stopp litt nå» til meg

 6. Lærere med hoved­fag klarer ikke løse nye eksamens­oppgaver for mate­matikk i videre­gående: – Vi føler oss maktes­løse

 1. Jæren
 2. Time
 3. Time kommune
 4. Stiftelser
 5. Økonomi