Stort LO-forbund krangler om olje

EL og IT Forbundet, med sine 38.000 medlemmer, er et av LO-forbundene som har gått i bresjen for å verne Lofoten, Vesterålen og Senja for olje- og gassaktivitet. Tillitsvalgte i Rogaland sier nei.

Forbundsleder i EL og IT Forbundet, Jan Olav Andersen.
 • Kjell-Ivar Gilje Grøndal
  Journalist
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over to år gammel

Det var Klassekampen som først omtalte uroen internt i EL og IT Forbundet. Forbundet har hatt sitt landsmøte i helgen og dette ble avsluttet i dag, mandag.

LO-kongressen landet i 2017 på et kompromiss om å verne deler av Lofoten, Vesterålen og Senja for olje- og gassaktivitet. Samtidig ble det åpnet for konsekvensutredninger av andre områder. Dette endrer imidlertid lite for forbundsstyret i EL og IT Forbundet.

– Vi har i mange år gått inn for vern av hele Lofoten, Vesterålen og Senja. Vårt standpunkt som forbund har vi hatt lenge. Vi går fortsatt inn for vern av Vesterålen, Lofoten og Senja, sier forbundsleder Jan Olav Andersen til Klassekampen.

Arvid Erga, i midten.

Leder for EL og IT Forbundets avdeling i Rogaland, Arvid Erga, er uenig.

– En tredjedel av medlemmene våre i Rogaland har levebrød direkte eller indirekte knyttet til oljeindustrien, og vi står bak medlemmene våre, sier han.

Vil ikke verne

Erga vil ha formuleringene om å verne sårbare områder ut av handlingsprogrammet. Avdelingen i Rogaland har 3500 medlemmer.

– Vi mener at vi bør stå på det kompromisset som ble gjort på LO-kongressen i 2017, sier Erga.

Ifølge Klassekampen har Erga selv bakgrunn fra leverandørindustrien. I dag er han hundre prosent kjøpt fri for å være tillitsvalgt og har permisjon fra jobben i selskapet Bartec Technor.

– Hvis vi skrur av kranene i dag, så er det ikke slik at verden ikke trenger olje i morgen. Hvis du stikker hodet ut av Oslo-gryta, så ser verden annerledes ut, sier Erga.

I tillegg til et punkt om å jobbe mot konsekvensutredninger av Lofoten, Vesterålen og Senja, samt iskanten, foreslår forbundsstyret en formulering om at forbundet frykter «Norge havner i en konkurransemessig bakevje om ikke store deler av oljeinvesteringene vris over på ny industri.»

Utsatt behandling

Forbundet avsluttet sitt landsmøte mandag og skulle opprinnelig stemme over nytt handlingsprogram. Da landsmøtet var kommet til dette punktet på agendaen var det kun 45 minutter igjen før mange skulle dra til flyplassen.

– Når vi så hvordan det ble med tiden, var det bedre å utsette behandlingen fremfor å rushe det, sier Arvid Erga til Aftenbladet.

Sakspapirene om dette punktet var på totalt 114 sider. Det var ikke praktisk mulig å komme igjennom behandlingen på en god måte og Landsstyret vedtok derfor å gi styret fullmakt til å gjennomgå og bestemme handlingsplanen basert på de mange innspillene ved neste styremøte i begynnelsen av juni.

God tone

Tillitsvalgt Erga synes at det var en god tone i debatten den tiden saken faktisk ble diskutert og har god tro på at landsstyret vil komme frem til en handlingsplan som de fleste kan bli fornøyd med.

– Men vi vet ikke før i juni hva det ender på, sier han.

Publisert:
 1. Oljepolitikk
 2. Oljepenger
 3. Leverandørindustri
 4. Olje og gass
 5. Miljøpolitikk

Mest lest akkurat nå

 1. For 30 år siden skremte denne gjengen vannet av foreldre og rektorer i Sandnes

 2. Slik så det ut ved Vålandstårnet i kveld

 3. Kommuuuuuuuuuuuuunen!

 4. Avhørte vitner kan ha husket feil

 5. Stor test av 15 brød: To får toppkarakter

 6. To Viking-talenter tatt ut på landslaget