Zürich kommune kjøper vindpark i Gjesdal og Bjerkreim

Innbyggerne i Zürich har gjennom folkeavstemninger vedtatt å fase ut atomkraft. Derfor har kommunens energiselskap nå bestemt seg for å kjøpe Måkaknuten vindpark.

Egersund Vindpark består av 33 vindmøller i Åseheia og Kolldalsheia øst for Egersund. Snart får også Bjerkreim og Gjesdal en vindmøllepark.
 • Rolf Frøyland
  Journalist
 • Elisabeth Bie
  Journalist
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over to år gammel

Måkaknuten vindpark er et av prosjektene i den såkalte Bjerkreimsklyngen. Estimert produksjon fra vindparken er omtrent 350 millioner kWh per år. Dette tilsvarer forbruket til omtrent 17.000 husholdninger, melder Norsk Vind Energi i en pressemelding. Det er Norsk Vind Energi som skal bygge og drifte vindkraftverket.

Zürich kommunes energiselskap ewz har et strategisk mål om 100 prosent fornybar energiproduksjon i sin portefølje.

- At ewz kjøper vindkraftverket betyr at prosjektet etter en lang utviklingsprosess endelig kan realiseres. Byggingen starter umiddelbart, sier Per Ove Skorpen, daglig leder i Norsk Vind Energi AS, i pressemeldingen.

I 2019 vil det bygges veier, oppstillingsplasser og fundamenter, og de 22 vindturbinene vil være klare til full drift i slutten av tredje kvartal av 2020.

Til Aftenbladet sier Skorpen at Norsk Vind Energi AS hele tiden har vært avhengig av å få inn kapital for å kunne bygge ut Måkaknuten.

– Vi har jobbet med den siden av saken det siste året. Etter hvert ble ewz den mest aktuelle.

– Hvor mye ble vindkraftverket solgt for?

– Vi er blitt enige om å holde summen for oss selv, sier Skorpen.

Opprinnelig skulle vindmøllene i Måkaknuten vindpark være 125 meter høye. Norsk Vind Energi søkte om å få øke høyden til 190 meter, noe som Norges Vassdrags- og Energidirektorat (NVE) godkjente. Men dette vedtaket ble klaget på, og havnet hos Olje- og energidepartementet. Det førte til at anleggstarten ble utsatt.

Nå har Olje- og energidepartementet ifølge Skorpet avslått klagen.

– Var den nye høyden på vindmøllene en forutsetning for avtalen med ewz?

– Prosjektet som har ligget på forhandlingsbordet, er med en vindmøllehøyde på 190 meter, ja, sier Skorpen.

Polariserende tema

Ordfører Frode Fjeldsbø i Gjesdal visste ikke om oppkjøpet da Aftenbladet snakket med ham tirsdag ettermiddag.

– Konsesjonen er gitt til Norsk Vind Energi, og det er deres oppgave å forvalte den. Jeg registrerer at vindkraft er interessant for store kommersielle aktører. Dersom Zürich kommune kjøper Måkaknuten, er det nytt, spennende og interessant for oss, sier Gjesdal-ordfører Frode Fjeldsbø (Ap).

– Hva tenker du om at innbyggerne i en by i Sveits skal bruke strøm som produseres i Gjesdal?

– Jeg har stor respekt for at vindmøller er et polariserende tema. Mange er positive, men det er også mange som er i mot vindparkutbygginger. Jeg registrerer at store internasjonale selskaper synes det er bra, men jeg er også opptatt av den andre siden av saken, av de i nærmiljøet som mener utbygging av vindkraft ikke er så bra, sier Fjeldsbø.

Skaper arbeidsplasser

Utbyggingen vil ifølge Norsk Vind Energi sysselsette flere hundre årsverk, og betyr i tillegg løpende leveranser av varer og tjenester fra næringslivet i regionen. I driftsfasen er det et forventet behov for omtrent fem årsverk med lokal tilhørighet. Vindkraftverket vil også gi begge vertskommunene skatteinntekter i hele driftsperioden.

– Ewz har vært aktive i Rogaland, en region med en ekstraordinær vindressurs, siden 2010 og ser frem til å bygge videre på de positive erfaringene og videreutvikle gode relasjoner til lokale og regionale samarbeidsparter i årene som kommer, uttaler Hans Gunnervall, Head of Transactions i det sveitsiske selskapet.

Les også

 1. I iveren etter å elektrifisere alt, kan ikke denne teppebombingen av vindmøller på land være det eneste svaret

 2. Friluftsorganisasjon vil politianmelde NVE

 3. Vindgründeren som solgte «Google-parken» hadde inntekt på 24,5 millioner i fjor

Publisert:
 1. Fornybar energi
 2. Gjesdal
 3. Bjerkreim

Mest lest akkurat nå

 1. Kvinne i 90-årene kom seg ut uskadd

 2. Politiet: Brannen ved barnehage i Stavanger var påsatt

 3. Du vett, mååååden han seie det på

 4. MDG kan skyte ei kvit pil etter både sluttdato og leitestans

 5. Kvelden tilhørte Froddien

 6. 17 nye smittetilfeller på Nord-Jæren