Døra på gløtt for boliger på Rosenberg

Et flertall på 7 mot 4 i kommunalstyret for byutvikling vedtok torsdag å utrede nærmere å bygge boliger på et 90 mål stort område på Buøy.

Publisert: Publisert:

Buøy Invest jobber med nye planer for industriområdet på Buøy. Ny dypvannskai og store utfyllinger i havnebassenget, mens det grønne området til venstre i bildet frigjøres for boligbygging Foto: KAP Arkitekter

 • Stein Halvor Jupskås
  Journalist
iconDenne artikkelen er over to år gammel

Forslaget om å bygge boliger på den delen av Rosenbergs område som ligger nærmest Engøy, er ikke av ny dato. Hver gang har de blitt avvist kontant på politisk hold, fordi Stavanger har behov for alle de sjørettede industriområder som finnes.

Les også

Bygger 1500 kontorplasser på Buøy

Les også

Vil bygge 400 boliger ved Rosenberg

Les også

Motstand mot boliger på Rosenberg-tomten

Samtidig har det aktuelle området på Buøy stort sett ligget brakk de senere år. I kommunalstyret for byutvikling torsdag mente leder Kari Raustein (H) at det nå er viktig å få på bordet en ny og bedre utredning.

– Det har vært diskusjon om arealene rundt Rosenberg i mange år. Boliger har ikke vært ønskelig fra politisk hold. Nå har vi et nytt innspill som ivaretar næringsarealene, samtidig som vi kan få til bolig på den sørlige biten av området. Vi må ikke glemme at Rosenberg er en hjørnesteinsbedrift i byen vår. Derfor er det viktig at Rosenberg er med, sa Raustein.

På vegne av H, Frp, V og KrF foreslo hun å få saken grundigere utredet, med sikte på å få en omregulering inn i kommuneplanen ved kommende rullering.

Kari Nessa Nordtun (Ap) hadde blant annet vært i kontakt med klubben på Rosenberg Verft. Negative signaler derfra hadde styrket overbevisningen hennes om at næringsområde bør forbli næringsområde på Buøy.

– Vi har vurdert dette lenge og nøye, og støtter rådmannens vurdering. Det viktigste her er å sikre gode næringsområder langs kaiene, ikke minst når arealene som her ligger nær sentrum. Samtidig bygges det allerede enormt mange boliger på Hundvåg. Det er ikke behov for veldig mange flere boliger der ute nå, sa Nordtun.

– Kan ikke Ap være med på å la markedet bestemme om det er behov for disse boligene, ville Mats Danielsen (Frp) vite.

– Som politikere må vi styre arealbruken i kommunen. Vi trenger mer næring og arbeidsplasser. Bolig er ikke øverst på agendaen nå, svarte Nessa Nordtun.

Per-Endre Bjørnevik (KrF) sa at han til nå har vært tilbakeholden med å tenke bolig på Buøy.

– Med utfylling, ny dypvannskai og tilstrekkelig skjerming av disse boligene, er situasjonen en annen. Behovet for sjørettet næringsareal er dekket. I tillegg kan vi få sentrumsnære boliger, tilknyttet sentrum med båt. det vil være positivt, sa Bjørnevik.

Kjartan Alexander Lunde (V) var ikke fullt så positiv, selv om også V stemte med flertallet.

– Vi har ikke konkludert. men det er viktig å vurdere dette nærmere, sa Lunde

Publisert:

Mest lest akkurat nå

 1. Vil kaste Bandidos ut fra hus i Hillevåg

 2. 18-åring mistet lappen etter å ha kjørt i 131 km/t på Motorveien

 3. De lo av den trange T-skjorten og den enorme pyjamasbuksen

 4. Kjørelærer: – Mange må vente for lenge på å få kjørt opp. Nye bestillingsregler bidrar til kaos

 5. Med to ord fikk han en samlet norsk samfunns­elite til å innse korona-alvoret

 6. Mangemillionær fra Stavanger impulskjøpte sørlandshytte til 19 millioner: - Jeg likte det jeg så

 1. Byutvikling
 2. Rosenberg
 3. Bolig
 4. Kari Raustein
 5. Kari Nessa Nordtun