Historien om Siw: – Vi skulle låst oss inn til Siw i påsken

Siw døde i sin rehabiliteringsleilighet i påsken 2015 uten at det ble ført tilsyn med henne. Nå fastslår en tidligere leder i Stavanger kommune: De skulle ha låst seg inn til Siw hver dag hele påsken.

Stua i rehabiliteringsleiligheten til Siw, slik den så ut dagen hun ble funnet død, første arbeidsdag etter påsken 2015.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over tre år gammel

– Jeg blir forbannet. Det virker som noen ikke har gjort som de har fått beskjed om, sier Gunnar Steen, som var leder for miljøarbeiderne i kommunens rehabiliteringsseksjon i 2015, da Siw døde.

Som Aftenbladet har beskrevet i reportasjen «Gi meg litt lykke før jeg dør»: Det siste året forverret situasjonen seg for Siw. Hun måtte reddes ut av brann i leiligheten, ble skambanket av en person i miljøet, tok en overdose, var underernært og totalt ute av stand til å ta vare på seg selv.

Les også

HER KAN DU LESE REPORTASJEN OM SIW: Gi meg litt lykke før jeg dør

Da brannvesenet slo alarm om Siws situasjon rett før påsken 2015, besluttet Steen at miljøarbeiderne skulle låse seg inn hos Siw hver dag.

Mandag før påske skrev Steen følgende i en epost til en saksbehandler og helse- og sosialsjefen ved Siws helse- og sosialkontor:

«Fredag 27. mars hadde brannvesenet og politiet en befaring i leiligheten hennes i Haugåsveien 28. Konklusjonen var nedslående og alvorlig; ikke tilrådelig at hun bor der. Dette er langt fra nytt. Jeg har bedt miljøarbeiderne ha tilsyn med leiligheten hver dag. Ha med nøkkel og låse seg inn på grunn av bekymring. Jeg ber om møte med henne så fort det lar seg gjøre.»

Tidligere avdelingsleder Gunnar Steen

Uenighet

Aftenbladets undersøkelse viser at miljøarbeiderne bare låste seg inn én gang etter at beslutningen ble fattet mandag før påske. ROP Natt, et kommunalt oppsøkende team, observerte deretter om det var lys i eller lyd fra Siws leilighet onsdag, skjærtorsdag og langfredag.

Resten av påsken fikk hun ikke tilsyn, inntil miljøarbeiderne og Steen fant henne død i leiligheten første arbeidsdag etter påske.

Kommunaldirektør Eli Karin Fosse hevdet overfor Aftenbladet i helgen at det nok ikke var meningen at de kommuneansatte skulle låse seg inn hos Siw i påskehøytida, siden dette var utenfor deres arbeidstid.

– Men jeg har respekt for at dere forstår eposten på en annen måte, sa hun til Aftenbladet.

Steen, som altså var den som besluttet daglig innlåsing rett før påske, slår nå fast det motsatte:

Innlåsing skulle skje hver dag.

Også gjennom påskehøytida.

– Og i forhold til Siw var det helt avgjørende å låse seg inn, sier Steen.

Les også

LES REPORTASJEN: Når alt rakner

Siw (1969 – 2015)

Mener feil har skjedd

Han er skuffet over det manglende tilsynet. Og forundret over at ROP Natt ikke sørget for å få kontakt med Siw, men bare sto utenfor leiligheten og registrerte lyd og lys. Han husker ikke om ROP Natt fikk eksplisitt beskjed om å låse seg inn.

– Men de gikk på tilsyn hos Siw fordi de hadde fått beskjed om det. Og de hadde fått beskjed fordi Siw var i den krisa hun var i. Og det er helt håpløst å gjøre en slik jobb, uten å gå inn og sjekke. Tilsyn av en bolig, uten å låse seg inn, er helt feil. Du må gjøre jobben din. Du må gjøre alt for å få øyekontakt, sier Steen.

Han er opprørt over Aftenbladets opplysninger om at ingen låste seg inn etter tirsdag før påske. Hele denne tida kan Siw ifølge obduksjonen ha ligget død i leiligheten. Samtidig spør han seg om han gjorde nok som leder, for å forsikre seg om at beslutningen om tilsyn og innlåsing ble fulgt opp.

Les også

AFTENBLAD-REPORTASJE: Dødsflaks og sju andre grunner til at Hilde og Christer lever i dag

Kunne Siw vært reddet?

Han mener det er umulig å vite om Siws liv kunne vært berget med tilstrekkelig tilsyn gjennom påsken.

– Vi kunne kanskje ha reddet henne. Men da måtte vi ha vært der til akkurat rett tid, sier han.

Men han tror de i det minste kunne ha funnet henne tidligere, slik at hun ikke hadde blitt liggende død i flere dager.

– Når det ikke har vært tilsyn og daglig innlåsing gjennom hele påsken, så mener du altså at det har skjedd en feil?

– Ja, sier tidligere avdelingsleder i Stavanger kommunes rehabiliteringsseksjon, Gunnar Steen.

Publisert: