Fortsatt totalforbud mot åpen ild i Sør-Rogaland

Grilling og bålbrenning i skog og mark har vært forbudt siden skjærtorsdag i hele Sør-Rogland, unntatt Ryfylke. Årsaken er tørt gress og mange lyngbranner.

Fra storbrannen på Vårlivarden i Sandnes påsken 2013. En sigarettglo var nok. Nå er brannfaren igjen stor.
 • Ellen Kongsnes
 • Ina Gundersen
  Journalist
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over tre år gammel

Rogaland brann og redning har fått flere henvendelser fra folk om at det er mange som griller eller tenner bål i skog og mark. Brannvesenet minner i en pressemelding om at det er veldig tørt i terrenget og at det ikke må gjøres opp ild eller grilles i nærheten av skog og mark.

De siste dagene har det vært flere gress- og lyngbranner.

Totalforbudet gjelder til det kommer nedbør av betydning.

Det er fortsatt lov å tenne bål helt i sjøkanten og i fjellet der det er snø. Men ellers gjelder totalforbudet mot åpen ild i hele sørfylket, unntatt indre Ryfylke.

Normalt er det forbud mot åpen ild i utmark mellom 15. april og 15. september.

Les mer om forskriften her

På grunn av den lange kuldeperioden denne vinteren og seinvåren, er det tørrere enn vanlig i markene og skogene i Rogaland. Derfor ble det innført totalforbud skjærtorsdag, 29. mars.

LES OGSÅ:

Les også

Aftenbladets nyhetsstudio

Les også

Skogbrannhelikopter i beredskap i påsken

Rogaland Brann og Redning skriver i sin pressemelding:

Onsdag før skjærtorsdag var det flere utrykninger til branner i naturen i Eigersund, Hå og Gjesdal også der hvor planlagt brenning kom ut av kontroll.

Flere kommuner i Sør-Rogaland, det vil si Strand og Forsand, Eigersund, Bjerkreim, Hå og Rogaland brann og redning sine eierkommune er derfor svært bekymret for den økte faren for skog-, gress- og lyngbrann i deres distrikt.

Det innfører derfor totalforbud mot å gjøre opp ild i eller nærheten av skog og mark i lavlandet i ovennevnte kommuner. Forbudet gjelder ikke der det åpenbart ikke er fare for at ild kan spre seg, det vil si i høyden der det er snø og helt i sjøkanten.

Det må ikke gjøres opp ild eller grilles i eller i nærheten av skog og mark, skriver Rogaland brann og redning i pressemeldingen. (Illustrasjonsfoto)

Forbudet er gjort i medhold av

Brann og redningsvesen i Strand og Forsand , Eigersund, Bjerkreim, Hå og Rogaland brann og redning IKS er forberedt på innsatser i områder hvor det samles mye folk i dagene framover, men ber likevel folk om å respektere forbudet om å gjøre opp ild i de lavere delene av regionen vår.

FIKK DU MED DEG DISSE:

Publisert:
 1. Rogaland brann og redning
 2. Brann

Mest lest akkurat nå

 1. Sjekk hvem som dukket opp på treningen til lokalt lag

 2. «Regå» fikk ny eier etter budkrig

 3. – Det er jo Stavanger som er energihovedstaden

 4. Kraftig regnvær og kuling det neste døgnet

 5. Omdiskutert ordning gjør at Tage og kompisene kan sove 40 minutter ekstra hver morgen

 6. Siktedes kjæreste bodde i nabolaget til Birgittes foreldre