Fortvilte foreldre har engasjert polsk «Rambo»

Det polske foreldreparet som har mistet omsorgsretten for tvillingene sine til barnevernet i Stavanger, har engasjert Krzysztof «Rambo» Rutkowski.

Publisert: Publisert:

De polske foreldrene har stått fram med historien sin i den største polske TV-kanalen, og i flere polske aviser. Foto: Lars Idar Waage

  • Tor Dagfinn Dommersnes
    Journalist
iconDenne artikkelen er over åtte år gammel

— Vi er dypt fortvilet, og livene våre er ødelagt av Barnevernet i Stavanger. Vi kan ikke tie om denne forferdelige urettferdigheten vi opplever. Derfor har vi fortalt historien vår både til riksdekkene TV og aviser hjemme i Polen. Vi har også bedt om hjelp fra Krzysztof «Rambo» Rutkowski.

Kjent som «Rambo»

Detektiv Rutkowski er rikskjendis i Polen. Han påtar seg alle mulige oppdrag, fra å hente mistenkte drapsmenn i utlandet og overlate dem til politiet, eller hente hjem barn som er plassert i beredskapshjem. På nettsiden sin poserer han med alle slags skytevåpen. Byrået hans er svært kjent i Polen.

Det er også et eget TV-program om oppdragene hans. Derfor har han ofte et filmteam med seg på oppdrag.

Norsk kidnapping

I juli i fjor kidnappet hans menn en ni år gammel jente i Larvik og fraktet henne til de biologiske foreldrene i Polen. Saken fikk mye omtale i media.

Den polske ambassaden i Oslo ble beskyldt for å være innblandet i kidnappingen, men dette ble benektet.

I desember var det et møte mellom familien som brukte "Rambo" til kidnappingen i fjor sommer, og det polske ekteparet fra Stavanger.

- Er dere også villige til å kidnappe guttene tilbake?

— Nei, absolutt ikke. Vi respekterer norsk lov. Rutkowski skal bare hjelpe oss med å skape mest mulig blest om saken vår. Vi kan ikke leve med at guttene våre bor i to forskjellige beredskapshjem i Norge.

Barnevernet i Stavanger fikk 23. januar en kjennelse om utreiseforbud for de polske foreldrene sammen med guttene. Bakgrunnen for saken er frykt for at guttene skal bli kidnappet og tatt ut av landet. Foreldrene nektet å levere fra seg guttenes pass til barnevernet.

Inspirert av «India-saken»

Foreldrene har fulgt nøye med i saken om det indiske foreldreparet som mistet omsorgretten til sine barn. Saken er blitt storpolitikk i India. Foreldrene har til og med besøkt presidenten i landet, og utenriksministeren er personlig engasjert. Nå skal barnevernet i Stavanger vurdere om den indiske onkelen skal få overta omsorgsretten for barna, framfor beredskapshjemmet i Norge. Onkelen er ventet til Norge i disse dager. Da skal han intervjues av barnevernet. Dersom barnevernet mener at han er i stand til å gi barna god omsorg, må partene gå til tingretten og be om en ny kjennelse.

— Vi har jo også både gudfar og slektninger som kan hjelpe oss hjemme i Polen. Dette er en løsning vi mer enn gjerne går med på, sier moren. Dersom de indiske foreldrene får lov til dette, må jo vi også vurderes?

Barnevernsjef Gunnar Toresen i Stavanger vil ikke kommentere dette.

— Jeg ønsker ikke å delta i en sammenlikning av saker, sier han i en sms til Aftenbladet.

Lang kamp

Foreldrene til de to ni år gamle guttene har slåss mot barnevernet i over to år. Det var i oktober 2009 at politiet ble tilkalt til boligen deres, på grunn av husbråk. Moren og de to guttene hadde kommet til Norge fire uker tidligere, mens ektemannen hadde bodd i Stavanger i ett og et halvt år.

En mannlig gjest i huset hadde tilkalt politiet fordi ektemannen angivelig hadde slått kona. Da politi og barneverntjenesten kom, var begge foreldrene beruset. Kona var forslått og de to guttene satt forskremt i en dobbelseng. Foreldrene ble tatt med til fyllearresten, mens barna ble plassert i beredskapshjem.

Mye løgn

— Men det står mye løgn i rapporten, sier foreldrene til Aftenbladet.

— Vi innrømmer at vi hadde drukket, men ikke veldig mye. Guttene sov da politiet kom, men våknet da det ble bråk. Den polske gjesten som ringte til politiet hadde lagt an på kona i huset, og hadde blitt kastet ut. Og det var jo han som snakket med politiet og barnevernet, men han løy.

Det er mye foreldrene reagerer på i denne saken. Før jul hadde de blitt lovet å møte guttene den 21. desember. De hadde gaver og nattverdsbrød. Møtet ble avlyst dagen før.

— Da hadde barnevernet hørt at vi hadde fortalt historien vår til polske aviser, sier mora.

Manipulerer

I følge dommen i lagmannsretten skal foreldrene få møte guttene fire ganger i året, to timer hver gang. Og barnevernspersonale skal være tilstede. Foreldrene fikk møte guttene forrige uke.

— Vi tror at barnevernet manipulerer guttene. Vi får ikke lov til å snakke med dem om hva vi vil. Gjør vi det, truer de med å ta bort all besøksrett også, sier faren.

- Men guttene deres har hatt en positiv utvikling i det siste?

— Ja, selvsagt! Det er naturlig når de utvikler seg, går på skolen og møter jevngamle. Med det beviser ikke at de hadde det vondt hos oss.

Dersom Høyesterett avviser saken, vil foreldrene gå til menneskerettsdomstolen i Strasbourg.

Krzysztof «Rambo» Rutkowski er rikskjendis i Polen.

Publisert:

Mest lest akkurat nå

  1. Gutt (16) omkom i ulykke hjemme

  2. Butikkansatte fant tyv i kjelleren

  3. FNB-leder Myrhol tjener mer enn statsministeren

  4. – Jeg ble utnyttet av Eddi Eidsvåg

  5. Tomme midtseter er ikke blant forslagene

  6. Lagt merke til gult støv i vannkanten i pinsen?