Pensjonist innkalt til førstegangstjeneste i Luftforsvaret

Det er ikke lenger bare jentene som ikke slipper unna verneplikten. Pensjonist John Abrahamsen (64) ble mandag innkalt til førstegangstjeneste i Luftforsvaret.

Publisert: Publisert:

Pensjonist John Abrahamsen (64) ble mandag innkalt til førstegangstjeneste i Luftforsvaret. Foto: Privat

  • Ingvild Jacobsen
iconDenne artikkelen er over syv år gammel

— Først stusset jeg jo litt. Jeg tenkte først, hva er det de roter med nå? Så begynte jeg å tenke at dette kan bli artig, jeg stiller opp!, sier 64-åringen fra Stavanger.

Sikkerhetspolitisk drama

Abrahamsen morer seg over denne besnærende sms-en fra det norske forsvaret - selv om han i fullt alvor fullbyrdet verneplikten i 1969 i grensetjeneste i Kirkenes. Stemningen i det internasjonale samfunnet var anspent. Sommeren før hadde sovjetiske tanks i truende styrkedemonstrasjon rykket frem mot norskegrensen i Sør-Varanger i Finnmark som tegn på misbilligelse over NATO-øvelser på norsk jord på 60-tallet.

— De som var på vakt den natten holdt på å drite i buksa, forteller Abrahamsen.

Han unnslapp heldigvis denne dramatiske hendelsen i norsk forsvarspolitikk med noen måneder og stod selv kun overfor utfordringen med maktsyke norske offiserer.

— Jeg ville ikke vært foruten tiden i militærtjeneste, selv om det skjedde noen idiotiske ting. Den gang var det arrogante offiserer som straffet oss hvis vi ikke hilste med hånden opp til lua hver gang vi så dem. Jeg ble en gang satt til å hilse til flaggstangen i fem minutter til fullt skue mens de andre hadde marsjøvelse rundt meg.

På spørsmål om hva han kunne bidratt med til Luftforsvaret, er Abrahamsen noe nølende.

— Det er ikke rare greiene. Jeg er som poteten, brukende til alt - bare ikke til å fly, sier han.

Vil møte til dyst

Den pensjonerte Abrahamsen har tenkt som så at det kan hende man har sendt ut et brev til riktig person og så har sms-en kommet på avveie til feil mottaker.

Vernepliktsverkets informasjonstjeneste kan bekrefte at dette nok er tilfelle. For mellom 15.000 og 20.000 nordmenn som blir innkalt til førstegangstjeneste hvert år, blir det en håndfull slike situasjoner der feil telefonnummer er registrert.

— Nå tenker jeg å la saken ligge, møte opp til tjeneste i uke 39 og vise sms-en. Da sier de sikkert noe som: Hør, du burde jo forstå at her er noe som ikke stemmer. Da kan jeg svare at nei, jeg vet jo ikke jeg, det er så mye nytt for tiden. Kunne jo hende dere hadde behov for erfarne.

— Da blir han nok høflig geleidet hjem, sier vernepliktsverkets informasjonstjeneste.

SMS John Abrahamsen.jpg

Publisert:

Mest lest akkurat nå

  1. Han har skrevet mange fabelaktige bøker. Denne er så bra at det knapt kan gjøres bedre.

  2. – Du skrur på tv, og der ser du bussen din

  3. Tar grep for at skolen skal holdes åpen

  4. Er det forsvarlig å reise mellom ulike kommuner slik situasjonen er akkurat nå? Vi svarte på lesernes spørsmål

  5. To nye smittetilfeller i Stavanger

  6. Snart blir det tryggere å kjøre fra Ålgård til Oltedal

  1. Stavanger
  2. Luftforsvaret
  3. Verneplikt