Høst i havet

For surferne er det ikke sommer, sol og varme som gjelder. Nå er endelig høsten her, og byr på store bølger.

Isabelle Johansen (27) flyttet fra Østfold til Stavanger på grunn av de gode surfeforholdene. Foto: Marit Nore

  • Marit Nore
Publisert: Publisert:

Retningen på bølgesvell og vind avgjør hvilken strand som egner seg best for surfing de ulike dagene. Fredag hadde mange tatt turen til Selestranda. Foto: Marit Nore

Selestranda ligger i nord for Bore. Foto: Marit Nore

Denne fyren var i vannet i flere timer og surfet mange bølger. Han var i vannet da Aftenbladet kom og da Aftenbladet dro fra Sele. Foto: Marit Nore

Selestranda er en av Jærens mest populære surfesteder. Foto: Marit Nore

Det blåste friskt og Jan Tarek Østebø Nakhleh brukte kite (drage) som fremkomstmiddel i bølgene. Foto: Marit Nore

Med surfebrett og kite er Jan Tarek Østebø Nakhleh klar til å nyte fredag formiddag på Selestranda Foto: Marit Nore

Midt på dagen var det rundt ti surfere på Selestranda. Foto: Marit Nore

George Lewis liker bølgene best om vinteren. Da er det størst. Som mange andre surfere jobber han offshore. I friperiodene jakter han bølger i utlandet, dersom det ikke er brukbart i Stavanger. Foto: Marit Nore

Tore Rudlang (24) droppet oljemessa for å surfe. Foto: Marit Nore

Vannet blir stadig kaldere. Flere av surferne er barbeinte, men Tore Rudlang foretrekker 5 mm tykke neoprensko. Foto: Marit Nore

Høstsesongen har endelig kommet til Stavangersurferne

Denne fyren var i vannet i flere timer og surfet mange bølger. Han var i vannet da Aftenbladet kom og da Aftenbladet dro fra Sele.

Trangt om plassen med mange surfere. Ideelt sett skal bare en surfer være i hver bølge.

iconDenne artikkelen er over åtte år gammel

– Det er fantastisk, helt herlig! Isabelle Johansen (27) står i strandkanten på Selestranda med surfebrettet i hånden. Sola stråler og den kjørlige vinden tar tak i håret hennes, som fortsatt roper etter å bli vått. Vanligvis studerer Østfoldjenta reiseliv på Universitetet i Stavanger, men ikke i dag. Bølger på størrelse på mellom 1 og 2 meter ruller innover.

– Jeg og kjæresten min flyttet hit på grunn av de gode surfeforholdene. Vi hadde reist mye i Australia og New Zealand, og da vi kom hjem var det bare Jæren eller Lofoten som var aktuelle bosteder, forteller hun. Isabelle løper ut i vannet, legger seg på brettet og padler bort til de ti andre surferne som allerede ligger ute der bølgene bryter og dupper.

Bølgene bestemmer

Glem jobb, ONS og studier. For de fleste surferne på Jæren er det bølgemeldingene som bestemmer tider for studier og arbeid. I dag viste surfernes "YR", magicseaweed.com, en bølgehøyde på 2,3 meter. Det er ikke tilfeldig at de surfer på Sele. Retning på vind og bølgesvell avgjør hvilken av de mange Jærenstrendene som er best. Mange kjører innom flere "bølge-spoter" før valget faller på den beste.

– Jeg kjørte først helt ned til Kvassheim fyr, forteller George Lewis, som bor i Stavanger. Der var størrelsen på bølgene mindre enn han hadde håpet på. Likevel var det mange surfere og trangt om plassen. Derfor kjørte George videre til "Point Perfect" (sør for Refsnes) og kikket, før han til slutt endte opp på Sele.

Best på vinteren

Tore Rudlang (24) og Ole Wagle Hostvedt (25) studerer Master i Industriell Økonomi og skulle egentlig vært på ONS-messen i dag. Men med en så bra bølgemelding ble stranda viktigere.

– Det har vært en dårlig sommer. De siste dagene har det endelig vært litt størrelse på bølgene, sier Tore. Til vinteren blir det enda bedre. Bølgene er vanligvis størst i Stavanger i desember og januar. Da er det ofte snø på bakken og temperaturen i vannet er skremmende nært null.

Lengter etter vått hår

Ifølge Jaymin Rowlands, leder i Jæren Boardriders, er det mange som har lengtet lenge etter surfesesongen.

– Sommeren er ikke spesielt god til surfing. I starten av september kommer nesten alltid høstværet med gode bølger som bonus. Det slår aldri feil, sier Australieren. Lørdag morgen arrangerer Jæren Boardriders surfekonkurranse på Borestranda for å erklære at sesongen har startet.

– Alle er klare til å bli våte. Det kommer til å delta i underkant av 30 surfere i alderen 16 til 30 år, forteller Jaymin. Bølgene er størst på morgenen, så konkurransen starter klokken 07.30. Det er en klasse for jenter og en for gutter.

Publisert:
  1. Jæren

Mest lest akkurat nå

  1. «Du har opplevd nok i livet ditt. Nå skal alt blir bra», sa Mats til Elisabeth. Så døde han på utenkelig vis.

  2. Ellevill Viking-jubel i Bjarne Berntsens nest siste hjemmekamp

  3. Ellevill julepynting: Naboene satte opp 12 gigantnisser og brukte 100.000 kroner på lys

  4. Skadet Erling Braut Haaland ferdig for året

  5. En ung majestet topper børsen

  6. Bygger du på huset, får du nå en telefon fra skatteetaten