Dette kan bli Lysefjordens nye turistattraksjon

Nye strømmaster designet som menneskelignende skulpturer kan skue over Lysefjorden når Lyse nå skal bygge ny kraftlinje fra Lysebotn til Stavanger.

Publisert: Publisert:

Slike skulpturmast-mennesker kan formes på ulike måter alt etter hva som vil gi det rette uttrykket for stedet, og ta hensyn til omgivelsene, ifølge Lyse. Foto: Choi+Shine Architects 2012

Ordføreren i Forsand har foreslått slike skulpturmaster som en del av den nye Lyseløypa.

Les også

Sjekk om Lyseløypa kommer nær deg

— Hvis regionen synes ideen om skulpturmaster er spennende, så er dette noe vi kan utrede. Utført på den rette måten kan skulpturmaster føre til at flere vil besøke og oppleve Lysefjorden, svarer kommunikasjonsdirektør Herbjørn Tjeltveit i Lyse Energi på utfordringen fra kraftkommunen.

Energiselskapet har fått laget et bilde som viser et par menneskelignende master som holder oppe kraftlinjene som krysser Lysefjorden. Dette linjestrekket eksisterer allerede på Bakkafjellet ved Songesand. Nå kan det bli snakk om å erstatte dagens ordinære master med noe atskillig mer kunstnerisk.

Kraftstabbur

— Lysefjorden er et viktig reisemål, men fjorden er også det største lokale kraftstabburet i regionen. Det ligger tre kraftverk i fjorden: Lysebotn, Tjodan og Flørli. Det er derfor vi har tre kraftlinjer gjennom området. Bildet viser bare en mulighet. Slike skulpturmast-mennesker kan formes på ulike måter alt etter hva som vil gi det rette uttrykket for stedet, og ta hensyn til omgivelsene, understreker Tjeltveit.

Les også

Kraftlinje gjennom kommende nasjonalpark

I forbindelse med at det skal bygges ny kraftlinje fra Lysebotn til Stavanger, er det laget fem alternative linjetraséer. De tre første går via Jørpeland, de to siste via Forsand.

— Velger vi alternativ 4 eller 5 via Forsand,så vil vi måtte bygge nye master på toppen av Bakkafjellet. En mulighet er da å sette opp skulpturmaster. Tanken er å gjøre om litt på en mast eller to slik at denne får et annet uttrykk og kan bli noe mer enn bare en vanlig strømmast. En skulpturmast vil ha i seg konstruksjonen til en vanlig strømmast, men samtidig by på noe mer.

Det går tursti fra parkeringsplassen ved Preikestolen Fjellstue og inn til Bakken gård, som ligger nedenfor Bakkafjellet.

Alternativer

— Turistforeningen har planer om å bygge ny hytte på Bakken gård. Med ny hytte på Bakken og skulpturmaster på Bakkafjellet vil kanskje enda flere gå denne flotte turen. Det er også mulig å gå opp på Bakkafjellet fra Sognesand. Lyse har market sti som brukes under linjebefaring på denne strekning. Turen tar i begge tilfeller om lag en time. Utsikten fra Bakkafjellet er formidabel, men dette er ikke et sted folk går i dag. Turstien som brukes til Lysefjorden rundt går på bunnen av fjorden, forteller kommunikasjonsdirektøren i Lyse.

Utenom Lysefjorden kan Uburen på Forsand og Seldalsheia i Sandnes være aktuelle plasseringer.

— Tanken med skulpturmaster er å finne et par steder for en eller to skulpturmaster, som kan spille sammen med stedet på en god måte, slik at mastene blir en attraksjon. Det er bare et par master som skal se annerledes ut, ikke alle. Og vi må finne det rette stedet, uttaler Tjeltveit.

— Blir det dyrt?

— Nei, en vanlig strømmast er et byggesett hvor høyden varierer alt etter hvordan masten er sammensatt. Ifølge priser innhentet av arkitekten koster en skulpturmast om lag 30 prosent mer enn en vanlig. Det er ikke kostnaden dette står på, sier Tjeltveit.

Audun Rake, daglig leder i Lysefjorden Utvikling, har ansvaret for å videreutvikle turistsatsingen i området.

— Jeg kjenner til forslaget. Det kan bli en attraksjon. Lysefjorden er en av verdens fineste fjorder og har stor produksjon av fornybar energi. Det går fint an å kombinere, men vi er helt avhengig av at det gjøres med nennsomohet og respekt, uttaler Rake.

Publisert: